Als zzp’er een hypotheek afsluiten

Een nieuw huis betekent dat er spannende periodes aankomen. Niet alleen het feit dat je gaat verhuizen kan best wel enerverend zijn, ook het zoeken naar de juiste hypotheekvorm en alle mogelijkheden daar omheen vonden wij een uitdaging. Vandaar ook dat wij een hypotheekadviseur in de arm hebben genomen die ons hele financiële plaatje heeft doorgelicht. Want zeker als zzp’er is het nog helemaal niet zo makkelijk om een hypotheek te krijgen.

Wel of geen hypotheekadviseur en hoe zit dat met een hypotheek als zzp’er?

Er zijn ook mensen die zelf op een bank afstappen om een hypotheek aan te vragen, zonder dat ze een financiële man in de arm nemen. Wij zijn daar zelf niet zo dol op. Alhoewel we beiden niet van gisteren zijn en een prima verstand hebben vind ik het afsluiten van een hypotheek een dusdanig belangrijk moment in je leven dat ik me daar graag over laat adviseren.

Er zijn ook banken (ik noem geen namen) die zich met reclames specifiek richten op de zzp’er voor het afsluiten van een hypotheek. Nou, neem maar van mij aan dat het niet zo makkelijk is als je denkt, een hypotheek rond krijgen als zelfstandig ondernemer. Er zijn niet alleen heel veel regels waar je aan moet voldoen, je hebt ook nog eens te maken met allerlei verschillende regels. De ene hypotheekverstrekker bepaalt namelijk op een heel andere manier je inkomen dan de andere. In veel gevallen moet je ook nog een inkomensverklaring op laten stellen door een onafhankelijke partij.

Adviseur met verstand van zaken en een klik

Onze hypotheekadviseur heeft dan ook al dat voorwerk voor ons gedaan. En dan is het fijn als je een adviseur hebt die je volledig kan vertrouwen. Iemand waar je een goede klik mee hebt en die -uiteraard- verstand van zaken heeft. Maar hoe vind je zo iemand?

Wij liepen echt per toeval tegen iemand aan, vorig jaar toen we onze bestaande hypotheek deels wilden aflossen. We liepen tegen wat vragen aan voor die aflossing en hij kwam bij ons op gesprek om een en ander uit te leggen. Hij kon voor ons de aanvraag prima indienen maar uiteindelijk bleek dat we het ook makkelijk zelf door konden voeren middels de website van onze toenmalige hypotheekverstrekker. De hypotheekadviseur heeft destijds dus werk verricht en tijd geïnvesteerd waar hij vervolgens niet voor betaald is.

Nu we een aantal maanden geleden op zoek waren naar een financiële man om onze nieuwe hypotheek rond te krijgen was de keuze dan ook snel gemaakt. We hadden een goed gevoel aan deze beste man overgehouden en we wilden hem als hypotheekadviseur voor de nieuwe aanvraag.

Wel of geen hypotheekadviseur nodig?

Zoals gezegd zijn er ook mensen die het zonder adviseur doen. Maar wist je dat er ook een hoop hypotheekverstrekkers zijn waar je als particulier niet eens terecht kan om een hypotheek af te sluiten? Die werken alleen maar met een tussenpersoon, zoals een hypotheekadviseur. Wil je in aanmerking komen om bij hen een hypotheek af te sluiten, dan moet dat dus via een adviseur. Wat nu als je die niet kan vinden, of je kent niemand? Ga je dan ‘googlen’? Je hebt geen idee bij wie je dan terecht komt en laten we wel wezen… je legt je hele hebben en houden neer voor zo’n hypotheekadvies. Beetje vervelend als je je dan niet echt comfortabel voelt bij die adviseur.

Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden. Zoek je een fijne adviseur voor hypotheekadvies dan kan je bijvoorbeeld onafhankelijke adviseurs met elkaar vergelijken. Bij HypotheekAdvies.nl vind je in je omgeving zo een x-aantal adviseurs op de website. Daar zie je direct waar ze zelf zitten (liefst heb je een adviseur die in de buurt woont, toch?) én welke kosten ze in rekening brengen. En blijkt achteraf dat er toch geen goede match is tijdens het eerste gesprek? Dan worden er weer 3 nieuwe adviseurs uitgezocht.

Een betrouwbare adviseur is geld waard!

Ja, een hypotheekadviseur kost geld. Extra geld dat je niet hoeft te betalen als je geen adviseur in de arm neemt. Toch kan een hypotheekadviseur -als hij zijn werk goed doet- geld uitsparen. Door jullie bijvoorbeeld bij een hypotheekverstrekker binnen te krijgen die een veel gunstigere rente biedt.

Ga je als zzp’er op zoek naar een hypotheek dan kan je er donder op zeggen dat het moeilijker is om je hypotheek rond te krijgen. Alle risico’s moeten worden uitgesloten. Zo hadden wij een heel duidelijk plaatje van de cijfers die we moesten laten zien. Maar omdat ze het gemiddelde nemen van een aantal jaren omzet én ik een paar jaar terug ook mijn webshop nog had, was het toch een heel bijzonder verhaal. Zonder adviseur weet je al helemaal zeker dat een verstrekker geen ‘uitzonderingen’ zal maken. Maar een hypotheekadviseur die zijn werk goed verstaat weet ook de mogelijkheden die er zijn om toch te slagen.

Daarnaast rekent hij je ook het volledige plaatje financieel voor. Zo heb je niet alleen de voor jou meest voordelige rente én betrouwbare verstrekker van je hypotheek, maar weet je ook precies waar je aan toe bent. Niet geheel onbelangrijk toch?

Hebben jullie een hypotheekadviseur in de arm genomen of heb je het zelf allemaal uitgezocht en aangevraagd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven