Iets creatiefs doen; het beste medicijn tegen sleur en stress

Als je klein bent, maak je iedere dag wel wat. Een tekening voor de juf, of een knutselwerkje voor mama. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we ‘moeten’. En voor je het weet maak je eigenlijk niks meer. Nou ja, je maakt schoon. En je maakt eten. O jammer, wat iets creatiefs doen is super leuk.

Wanneer is er voor het laatst iets uit je handen gekomen, gewoon omdat je het máken zo leuk vond? De creativiteit van je kind stimuleren is vaak helemaal niet nodig. Sterker nog, iets creatiefs doen met creatief speelgoed is voor kids vanzelfsprekend. Waarom zijn we er eigenlijk mee op gehouden?

In dit blog lees je meer over creativiteit. Want iets creatiefs doen is echt niet alleen leuk als je nog klein bent. En je haalt er nog een hoop uit ook! Hier lees je meer over waarom het goed is om af en toe je creativiteit de vrije loop te laten. En mocht je nog inspiratie zoeken; die vind je hier natuurlijk ook.

iets creatiefs doen

Iets creatiefs doen? Het is tijd voor creativiteit

Eerlijk is eerlijk: de kids hebben ook wel iets meer tijd voor hun creativiteit dan wij. Maar als volwassene moet je nu eenmaal prioriteiten kunnen stellen. Dus wordt het niet eens tijd om gewoon tijd vrij te maken voor dat stukje creatieve ontspanning? Ga lekker creatief aan de slag!

Als je creatief bezig bent span je je in, maar tegelijkertijd is het ook heerlijk rustgevend. Jezelf even focussen op dat ene project, terwijl je de rest van de boel ‘de boel laat’. Je zult zien dat je daar niet alleen rustig van wordt, maar dat je ook vanzelf steeds meer inspiratie krijgt bij andere zaken in het leven.

Een creatief brein denkt oplossingsgericht, maar zonder in te zoomen op het negatieve.

Tenslotte is het gewoon heerlijk ontspannen – even wat me-time. Dat willen we nog wel eens vergeten! En erg genoeg zal je die soms echt even moeten inplannen… Heb je last van veel stress op je werk? Dan is creatief bezig zijn een hele goede uitlaatklep.

Tip: eerder geschreven blogs over knutselen met bladeren en knutselen met karton zijn ook leuk!

Hoe begin je met iets creatiefs?

Als je sinds je kindertijd geen kleurpotlood hebt vastgehouden is je creativiteit misschien een beetje ingedommeld. Geen zorgen: wil je iets creatiefs doen, maar is je inspiratie ver te zoeken? Dan willen wij je daar best een handje bij helpen.

Kijk eerst ook even naar je eigen schema. Heb je tijd én zin in een uitgebreid project? Of wordt het dan op een gegeven moment toch meer een verplichting?

Vervolgens kan je beslissen hoe veel tijd je per week kwijt wilt zijn aan je creatieve idee. Zorg dat je ervan kan blijven genieten zonder dat het druk op je legt. En vergeet niet dat je project niet binnen 2 weken af hoeft te zijn! En dan wordt het nu tijd voor het leuke gedeelte… Inspiratie!

Inspiratie om je creativiteit wakker te schudden

Hoe vaak zeuren je kinderen bij jou om ideeën? Willen ze iets creatiefs doen, hebben ze natuurlijk weer géén idee wat. Dat gaat jou niet gebeuren! Bekijk onderstaand lijstje maar eens. Daar zit vast ook een creatieve hobby voor jou tussen.

Bullet journalling, iets creatiefs doen

1. Begin je eigen Bullet Journal als je iets creatiefs wilt doen

Je hebt er waarschijnlijk al wel van gehoord: bullet journalling. Het enige dat je nodig hebt is een leeg tekenboek (ook wel ‘dummy’ genoemd), en wat (aquarel)potloden en stiften.

En een goede dosis creativiteit natuurlijk! Een bullet journal is ook ideaal als je niet na één week wilt stoppen met iets creatiefs doen. Het is namelijk heel verslavend als je de slag eenmaal te pakken hebt! Maak bijvoorbeeld iedere week een verslagje met tekeningen en leuke tekstjes.

Zo krijg je vanzelf een mooi jaaroverzicht!

Deze mooie bullet journals geven je vanzelf de creatieve ideeën

Super leuk scrapbook maken als je iets creatiefs wilt doen

2. Creatief doen met scrapbooking

Zijn tekenen en schrijven nou niet helemaal je ding? Dan kan je ook met scrapbooken een mooi dagboek, collage of kunstwerk maken. Scheur of knip afbeeldingen uit tijdschriften, en verwerk er foto’s van het gezin tussen.

Je kan bij de hobbywinkel ook papieren patronen en allerlei andere versiersels scoren om jouw collage helemaal af te maken.

Spullen om lekker met scrapbooking bezig te zijn vind je bij de Action, de Hema, de Xenos (heel veel!), tijdschriften, ansichtkaarten en uiteraard deze grote hobbywinkel.

creatief silhouet maken

3. Maak kunst van herinneringen

Wat doe jij met je digitale foto´s en video´s? Laten we eerlijk zijn: vaak staan ze op een of andere harde schijf, tot het einde der tijden. Zonde! Als fotograferen of het maken van video’s jouw hobby zijn, kan je hiermee ook iets creatiefs doen.

Maak eindelijk eens albums, of een complete film over je kinderen. Als je het gevoel hebt dat je kennis nog wel wat bijgespijkerd kan worden in iets creatiefs doen, dan is het volgen van een cursus ook een leuk idee. Over me-time gesproken!

Iets creatiefs doen met schilderen

4. Teken of schilder

Het is niet iedereens creatieve ‘cup of tea’, maar als je een beetje oefent kan ook jij tekenen en schilderen. Het is een ideale manier om je hoofd leeg te maken.

Je zou misschien denken dat je juist tijdens die me-time te veel tijd krijgt om te piekeren… Maar niets is minder waar. Begin met het tekenen van dingen (of mensen en dieren) die jou aanspreken.

En het hoeft allemaal niet perfect: ook Rembrandts projecten mislukten wel eens. En wat is mislukken eigenlijk? Het mooie is dat je gewoon een nieuw vel kan pakken als het creatiefs wat je gemaakt hebt je toch niet aanspreekt. Werkte het in de rest van het leven ook maar zo!

blog maken

5. Start een blog

Iets creatiefs doen hoeft natuurlijk niet persé met je handen te zijn in de ‘ouderwetse vorm’. Je kan ook creatief zijn met een blog. Hou je van schrijven en denk je dat je een beetje klussen aan een website wel leuk zal vinden?

Hier lees je wat je nodig hebt om een blog te maken. Meer weten? Vraag het ons! Daarnaast zijn er ook voldoende Facebookgroepen waar je terecht kan met al je vragen.

Wil je geïnspireerd worden om iets creatiefs te doen, dan is een beurs wellicht iets voor jou. Zo schreven we een tijdje terug over de Paper Passion beurs of de Kreadoe creatief beurs. Hartstikke leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven