In jezelf investeren om te groeien

Ben jij tevreden met hoe je leven gaat en zou je je graag verder willen ontwikkelen? Of wil je graag in jezelf investeren omdat je juist niet zo tevreden bent over je huidige situatie? In beide gevallen is het misschien slim om even verder te lezen. In jezelf investeren kan namelijk op heel veel manieren. Hieronder vind je inspiratie om mee aan de slag te gaan.

Hoe kan je in jezelf investeren? Tips en ideeën!

Dat is eigenlijk heel simpel. Je kan al in jezelf investeren door gewoon een dagje lekker in je eentje naar de sauna te gaan. Met niemand rekening houden en even helemaal tot rust komen.

Maar in jezelf investeren kan op nog veel meer manieren! Zo kan je bijvoorbeeld een nieuwe hobby oppakken, of juist een bepaalde opleiding gaan doen. En dat hoeft niet eens altijd door jezelf betaald te worden!

Misschien is het aan je voorbij gegaan deze keer, maar onlangs was er weer een nieuwe mogelijkheid om een Stap budget aan te vragen. Bedoelt voor werkenden en werkzoekenden om in zichzelf te investeren door middel van het doen van een opleiding. Een prachtige manier om aan je persoonlijke groei te werken.

Maar natuurlijk kan je op nog meer manieren in jezelf investeren.

in jezelf investeren

5 manieren om in jezelf te investeren

Je mindset is heel belangrijk als je in jezelf wilt investeren en jezelf wilt ontwikkelen. Het is namelijk heel ‘makkelijk’ om op de bank te gaan hangen aan het einde van de dag.

Je bent misschien moe van een drukke dag op het werk, of je hebt als ondernemer een aantal lastige taken gehad. Niks lekkerder dan op dat moment even relaxen. En dat mag ook. Maar op het moment dat je dit iedere dag gaat doen is het geen ontspanning meer.

Probeer jezelf dan te motiveren iets anders op te pakken, daar voel je je echt beter bij!

1. Kies een hobby waar je écht blij van wordt

Dit vind ik een heel belangrijke, ook al doe ik zelf te weinig met deze tip. Want je kan wel een hobby kiezen waar je heel erg blij van wordt, maar je moet hem natuurlijk ook uitoefenen als je echt in jezelf wilt investeren.

Zo heb ik bijvoorbeeld nog op mijn wensenlijstje staan om te leren piano spelen en schilderen.

En denk nu niet dat je bijvoorbeeld met een cursus schilderen niet in jezelf investeert, want zoiets kan enorm waardevol zijn voor je persoonlijke ontwikkeling!

2. Volg een opleiding om jezelf om te scholen of je kennis te verdiepen

Het eerste waar iedereen aan denkt bij het in jezelf investeren is waarschijnlijk het doen van een opleiding. Want of je je nu wilt laten omscholen en een lerarenopleiding wilt gaan doen, of je wilt juist verdieping zoeken in materie die direct te maken heeft met je huidige functie. Het kan allemaal!

Zo las ik toevallig in een email van collegablogger Esmee dat zij met het STAP budget een aanvraag heeft geplaatst voor een content schrijven trainingssessie. Ook dat kan dus als verdieping van je huidige kennis bij je eigen onderneming.

3. Investeer in jezelf met boeken over onderwerpen die je interesseren

Los van dat je ergens een training voor kan volgen kan je ook in jezelf investeren door boeken te lezen die je in je persoonlijke ontwikkeling verder helpen.

Dat kunnen boeken zijn die over een specifiek onderwerp gaan, of bijvoorbeeld deze algemene boeken voor je persoonlijke ontwikkeling waar Wil pas een blog over schreef.

Neem de tijd om informatie tot je te nemen in plaats van voor Netflix te blijven hangen en je zal zien dat je je daar beter bij voelt. En je leert er ook nog wat van!

En uiteraard is het ook lekker om gewoon eens een ander boek te lezen voor de ontspanning, helemaal niets mis mee. Sterker nog, ook ‘gewone’ boeken geven je nieuwe inzichten.

Tip: vind je het moeilijk om de tijd te vinden voor het lezen van boeken? Denk dan eens aan luisterboeken via Kobo bijvoorbeeld.

4. Zorg goed voor jezelf

Ook goed voor jezelf zorgen is een manier van investeren in jezelf. Ik kan er zelf een handje van hebben om -in drukke tijden- wat minder goed voor mezelf te zorgen. Heel dom, want juist dát zijn de momenten dat je het nodig hebt om gezond te blijven.

Denk bij ‘goed voor jezelf zorgen’ bijvoorbeeld aan gezond eten, lekker veel bewegen (bijvoorbeeld in de vorm van regelmatig sporten) en voldoende rusten. Ook in drukke tijden.

Zo is het beter om in drukke tijden in de avond even stoom af te blazen tijdens een sportsessie, daarna lekker te douchen om vervolgens vroeg je bed in te duiken. Dan maar door te gaan, laat te gaan slapen en de volgende ochtend -slaapdronken- weer verder te gaan.

5. Investeren in jezelf door coaching

Heb jij geen behoefte aan een opleiding maar zou je wel graag met een coach sparren over de dingen die je bezig houden? Of wil je graag zaken in je hoofd op een rij zetten als het om je baan of bedrijf gaat, maar kom je er niet uit?

Zoek een coach. Er lopen er genoeg rond die je kunnen helpen relativeren en je nieuwe inzichten geven over de richting die je kan volgen.

6. Podcasts luisteren

Persoonlijk vind ik dit een heerlijke manier om in mezelf te investeren. Podcasts luisteren. Ik doe dit tijdens de wandelingen met mijn hond.

Door de podcasts wandel ik zelfs meer dan ik ooit gedaan heb, terwijl ik al aardig wat wandel op een dag, haha. Afhankelijk van mijn stemming kies ik een podcast uit van bijvoorbeeld een seo guru, ter ondersteuning van mijn bedrijfsactiviteiten. Of een licht spirituele podcast van bijvoorbeeld Willemijn Welten.

Er zijn zoveel podcasts te beluisteren dat er ongetwijfeld wat voor jou bij zit.

Hoe kom je tot de -voor jou- beste manier van investeren in jezelf?

Vraag jezelf af waar jij behoefte aan hebt. Dat klinkt misschien heel makkelijk, maar kan soms best lastig zijn.

Je moet namelijk het verschil zien te ervaren tussen twee dingen. Namelijk het ‘waar heb je écht behoefte aan’ vanuit het diepste van je eigen ik. En de kritische stem in je hoofd die altijd zegt wat je moet doen. Dat rationele (irritante) stemmetje in je brein dat getraind is om je overal tegen te beschermen.

Dat stemmetje wil namelijk graag herhaling zien en dat weerhoudt je ervan om nieuwe (spannende) dingen te doen, omdat dat nu eenmaal ‘niet gewenst’ is volgens je brein. Want weet je wel hoeveel risico je daarmee loopt?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven