Lekker stout, gevoelige kinderen met een sterke wil

Ik ben lekker stout. Over gevoelige kinderen met een sterke wil.

En ik wil alles wat niet mag,
De hele dag, de hele dag!
En ik wil aldoor gillen: nee!
En dat is alles wat ik wil

Afgelopen weekend zat ik bij de musical van Annie MG Schmidt in het Delamar-theater. Wat mooi om in het leven van deze inspirerende vrouw te mogen kijken. Een vrouw die bijna iedereen, jong en oud in Nederland, wel kent. Wat een gevoelige vrouw met een sterke wil. Een vrouw die zoveel voelde. En als een rebel meegaf aan haar buitenwereld wat haar eigen willetje was.

lekker stout

Ik ben lekker stout

Haar gedicht “Ik ben lekker stout” staat voor mij helemaal voor de gevoelige kinderen met een sterke wil. Kinderen die thuis, op school, bij vriendjes en in de sportclub de kont tegen de krib kunnen gooien. Temperamentvolle kinderen die opstandig kunnen zijn. Met een ondeugende blik. Kinderen die kunnen onderhandelen om zoveel mogelijk uit te komen bij hun plan. Koste wat kost. Kinderen die zich moeilijker aan de regels willen houden. Want “moeten” is een allergisch woord. Autoritaire mensen die willen gaan bepalen geven hen een allergisch gevoel. Het zijn grote deugnieten in kleine lijven met een klare kijk op de wereld. Vol vrijheid en wijsheid. Met hun eigen plannen en ideeën. En daar zijn ze heel helder en puur in.

What you see is what you get

Ik zeg het vaak naar hun ouders: “What you see is what you get!” Het zijn wandelende spiegels deze gevoelige baasjes, die ons als grote mensen veel kunnen leren. Leren over onszelf, want waar ga jij de strijd overal over aan? Deze kinderen voelen goed aan wie jij bent. Hoe jij je voelt. En hoe sterk je deze dag staat. En als dat wat minder is…… dan lijk je wel verloren.

Veel wilskracht

De hele dag alles willen wat eigenlijk niet mag. En het is vaak niet genoeg. Het kan altijd nog meer zijn. Nog meer koekjes uit de trommel. Meer lego omdat het niet grootser kan. Nog meer geld voor het avontuur op de kermis. Ze geven vaak hun gevoel en verwachtingen weer in boosheid als het niet loopt zoals ze in hun hoofd voor zich zagen. En boosheid is een pittige emotie om mee te dealen als opvoeder.

Een gevoelig hart

Ze zijn rebels, maar (denk erom!) vaak ook met een klein gevoelig hartje. Want wat zit er toch achter deze boze strijdbuien met hun sterke wil? Waardoor zijn ze geraakt of maken zij zich druk? Wat gaat er in hun hoofd en hartje om? En wat vraag jij op dat moment als opvoeder eigenlijk aan je kind? Klopt dat wel?

En als ik ze één vinger geef…..

Deze lekkere stoute kinderen kunnen veel energie kosten. Want als je ze één vinger geeft, wat gebeurt er dan? En nu zijn ze nog kind? Straks pakken ze vast je hele hand. Samen kun je met zo’n lekker stout kind nu al in een dagelijkse strijd komen. Van onderhandelingen over ieders plannen. Een ping-pong-wedstrijd die je met deze kleine innerlijke leidertjes vaak niet gaat winnen. Het strijden geeft frustratie en teleurstelling. En spanning ….. want wat moet je toch met zo’n lekker stout kind?

Wanneer gooi jij olie op het vuur?

Probeer eens naar het gevoelige hart van het kind te kijken. Want wat is er gebeurd? Wat zijn hun verwachtingen? Wat wil hun willetje? En hoe zou je dan zelf willen dat er op jou gereageerd zou worden? En klopt het eigenlijk wel wat jij als groot mens wenst? Gewoon omdat jij vindt dat het zo moet…..

Gewoon omdat olie op het vuur gooien hen nog meer lekker stout maakt!

Gedicht ‘Ik ben lekker stout’

Ik ben lekker stout

Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet zeggen elke keer:
Jawel mevrouw, jawel meneer…
nee, nooit meer in m’n leven!
Ik hou m’n handen op m’n rug
en ik zeg lekker niks terug!

Ik wil geen vieze havermout,
ik wil geen tandjes poetsen!
Ik wil lekker knoeien met het zout,
ik wil niet aardig zijn, maar stout
en van de leuning roetsen
en schipbreuk spelen in de teil
en ik wil spugen op het zeil!

En heel hard stampen in een plas
en dan m’n tong uitsteken
en morsen op m’n nieuwe jas
en ik wil overmorgen pas
weer met twee woorden spreken!
En ik wil alles wat niet mag,
de hele dag, de hele dag!

En ik wil op de kanapee
met hele vuile schoenen
en ik wil aldoor gillen: nee!
En ik wil met de melkboer mee
en dan het paardje zoenen.
En dat is alles wat ik wil
en als ze kwaad zijn, zeg ik: Bil!

Was getekend,
Annie MG Schmidt

Het liedje is ook hier te beluisteren

Herken jij jouw kind hierin?

Kinderen met de kont tegen de krib, opstandig, ondeugend, onderhandelend, niet aan de regels willen houden, deugnieten met een klare kijk op de wereld, vol vrijheid en eigen plannen en ideeen. De hele dag alles willen wat niet mag.Een rebel, maar een klein gevoelig hartje hebben.

Herken jij jouw kind hierin en wil jij meer te weten komen over dit karakter en gedrag? Lees dan dit artikel nog even en schrijf je eventueel in. Je bent van harte welkom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven