Iedere dag is een nieuw jaar

Voornemens voor een heel jaar kunnen overweldigend zijn

Verlang jij ernaar om in het Nieuwe Jaar vaker in de praktijk te brengen wat je écht zou willen, en ben je 2012 vol goede intenties in gegaan? Hoever is het je in de eerste dagen van het jaar gelukt om deze voornemens in de praktijk te brengen? Vaak verlies je al na een paar dagen de moed, omdat het waarmaken van je intenties je niet zo goed afgaat als je had gehoopt. Een jaar omvat 365 dagen. Dat is veel. Een voornemen voor een heel jaar is mooi, omdat het je richting geeft, maar het kan ook overweldigend zijn. Er zit zo veel “moeten” in zulke voornemens dat je het spoor van je verlangen snel kwijt raakt. Je dwingt jezelf vanuit je hoofd om in actie te gaan, maar gevoelsmatig ben in het verzet tegen de geforceerde handeling. Zo’n verzet is vaak onbewust en daarom heel taai. Op den duur breekt je innerlijke tegenstand alle goede bedoelingen. Op deze manier keert je voornemen zich tegen jezelf. Je voelt je juist ontkracht, machteloos om te doen wat je écht zou willen doen. Dat is het tegenovergestelde van wat je eigenlijk met intenties wilt bereiken, namelijk bemoediging en bevestiging van je eigen kracht.

Je voor éen dag verplichten

Er bestaat ook de mogelijkheid om de 365 dagen per dag te bekijken. Een voornemen voor een dag, dat is overzichtelijk en weinig bedreigend. Je zou het gewoon een onderzoek kunnen noemen. Een onderzoek naar de werking van een bepaalde houding of actie. Als er dan toch niet zo veel van komt, is dat ook minder ontmoedigend, want de volgende dag heb je een nieuwe kans. Je gaat alleen maar vandaag gezond en aandachtig eten. Je gaat alleen maar vandaag grenzen stellen aan je werkdag en je laptop op tijd dicht gooien. Je gaat alleen maar vandaag op je ademhaling letten, daarop, dat je ook onder stress en spanning volledig blijft ademen. Aan het einde van de dag kun je evalueren hoe het ging en wat het effect van je houding en handelingen was. Op basis daarvan geef je jezelf de volgende ochtend weer opnieuw richting. Op deze manier laten je voornemens je niet verstarren of wegkwijnen, maar brengen je juist in actie. Er komt dynamiek in je leven.

Je herinneren aan je belangrijkste waarden

Als je je intenties op een dagelijkse basis onderzoekt en evalueert, wordt je bedoeling steeds transparanter. Zoals een edelsteen die je slijpt. Hij krijgt niet een duidelijke vorm, én het licht dat erin verborgen zat wordt vrij, wordt zichtbaar. Bij het dagelijkse werken met intenties zie je niet alleen wat voor jou werkt, wat je helpt om in actie te komen en je verlangens vorm te geven. Je voelt ook wat je blij maakt, wat je voldoening geeft. Van welke intenties, welke acties gaat je hart zingen? Bijvoorbeeld kun je in de wens om af te vallen het verlangen naar een liefdevolle omgang met je lichaam en het leven überhaupt ontdekken. Achter de wens om minder te werken je wens naar verbondenheid met en tijd voor je gezin. Achter je voornemen om op je ademhaling te letten je hunkering om volop te leven. Op deze manier word je je steeds meer bewust ervan je wat écht belangrijk is voor je. Je voornemens verbinden zich aan je voornaamste waarden.

Het spoor van je verlangen volgen maakt gelukkig

Via je waarden ben je in contact met de verlangens van je ziel. Je volgt het spoor van je innerlijke drijfveren, en dat ondersteunt je om je voornemens ook écht in de praktijk te brengen. Het “moeten” wordt steeds meer tot een “willen”, want je wordt er gelukkig van om je intenties op te volgen. Je voelt jezelf vrij en ontspannen. Je hoeft niet meer te vechten tegen het verleden of voor een betere toekomst. Je valt alleen maar terug op iets wat er altijd is, omdat het wezenlijk bij jou hoort. Ook al herinner je slechts een paar keer per dag aan je intentie en breng je haar, zeg maar, 10 seconden lang in de praktijk, krijg je al een ander levensgevoel. Als je namelijk enkele keren 10 seconden lang doet wat je écht wilt, weef je een net door je dag heen waarin je, ook al heeft het wellicht nog grote mazen, iets op kunt vangen van de essentie van jouw leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven