Hoe wij hulp bij het verbouwen hebben geregeld

Verbouwen is altijd een hele klus, inmiddels weten we daar alles van. En zonder hulp bij het verbouwen kan het soms heel lastig zijn. Toch kan je samen aardig wat doen, mits je de juiste gereedschappen in huis hebt. In onze laatste verbouwing hebben we wel wat hulp gerkegen van de aannemer en van een vriend van ons, maar eigenlijk hebben we het meeste zelf gedaan. Dankzij alle hulpmiddelen in de vorm van goed gereedschap dat we gehuurd hebben, of gewoon aangeschaft hebben.

Welke hulp is onmisbaar bij het verbouwen?

Uiteraard zijn een goede hamer en boor en dergelijke onmisbaar, maar ga je écht verbouwen in de vorm van sloopwerk en dan weer opnieuw opbouwen dan heb je ook nog andere gereedschappen nodig. Ik neem even met je door waar wij ontzettend veel profijt van hebben gehad.

slopen met hamer en beitel

Kango voor het sloopwerk

Voor het goede sloopwerk is een kango onmisbaar. We hebben ook het nodige gedaan met de hamer en een beitel, vooral als het over wat subtieler sloopwerk ging, maar het grove werk moest echt met een Kango gebeuren. Deze hebben we voor een weekend gehuurd. Het weekend waarin we eigenlijk het slopen van de muren en de schouw van de openhaard gepland hadden staan. Je kan zo’n Kango vaak al huren bij de plaatselijke bouwmarkt.

IJzeren kruiwagen

We hadden al een grote kruiwagen gericht op het verplaatsen van grond, tuinafval of voor het verslepen van balen hooi voor de varkens en geiten. Maar sloopafval hiermee afvoeren is niet zo’n succes. Een grote ijzeren kruiwagen is veel beter voor het versjouwen van brokstukken steen en beton. Gelukkig zag Frank er eentje op marktplaats staan, voor maar € 10,00. Die is hij meteen gaan halen natuurlijk. Ideaal en onmisbaar als hulp bij verbouwen.

hulp bij verbouwen

Drempelhulp voor de dorpel

Om over de dorpel van de schuifpui heen te komen met al die brokstukken hebben we een drempelhulp gebruikt. Een drempelhulp kopen is maar een kleine moeite en het beschermt de spullen die je wilt behouden. Je kan hiervoor bijvoorbeeld bij Monozorg terecht. Met de kruiwagen over de dorpel heen was niet echt een optie. De dorpel van de schuifpui is van hout en de eerste paar keren dat we er met een vol geladen ijzeren kruiwagen met bakstenen overheen sjouwden (zonder drempel) was geen succes. Uiteindelijk kan de drempelhulp handig dienst blijven doen als we in de tuin met de kruiwagen bezig zijn of als de grasmaaier de garage in moet.

Bouwstofzuiger als hulp bij verbouwen

In eerste instantie hebben we de bouwstofzuiger gehuurd. Kost op zich niet zo heel veel, maar uiteindelijk blijkt dat je -als je langer aan het verbouwen bent zoals wij- hem toch behoorlijk vaak nodig hebt. Als je dan gaat zoeken dan blijkt dat een bouwstofzuiger helemaal niet zo duur is. Wij hebben er dan ook vrij snel eentje van Makita gekocht en die gebruiken we nog steeds. Ideaal dus als hulp bij het verbouwen en het opruimen van de troep erna. Want je gewone stofzuiger hiervoor gebruiken is echt een no-go. Binnen mum van tijd heb je je gewone stofzuiger gesloopt met al dat bouwstof.

Vrienden en familie laten helpen bij de verbouwing

Dat gebeurt bij ons niet zo snel. We hebben één vriend gehad die twee keer heeft geholpen tijden de verbouwing. De eerste keer tijdens het sloopweekend en de tweede keer toen we de vloer gingen egaliseren. Heel fijn om dan een derde paar handen te hebben moet ik zeggen, vooral in dat eerste weekend. Het sloopwerk was echt heel zwaar en ook al kunnen (en doen) Frank en ik heel veel zelf… sterke handen zijn als hulp bij het verbouwen een welkome aanvulling! Daarnaast is samen verbouwen altijd gezelliger.

Tip: haal vooraf een expert in huis die de plannen met je meebekijkt en beoordeeld of dat wat je wil t ook haalbaar is. Zo hebben wij een plaatselijke aannemer die twee stalen balken geplaatst heeft. Hij heeft mee bepaald dat het sloopwerk uitgevoerd kon worden als de stalen balken zwaar genoeg zouden zijn. Daarnaast heeft hij ook de verdiepingsvloer goed gestempeld voor we met het sloopwerk aan de slag gingen. Zo kan je overleggen met een expert en kan je toch besparen op je uitgaven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven