Ik wil werken en mijn kind vraagt zich af waarom in godsnaam

Het is een druilerige zomerochtend. Niet de eerste en niet de laatste in deze zomervakantie, maar hé, dat kan je verwachten als je in Nederland blijft gedurende de zomer. Mijn dochter van bijna 5 zit met een blik op oneindig een beetje voor zich uit te kleuren aan de zoveelste Elsa tekening. Wat er in dat koppie om gaat laat zich maar moeilijk raden. Dat kan variëren van Olaf en Elsa tot aan de stand van de maan in het universum. Maar nee, vandaag blijven we iets dichter bij huis. Zij vraagt zich openlijk af waarom ik wil werken en dat levert lastige vragen op!

ik wil werken

Ik wil werken; maar waarom?

“Mama, waarom moet jij eigenlijk werken?”

Aha. Zo’n discussie dus.

“Nou lieverd, dat is best een goede vraag. Mama wil namelijk graag werken, ik moet niks.”

“Waarom wil je dan graag werken?”

“Omdat mama het fijn vindt om over dingen na te denken. Als mama dan genoeg heeft nagedacht, gaat ze doen wat ze heeft bedacht en dan worden dingen vaak beter.”

“Oh”.

Die is te abstract, merk ik.

Vragenvuurtje

Herken je zo’n vragenvuur bij je kind over een bepaald onderwerp waarbij je voorzichtig moet worden met de antwoorden die je geeft? Nou, de vraag waarom ik wil werken is er zo eentje… ik moet op mijn tellen gaan passen, lees maar verder…

“Maar als je gaat werken, dan ben je niet bij ons. Wil je dan niet de hele tijd bij ons blijven?”

Oké, nu wordt het gevaarlijk.

“Ik zou het heerlijk vinden om altijd bij jullie te zijn lieverd. Maar jij gaat na de vakantie weer naar school, en met vriendinnetjes spelen, en naar zwemles. En soms gaan we naar de bioscoop, of de dierentuin. Dat soort dingen kost allemaal geld. En door te werken verdient mama centjes om dat soort dingen te betalen.”

Ze kijkt me aan met die grote blauwe ogen.

Uiteraard is haar conclusie over dit alles zeker zo eenvoudig, waar doe ik moeilijk over?

“Maar papa verdient toch ook centjes? Dan hoef jij toch geen centjes meer te verdienen?”

Stom, ik was de makkelijke weg ingeslagen. Moet ik ook gewoon niet doen, die makkelijke weg.

“Nee lieverd, wij hebben geluk dat papa genoeg centjes verdiend. Veel mensen hebben dat niet hè, dan moeten de papa en mama allebei werken om genoeg centjes te verdienen. Maar mama moet niet werken, ik wil graag werken.”

En door…

Dat ik even dacht dat ik er zo mee weg zou komen… dom natuurlijk!

“Maar waarom dan?”

“Omdat ik het fijn vind om over slimme en moeilijke dingen na te denken. En omdat ik het leuk vind om met leuke mensen te werken. Omdat ik er slimmer van word. En omdat ik het leuk vind om veel verschillende dingen te doen. Leuke dingen doen met vriendinnen, bij jullie zijn, werken… Eigenlijk word ik gewoon blij van werken. Meestal dan. “

Mijn dochter kijkt me nog steeds geïntrigeerd aan. Kan ik hier misschien nog een wijze les aan koppelen?

“Lieverd, het is belangrijk dat je zo veel mogelijk dingen doet waar je blij van wordt. Soms zijn er wel eens dingen die moeten, maar als je veel dingen doet waar je blij van wordt,  leef je nog lang en gelukkig.”

Kijk, dat doe ik goed! Net als in alle Disney films geef ik nog even een moraal mee. Nu snapt ze vast en zeker waarom ik wil werken en kunnen we dit vragen vuurtje afronden. Of toch niet?

“Oh. Mama?”

“Ja schat?”

“ Mag ik dan nu even filmpje kijken? Daar word ik zo blij van.”

Met een zucht pak ik de afstandsbediening.

“Oh, en mama?”

“Ja pop?”.

“Ik ga later als ik groot ben ook werken, net als jij.”

En het enige wat mij nu nog rest als antwoord is…

“Fijn lieverd. Zullen we dan samen gaan met de auto?”

Herkenning in je kind

Jij herkent dit soort vragenvuurtjes ongetwijfeld ook, want ieder kind heeft ze. Ze komen op de meest verrassende momenten ‘op poppen’ en zetten je zelf ook weer aan het denken.

Ook leuk: kinderpraat, 5 dingen die je liever niet van je kind wil horen

Heb jij zo’n voorbeeld van hoe het er bij jullie thuis aan toe gaat? Ik ben benieuwd!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven