Identiteitscrisis op het werk met verkeerde keuzes als gevolg: wat nu?

Een identiteitscrisis op het werk: heb jij er wel eens mee te maken gehad? Wij ontvingen onderstaande brief van een lezeres.

Een identiteitscrisis op het werk

Ik zit echt in een enorme identiteitscrisis op het werk en heb het gevoel dat ik altijd de verkeerde keuzes maak (daar denkt mijn man hetzelfde over). Ik heb geweldige studies gedaan (docentenopleiding beeldende vorming en een studie kunstgeschiedenis), waarbij ik me als een vis in het water voelde. Geweldig om elke dag weer nieuwe kennis op te doen en daar interessante stukken over te schrijven.

Maar na mijn afstuderen begon het, ik kon geen passend werk vinden. Gelukkig had ik een leuke bijbaan waar ik drie dagen kon komen werken als projectmedewerker. Ruim een jaar na mijn afstuderen kon ik in een museum parttime werk vinden. Maar dan wel als zzp’er. Dat ging allemaal best leuk, tot ik twee jaar later zwanger was en na de bevalling niet meer terug hoefde te komen, want ze wilden nu toch liever een fulltimer aannemen. Hoogzwanger mocht ik komen solliciteren, waar ik te horen kreeg dat het me ontbrak aan dé kwaliteiten die nodig waren voor deze functie (na 2 jaar daar gewerkt te hebben). Nu zat ik thuis met mijn baby.

Aan het werk, maar steeds ongelukkiger

Na ongelofelijk veel sollicitaties werd ik na haar eerste verjaardag getipt door een kennis, een vacature bij een bibliotheek, parttime. Sollicitatiegesprekken gingen goed, ik bleek inmiddels zwanger van de tweede, maar dat was geen probleem, een werkgever om te zoenen dus. Maar mijn manager werd vlak na mijn zwangerschapsverlof ontslagen en een zeer onaangename, verzuurde collega nam haar functie over. De leuke projecten die mij al vanaf het begin waren beloofd, kregen nooit groen licht. Ik bracht mijn dochtertjes drie dagen naar de crèche om mezelf doodongelukkig te voelen op het werk, waar inmiddels een rotte sfeer hing, ik totaal geen verantwoordelijkheden kreeg, alleen een berg kritiek en nare opmerkingen. Andere collega’s hadden vergelijkbare ervaringen, maar ik met mijn kleine baby, peuter, en gebroken nachten ging hier steeds meer onder gebukt en werd met de dag ongelukkiger, vooral thuis kwam dit eruit. Tijd om op te stappen vonden mijn man en ik allebei.

Gelukkig kan hij ons tot nu toe onderhouden, maar ik wil graag ook weer iets voor mezelf. Nu ben ik ruim een jaar alleen maar mama, terwijl ik mijn meiden wil laten zien wat voor kwaliteiten ik heb.

Waar het op neerkomt: ik ben een vrouw van 33, met twee schattige kinderen en een leuke man, maar ik mis een fijne baan die bij me past men ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Mijn zelfvertrouwen heeft een aardige knauw gekregen bij mijn laatste werkgevers. Ik wil iets anders, voel me niet prettig in culturele organisaties heb ik daardoor ontdekt. Mijn man ziet het liefst dat ik voor een commercieel bedrijf ga werken (ivm mogelijkheden en salaris). Maar ik ben graag bezig met mijn eigen ding en barst van de creatieve ideeën (met name interieur spreekt me aan), maar solliciteren levert me niets op. Ik word niet uitgenodigd omdat mijn studies afwijken, ik parttime wil werken, ik te weinig relevante werkervaring heb. Hoe kan ik nu die leuke baan vinden waar ik en mijn gezin blij van worden? 

loopbaanadvies

Lees ook: Zorg voor een CV dat jou verkoopt met deze tips

Een identiteitscrisis op het werk: wat nu?

Herken jij iets van jezelf in bovenstaande brief? Komt een identiteitscrisis op het werk je eigenlijk wel bekend voor? Dan is dit antwoord ook aan jou gericht. Een leuke en passende baan vinden kan pas als je zelf heel goed weet wat je zoekt! De arbeidsmarkt is veranderd. Hij vraagt van jou dat je heel specifiek kunt aangeven aan mogelijke werkgevers wat jouw talenten zijn en wat je daarmee voor een organisatie kunt betekenen. Lees er nog maar eens dit blog op na. Het helpt je niet alleen om jezelf goed te presenteren, maar het helpt vooral ook jou nu om de nodige focus te vinden in je zoektocht, waar je nu ook zo naar verlangt.

Stap voor stap weer terug naar jezelf zijn

Begin dus bij het begin: jouw talenten en je wensen. Het helpt om stap voor stap inzichten op te doen, vast te leggen en zo verder te speuren naar hoe je werk kunt maken van jouw talenten en ambities. Kijk daarvoor eens naar deze 9 stappen.

Uit bovenstaande brief kan ik al een aantal punten halen die duidelijk maken wat energie geeft en wat juist niet. De lezeres vertelt dat ze haar studie erg interessant vond. Wat was er zo leuk aan? En waarom was jij daar op je plek? Wat zegt dat over jouw talenten?  Wat mij opvalt is dat het ”schrijven van interessante stukken” genoemd wordt. Is dat iets wat je leuk vindt om te doen en werk van zou kunnen maken? Ook het vergaren van nieuwe kennis lijkt jouw energie te geven.

Profileer jezelf

Zo kan je voor jezelf eens nalopen wat je talenten zijn. Wat je motiveert in je werk. En kan je op die manier een profiel van jezelf maken. Dat je richting geeft in je zoektocht. Struin het internet af op zoek naar aanknopingspunten.  Welk werk is er allemaal en wat past bij mijn profiel? Vraag mensen in je omgeving eens welk werk zij bij je vinden passen. Gebruik je netwerk om zoveel mogelijk mogelijkheden te zien. Er is meer werk dan er banen zijn. Als je kunt open staan voor werk als ZZP’er vergroot dat ook je kansen. Maar het belangrijkste is dat je begint bij wat je waarde is voor de markt: wat heb je te bieden en waar hebben ze daar iets aan? En houdt contact met wat jij belangrijk vindt en zelf wilt.

Ga vooruit

En ook niet onbelangrijk: om echt klaar te zijn voor een stap op deze arbeidsmarkt zul je ervoor moeten zorgen dat je deze negatieve, vervelende periode afgesloten hebt. Die identiteitscrisis op het werk is pas écht voorbij als je jezelf er helemaal overheen kan zetten. Als je nog wrok koestert zullen nieuwe potentiële werkgevers dat aanvoelen. Wat zij willen zien is een jonge, enthousiaste vrouw. Die weet wat ze te bieden heeft en wat ze wil. En die met positieve energie klaar is voor haar volgende stap. Als het nodig is om daar aan te werken, gun jezelf dan daar de tijd voor. Zorg dat je weer goed in je vel zit, en werk dan aan het vinden van leuk nieuw werk.

Veel succes!

Lees ook: Van je passie je werk maken; zie kansen in plaats van problemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven