Wat als je kind thuis iets sloopt? Valt dat ook onder je inboedelverzekering?

Wat als je kind thuis iets kapot maakt, valt dat ook onder je inboedelverzekering? Een goede vraag. Zeker als je jonge kinderen hebt waarbij de kans hierop groter is. We geven je graag antwoord op de vraag.

Is een inboedelverzekering praktisch als je kind iets kapot maakt?

Heb je kleine kinderen? Dan houd je ze waarschijnlijk goed in de gaten. Kleine kinderen gaan namelijk graag op ontdekkingstocht en zijn hierbij nog niet bepaald voorzichtig.

Als je ze een fractie van een seconde uit het oog verliest, kan het zijn dat ze iets slopen. Een kapot glas of een gesneuvelde bloempot is zo erg nog niet, maar de schade kan ook veel groter zijn.

Denk bijvoorbeeld aan (ernstige) beschadigingen aan je televisie. Als je kind zoiets kapot maakt, valt dat dan onder je inboedelverzekering? Omdat je televisie onderdeel is van je inboedel, denk je mogelijk dat je hiervoor verzekerd bent. Maar is dit eigenlijk wel zo? We vertellen je hoe het precies zit.

dekt inboedelverzekering de schade als je kind iets kapot maakt

Dekking inboedelverzekering

Als je in een koophuis woont, ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Ondanks dat dit de enige verplichte woonverzekering is, sluiten veel Nederlanders ook een inboedelverzekering af. Een inboedelverzekering en een opstalverzekering zijn dan ook twee verschillende dingen.

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan losse spullen in huis door onverwachte gebeurtenissen. Omdat dit een nogal vage omschrijving is, zetten we hieronder voor je op een rijtje wat er precies binnen de dekking van een inboedelverzekering valt:

  • Schade door brand, rook en roet
  • Schade door regen, sneeuw, hagel en storm
  • Schade door blikseminslag en inductie
  • Schade door overstroming
  • Schade door inbraak en diefstal
  • Schade door vandalisme
  • Schade aan geleende spullen

Niet standaard verzekerd voor schade door eigen schuld

Zoals je hierboven ziet, wordt er niets vermeld over iets kapot maken en schade die kinderen aanrichten aan losse spullen in huis en je inboedelverzekering.

Dat klopt, want dit valt ook niet standaard binnen de dekking van een inboedelverzekering. Heb je de goedkoopste inboedelverzekering afgesloten?

Dan heeft het geen zin om een claim in te dienen bij je verzekeraar als je kind in huis iets kapot gemaakt heeft. Je krijgt dan namelijk nul op het rekest, want het gaat hier om schade door eigen schuld.

Schade door eigen schuld en kind meeverzekeren in inboedelverzekering

Omdat kinderen in en rondom je woning behoorlijk wat schade aan kunnen richten, kunnen wij ons voorstellen dat jij je hiervoor wilt verzekeren.

Omdat een inboedelverzekering deze schade niet standaard dekt, denk je misschien dat dit hier niet de juiste verzekering voor is. Toch is dit wel het geval. Bij veel verzekeraars kun je namelijk een allrisk inboedelverzekering afsluiten die wél uitkeert als je kind iets kaot maakt of schade aanbrengt aan je inboedel.

Hiermee ben je dus niet alleen verzekerd voor alle zaken uit het bovenstaande lijstje, maar ook voor schade door eigen schuld. Sloopt je kind iets in huis, wil je de kosten hiervoor vergoed krijgen en heb je jouw inboedel allrisk verzekerd?

Dan kun je een claim indienen bij je verzekeraar. In dat geval is het een stuk aannemelijker dat zij geld uitkeren.

Het nadeel van all risk inboedelverzekering voor als je kind iets kapot maakt

Daar kunnen we heel kort over zijn. Het enige nadeel is eigenlijk dat je een hogere premie betaald.

Wil je schade door eigen schuld meenemen in een inboedelverzekering? Dan heeft dit invloed op de prijs. Omdat je beter verzekerd bent, ga je namelijk een hogere premie betalen. Waarschijnlijk ben je benieuwd naar de exacte inboedelverzekering kosten, maar dit kunnen we je niet precies vertellen.

De prijs van deze verzekering hangt namelijk voor een deel af van keuzes die je zelf maakt en de verzekering waar je de inboedelverzekering af wilt sluiten. Wil je bijvoorbeeld een hoger bedrag verzekeren? Dan betaal je logischerwijs ook een hogere premie.

Gelukkig kun je bij veel verzekeraars de premie van een inboedelverzekering berekenen, waardoor je al voor het afsluiten weet hoeveel je per maand kwijt bent.

Als je in de inboedelverzekering mee wilt nemen dat je een vergoeding krijgt als je kind iets kapot maakt, dan kan je vooraf dus in ieder geval zien wat de kosten van die verzekering zijn.

In dit blog lees je meer over verzekeringen die handig zijn als je kinderen hebt.

Resumé: ben je met een inboedelverzekerin verzekert als je kind iets kapot maakt?

Nog even kort samengevat:

Je bent met een inboedelverzekering niet standaard verzekerd als je kind iets kapot maakt. Wil je dit verzekeren, dan dien je een all risk inboedelverzekering af te sluiten die beduidend duurder is. Bij je verzekering kan je vooraf berekenen wat je maandelijkse zullen worden.

Overweeg jij om een all risk inboedelverzekering te nemen om de schade van jezelf of je kind af te dekken? Of vind jij dit niet interessant om te verzekeren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven