Wat ik doe tijdens een hyperventilatie aanval? Ik ren de trap op en af…

‘Dokter, ik denk dat ik dood ga.’ ‘Hoe lang denkt u dat al?’ ‘Zeker twintig minuten.’ ‘Wat voelt u?’ ‘Een druk op mijn borst en ik moet happen naar adem.’ ‘Wat heeft u toen gedaan?’ ‘Naar beneden gerend om de krant te pakken, zodat ik wist wie de dienstdoende arts was.’ Ik zit de hele dag op mijn mobiele telefoon, maar bij een hyperventilatie aanval ga ik blijkbaar de trap op en af rennen. Snap jij het?

‘Mevrouw, ik kan u verzekeren dat als u de trap nog op en neer kunt, u nog lang niet doodgaat.’ Klinkt goed.

hyperventilatie aanval

Wat gebeurt er eigenlijk bij hyperventilatie aanval?

Als ik de volgende dag wakker word, ben ik blij dat ik toch nog heb geslapen. Husband is op zakenreis en de kids maak ik liever niet wakker tijdens het blazen in een zakje, wat overigens nog een hele klus is. Elke keer als ik in het zakje blies, zat ‘ie klem om mijn neus. Ik denk aan het gesprek met de arts over de hyperventilatie. Hij vroeg of ik veel stress heb de laatste tijd en mijn eerste reactie was nee. Maar eigenlijk heb ik best een heel drukke tijd achter de rug. Druk met de normale dingen en druk met hele leuke dingen. Maar ook leuke dingen kunnen spannend zijn.

De huisarts heeft me wel gerustgesteld maar ik wil toch graag precies weten hoe hyperventilatie werkt. Bij het googelen kom ik op een pagina waar ze uitleggen wat hyperventilatie precies is en hoe zo’n aanval tot stand kan komen. Hyperventilatie betekent ’te veel’ (hyper) ademen (ventilatie). Het is een symptoom van angst, paniek, stress, of oververmoeidheid. Als we ademen, ademen we zuurstof in en koolstofdioxide (CO2) uit. Omdat je bij een opgejaagde ademhaling sneller uitademt, daalt de CO2-waarde in het bloed.

Zuurstoftekort

Ik vond het doodeng. Een hyperventilatie aanval is beangstigend: je hebt het gevoel dat je onvoldoende zuurstof krijgt, en misschien zelfs stikt. Je gaat dan wel niet dood, maar toch lijkt dat op zo’n moment wel. Ik lees dat je niet kunt stikken tijdens een hyperventilatieaanval: je ademt juist méér zuurstof in dan normaal. Hyperventilatie is dus vooral een angstreactie.

Good to know.

Herken jij ook die continue maalstroom in je hoofd?

Misschien wordt het inderdaad eens tijd om af en toe een pauze te nemen in mijn leven. Maar het woord ‘pauze’ komt echt niet voor in mijn woordenboek. Mijn lichaam geeft wel aan dat ik wat rustiger aan moet doen. Maar ik ben altijd super enthousiast in alles wat ik doe. Soms … draaf ik natuurlijk wel een beetje door en zou een avondje ontspannen ook wel goed zijn. Zou zo’n hyperventilatie aanval een teken zijn? Het teken dat ik af en toe het gas wat los moet laten. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar?

Lees ook: 10x waarom yoga zo goed is

Ik vergeet te genieten

​Als bezige bij ga ik vaak maar door en door en door, en vergeet ik te genieten onderweg

Ik wil alles zo goed mogelijk doen, maar het is eigenlijk nooit genoeg. Er is altijd dat kritische stemmetje in mijn hoofd, dat zegt dat het nog wel beter kan – wat is dat vermoeiend.

Soms snak ik naar meer rust in mijn hoofd, relaxter leven met meer tijd voor mezelf, en dat ik daar ook meer van kan genieten zonder schuldgevoel. Bovendien zou het weleens fijn zijn als ik een tevreden gevoel kon ervaren. Ik moet soms de tijd nemen om van een afstandje naar mezelf te kijken en ook te genieten van de resultaten die ik behaald heb.
Helaas wordt bij mij het tevreden gevoel altijd overstemd door angstgevoelens. Wát als ik niet meer goed genoeg ben?

Ga eens mindfulness doen…mind wat?

Een goede vriendin gaf mij de tip om een keer mindfulness te gaan doen. Zij zweert erbij en vertelde enthousiast dat ze echt rust erdoor kreeg. Ik ben natuurlijk eens gaan opzoeken wat dat dan precies inhoudt.

Mindfulness leert je de aandacht te richten op het hier en nu. Je leert daardoor om situaties met je gedachten niet erger te maken, bijvoorbeeld door te gaan piekeren over de gevolgen. Minder piekeren klinkt natuurlijk fantastisch maar toch zie ik mezelf dat nou echt niet doen.

Mindfulness wordt gedefinieerd als

  • ’aandachttraining’,
  • ‘in het hier-en-nu aanwezig zijn’,
  • ‘opmerkzaamheid zonder oordelen’ en
  • ‘acceptatie van dat wat er is’.

Je zou hierdoor minder stress gaan ervaren. Het enige wat je hiervoor moet doen, is oefenen, oefenen en oefenen. En als dat niet lukt, opnieuw beginnen en weer oefenen.

Lees ook: stress verminderen doe je zo

Wel of geen nieuw avontuur

Er ontstaat nog geen enthousiasme om het inschrijfformulier in te vullen of om een zelfhulpboek via bol.com te kopen. Ik krijg alweer stress bij de gedachte alleen al dat ik weer aan iets nieuws moet gaan beginnen. Een nieuwe hyperventilatie aanval ligt dan op de loer. Ik zoek een eenvoudiger manier om te ontspannen. Wat dacht je van televisie kijken? Nee geen Zon, zuipen, ziekenhuis (iets te heftig voor ontspanning), ook geen natuurdocumentaire (dat is té ontspannend) maar gewoon een goede serie van Netflix. Iemand nog tips?

-x-

Ievy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven