Hutspot in de slowcooker; lekkere hutspot die heel eenvoudig te maken is

Ik heb al de nodige recepten in de slowcooker gemaakt, maar een hutspot in de slowcooker maken? Ik dacht eigenlijk dat dat geen succes zou worden. Maar wat heb ik me vergist. En naast dat de hutspot lekker is, is hij ook nog eens heel makkelijk om te maken. Zeker als je niet alles met de hand snijdt (wat ik in dit geval wel gedaan heb). Ik vertel je graag hoe je deze heerlijke hutspot maakt.

hutspot slowcooker

Hutspot uit de slowcooker; kan bijna niet lekkerder

Er is in ieder geval één ding wat je in de gaten moet houden als je deze hollandse kost gaat maken. Je maakt de hutspot in de slowcooker, maar als hij klaar is moet je hem even overscheppen in de pan voordat je kan gaan stampen. Het stampen van de hutspot moet je niet in de slowcooker doen, daarmee beschadig je de pan. Sterker nog, hij kan zelfs breken.

Afijn, wij aten de hutspot deze keer met rookworst, maar als je hem met lekkere hachee wilt eten, dan heb ik daar ook een heerlijk recept van voor je.

ingredienten hutspot

Ingrediënten voor de hutspot uit de slowcooker:

  • 1,3 kilo (kruimige) aardappelen
  • 1 kilo uien
  • 1 kilo wortelen
  • 2 kippenbouillonblokjes met 300 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • indien gewenst: kruiden zoals nootmuskaat en dergelijke naar smaak
Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Maken van dit hutspot recept

  • Schil de aardappelen en snij ze in stukken van 2-3 cm.
  • Schil de uien en snipper deze.
  • Rasp de wortels en snij ze in stukken van 2 cm.
  • Leg eerst de aardappels in de slowcooker en vervolgens de uien en wortelen er bovenop.
  • Ik heb hierna zelf 300 ml water uit de quooker gepakt en gemengd van de kippenbouillon bokjes om toe te voegen aan de hutspot in de slowcooker. Maar je kan ook gewoon koud water pakken en de blokjes verkruimelen over de groenten in de slowcooker.
  • Stop de laurierblaadjes en de kruidnagels in een thee ei tussen de groenten zodat ze wel hun smaak geven en je ze toch snel weer gevonden hebt.
  • Leg de rookworst (uit de verpakking) bovenop de groenten.
  • Zet de slowcooker op 8 uur, stand low en klaar ben je voor voorlopig

Tussendoor een keer de wortels en de uien omscheppen, zodat ook de wortels die bovenop liggen even een paar uur onderop terecht komen en goed gaar kunnen worden.

Update februari 2020: Ik heb her en der gehoord dat de hutspot niet bij iedereen gaar is na 8 uur slowcooker. Wil je dat risico niet lopen? Zet je slowcooker dan bijvoorbeeld 6-7 uur op high in plaats van 8 uur op low. Just to be sure 😉 . Verder wordt de hutspot bij sommigen (afhankelijk van slowcooker merk) soms juist te zacht. Ik heb de hoeveelheid water gewijzigd naar 300 ml (ipv 400). Ook dan is er genoeg vocht in de slowcooker om het werk goed te doen. Ik heb hem zelf nogmaals gemaakt en wederom genoten van de smaak 😉 .

Update januari 2021: de rookworst hoeft er niet persé al in het begin op. Ben je thuis terwijl je de slowcooker gebruikt voor deze hutspot, dan kan je ook het laatste uur de rookworst er bovenop leggen, dat is eigenlijk al voldoende en dan blijft je rookworst gewoon heel. Als hij er de hele tijd op ligt bestaat de kans dat hij barst. Hij smaakt nog prima dan, maar mooi is anders 😉 .

Tip: Wil je het jezelf extra makkelijk maken, dan pak je gewoon kant en klare groenten voor hutspot en geschilde aardappelen. Dan is het helemaal zo gepiept.

hutspot slowcooker stampen pan

Hutspot recept slowcooker klaar

Na 8 uur op low zijn de groenten gaar genoeg en kan je stampen. Haal de rookworst uit de slowcooker en leg deze even apart. Hevel alle aardappelen en groenten over vanuit de slowcooker in een gewone pan en stamp maar raak. Mocht de hutspot niet smeuïg genoeg zijn, dan kan je er nog wat bouillon uit de slowcooker aan toevoegen. In ons geval was dit niet eens nodig.

Deze hutspot uit de slowcooker is zo al heerlijk, maar als je hem nog wat kruidiger wilt hebben kan je er nog wat nootmuskaat door doen. Of een zakje met kruiden speciaal voor hutspot.

Eet smakelijk!

34 REACTIES

  1. We hebben vandaag ook hutspot gegeten! Maar de worst is gescheurd!
    Terwijl we toch 6 uur op hebben gezet. Inplaats kippenbouillon te doen kun je ook vleesbouiilon doe toch? Voor de rest was hij wel lekker!

    • Hoihoi, gelukkig smaakt de worst er niet minder om, maar het is wel jammer natuurlijk. Eigenlijk hoeft hij er helemaal niet zo lang bovenop om mee te verwarmen. Ik leg hem tegenwoordig het laatste uur erbij en dat is eigenlijk ook voldoende. Misschien dat je dat ook beter de volgende keer kan doen. Ik zal het ook in het recept aanpassen. Thanks voor je reactie!

    • Hi Els, een volgende keer kan je de worst ook later toevoegen. Dat doe ik tegenwoordig ook. Als hij een uurtje mee verwarmt is het eigenlijk al goed. Alleen als je moet werken en je bent de hele dag weg dan is het wellicht handig om hem er toch direct bij te leggen, zodat je eten klaar is als je thuis komt.

  2. Ik heb het nog nooit in slowcooker gemaakt maar wel in de snelkook pan.Ik bak dan de uien aan met wat kerrie poeder dat is ook heel lekker

  3. Hoi ik heb een vraag
    Ik heb een crokpot nu staat er in je recept tussen door omscheppen maar als ik de deksel van de crokpot open wil doen moet ik zeker 20 minuten wachten is dat goed of gaat dan het kook proses verkeerd ?

  4. Hallo
    Ik wil de stamppot gaan maken en ipv aardappelen, knolselderij gebruiken ivm de koolhydraten. Zijn dan de tijden en de hoeveelheid vocht hetzelfde.?
    Kunt u mij dat vertellen, daar de selderijknol meestal wat natter blijft.
    Met vriendelijke groet, Marjes

    • Ik zou de tijd gewoon hetzelfde houden, maar het vocht kun je wellicht wat minderen. Beter dat je dan naderhand nog wat extra vocht toevoegt als tijdens het stmapen blijkt dat dat nodig is, dan dat het al vooraf te nat is. Ik ben wel benieuwd naar de smaak met knolselderij. Laat je het me weten?

  5. Misschien een hele stomme vraag, maar na het koken in de slowcooker en je gaat het stampen, hoef je hier verder geen melk of boter bij te doen? Als ik normaal stamppot maak in de pan, doe ik bij het stampen altijd boter en iets melk bij.

    • Ik snap je vraag hoor en zo stom is die niet. Ik gebruik alleen zelf niets meer en dat komt omdat in de slowcooker toch altijd al vocht vrijkomt. Dit vocht blijft in de slowcooker door de deksel die erop zit en daarmee kan je al prima stampen (niet in de slowcooker zelf ivm beschadigen) . Mocht je nog niet genoeg vocht hebben naar je zin dan kan je er altijd nog wat melk of boter bijdoen als je wilt. Bij mij is dat echter nooit nodig.
      Eet smakelijk!

  6. Gisteren ook de hutspot gemaakt, het werd hier ook babyvoeding!
    Met 6 uur op low, het begon te koken in de crockpot , nadat ik hem op warmen had gezet bleef
    het doorkoken. Is dit normaal?

    • Dat is vreemd Carolien. Ik neem dat je met ‘warmen’ bedoelt dat je hem op de warmhoudstand had staan? Bij mij gaat de slowcooker dan zeker niet aan het koken, maar dat is wel een beetje het vervelende van slowcookers. Er zit nogal wat verschil in waardoor je niet met allemaal op dezelfde manier kan werken. Volgende keer zou ik dan adviseren om iets minder lang te doen, maar misschien ook wel wat minder water omdat je aangaf dat hij te zacht was.

  7. Hittegolf en een hutspotrecept bekijken…
    Wat mij opvalt zijn de 2 bouillonblokjes in dit recept, wordt het niet erg zout? Maar recept gepind en bewaard voor koude tijden, bedankt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here