Hypoallergeen, dermatologisch getest en PH-neutraal, wat zegt dat eigenlijk?

In ‘Cosmeticaland’ word je overstelpt met termen als hypoallergeen, dermatologisch getest en pH-neutraal, maar wat betekenen ze nou eigenlijk? Ik ken genoeg mensen die het niet weten. Weet jij het? Ik zal je hieronder kort toelichten wat ermee bedoeld wordt.

De Voedsel en Warenauthoriteit (VWA) is het onderdeel van de rijksoverheid dat toezicht houdt op gezonde dieren, gezonde planten, veilig voedsel en veilige producten, waaronder bijvoorbeeld de cosmeticaproducten die op de Nederlandse markt worden gebracht. Al deze producten moeten aan wettelijke eisen voldoen. Op de website van VWA kun je zien wat zij precies beschouwen als: hypoallergeen, dermatologisch getest en pH-neutraal. Heb je geen zin om dat  allemaal te lezen, check dan even mijn samenvatting. Altijd handig!

hypoallergeen

Hypoallergeen

De term hypoallergeen suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. Dit zegt overigens weinig omdat de term niet wettelijk is vastgelegd. Kortom het klinkt veelbelovend, zeker voor de (over)gevoelige huid, maar beter is dus om de ingrediëntenlijst (INCI-lijst) te checken op een werkstof waar jij op reageert of kunt reageren. Zoals bijvoorbeeld parfum, parabenen en alcohol (wie reageert daar niet op 😉 ).

Dermatologisch getest

Dermatologisch getest betekent dat het product door dermatologen (huidartsen) getest is op vrijwilligers. Deze test zegt weinig over de uitslag ervan, de kwaliteit van het onderzoek en de omvang van de groep vrijwilligers. De term mag door fabrikanten vrij gebruikt worden en is niet vastgelegd in de wet. De enige zekerheid die je dus hebt is dat het product op mensen getest is en dat er dus een onderzoek is geweest, maar daar is ook alles mee gezegd.

PH-neutraal

De term pH-neutraal vertelt iets over de zuurgraad van een product. Deze term kom je veel tegen op zeep-, bad- en doucheproducten. Maar er zijn belangrijkere zaken die iets zeggen over deze producten. Denk bijvoorbeeld aan welke zeep of parfum is gebruikt. De term pH-neutraal heeft geen betrekking op deze toegevoegde stoffen.hypoallergeen

De normale pH-waarde van de huid ligt rond de 5,5. De afkorting pH komt van het Latijnse ‘Potentia Hydrogenii’, en is een maat voor de zuur(te)graad van een waterige oplossing. Van alles wat water bevat kan de pH-waarde worden vastgesteld. De schaal waarop de zuurgraad gemeten wordt loopt van 1 tot 14, en hoe lager het getal, des te zuurder de oplossing.

Een pH-waarde van 7 wordt aangemerkt als gemiddeld en ‘pH-neutraal’ genoemd (water is pH-neutraal). De claim ‘pH-neutraal’ wordt voornamelijk gebruikt op reinigingsproducten, waarmee gesuggereerd wordt dat het product een zuurgraad heeft die hetzelfde is als die van de huid en hierdoor goed door de huid verdragen wordt. Maar zoals ik zojuist al aangaf heeft de huid een pH van rond de 5,5. En wat verdraagzaamheid van de huid betreft zijn er ook nog andere factoren die misschien nog wel meer invloed hebben dat de pH-waarde.

Om een lang verhaal kort af te sluiten… de termen worden feitelijk gezien te pas en te onpas gebruikt, en geven ons maar weinig extra informatie en houvast. Dat is jammer natuurlijk, maar nu weet je in ieder geval dat je jezelf niet voor de gek hoeft te laten houden.

 

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top