Terwijl Nederland in de ban is van superfood, plunder ik de voorraadkast

Moe word ik er van, al dat gezeur rondom superfood. Overal waar je komt word je ermee doodgegooid. De rage heeft wat mij betreft lang genoeg geduurd. Wat is er zo super aan superfood, slaan we niet een beetje door?

Superfood is een verzamelnaam voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Zoals proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, antioxidanten, polysachariden (ofzo) , vetzuren en aminozuren.

superfood

Laat ik voorop stellen dat ik geen diëtiste ben of iets wat daar ook maar op lijkt. In tegendeel, ik kan je zoveel lekkere en ongezonde dingen aanbevelen! In mijn ogen slaan we namelijk vreselijk door in al die yoghurt fotootjes met besjes en zaden. En ook met die scheve bekken die we trekken bij het drinken van een of andere super smoothie die niet zo zeer lekker is maar vreselijk gezond moet zijn. Iedereen is lyrisch over een trend die is ontstaan en waarvan ik hoop ook weer zal verdwijnen.

Ook ik hou van gezond leven. Lekker eten, lekker drinken, beetje sporten en een goddelijk lijf. Ik bedoel ook niet te zeggen dat we nu allemaal naar de snackbar moeten rennen voor dat patatje pinda of die frikandel speciaal, maar ik bedoel wel dat we eens even normaal moeten gaan doen.

Gezonde voeding is super belangrijk, maar dat hoeft geen superfood te zijn

Op de dansopleiding leerde ik hoe belangrijk vitaminen, mineralen en gezonde vetten zijn. Dat een gezond voedingspatroon belangrijk is voor een goed immuunsysteem, sterke botten, je energieniveau et cetera. Het is zelfs bewezen dat deze gezonde levensstijl kan bijdragen aan een langere levensduur waarvan voldoende bewegen dan ook een terugkerend onderdeel is. Maar nooit eerder hoorde ik over gojibessen, lijnzaad, groene algen, quinoa en alle andere superfood die ik voor heel wat meer centjes in de natuurwinkel kan kopen.

We slaan door

Natuurlijk zitten er in deze wonderen der natuur goede stoffen en belangrijke vitaminen, ik geloof ook echt wel dat het een mooie aanvulling is naast de normale voeding. Maar soms slaan we zo door in het vervangen van normale maaltijden door een schaaltje yoghurt met een besje.

Algemeen bekend en onderzocht is, dat we sinds deze rage andere essentiële stoffen gaan missen. Iets wat echt niet goed voor je blijkt te zijn. Neem zo het onderzoek van de Erasmus universiteit over het ontbreken van jodium door het schrappen van brood in ons dagelijkse menu.

Boterham moet terug op tafel

Zo schrijven zij dat de boterham weer vaker terug op tafel moet komen. Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun dieet gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten te boek is komen te staan als dikmaker. Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is echter niet zonder risico’s.

Sinds de superfood zie ik mensen om me heen alleen maar meer vechten met wat ze wel en niet willen eten. Het jojo effect is groter dan ooit omdat we belangrijke maaltijden schrappen en deze vervangen hebben door de wondermiddelen. Deze middeltjes moeten worden gezien als aanvulling op je dagelijkse eetpatroon. Volgens mij zijn we dus helemaal niet zo goed bezig.

Liever een vreetdate

Gelukkig heb ik vriendinnetjes die net zo van bunkeren houden als ik. Ik zeg niet dat dat goed is hoor, helemaal niet zelfs. Met hun kan ik gewoon heerlijk op de bank zitten hangen, kletsen en eten. We noemen dat onze vreetdate. We hebben dan vaak zin in alles wat los en vast zit.

Eerst hebben we zin in zoet, dan eten we M&M’s ofzo…en dan krijgen we zin in zout, eten we ook nog chips of toastjes met slecht beleg. En daarna weer iets van winegums. Omdat we vinden dat je toch met zoet af moet sluiten.

Gezond en fit blijven

Hoe ik dan gezond en fit blijf? Ik ontbijt met twee boterhammen, tussendoor eet ik een stuk fruit, ik lunch met drie boterhammen, tussen de middag eet ik een ‘verantwoord’ koekje (in hoeverre je koekjes zo mag noemen) en ’s avonds eet ik een lekker groot bord, of twee. Met lekker veel groenten, vlees en ja, ook gewoon pasta en aardappelen. Ook daar zitten naar mijn idee gezonde dingen in. Wil je afvallen? Schep je toch gewoon wat minder op? Balans, ik denk dat het daar vooral om draait.

Zullen we gewoon doen? Dan doen we al gek genoeg 😉 !

Dit vind je denk ik ook leuk:

 

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven