Inbouwtoilet in een kleine wc, kan dat?

Wij hebben in ons huis drie wc’s die alledrie aan vervanging toe waren. De vraag was of dat we overal een inbouwtoilet zouden kunnen maken, ook op de kleine wc boven. Het toilet boven is namelijk niet alleen smal, maar ook nog eens heel ondiep, waardoor ik bang was dat een inbouwtoilet niet zou passen.

Maar gelukkig blijkt het -met wat aanpassingen- prima te kunnen. Ik vertel je hoe we dit opgelost hebben en geef je wat tips voor als jullie ook een inbouwtoilet op een kleine wc willen.

Hieronder zie je trouwens ons toilet boven, maar kijk ook zeker eens naar de toilet voorbeelden van Pinterest voor inspiratie.

inbouwtoilet kleine wc tips en voorbeelden over hoe je in een kleine wc toch een inbouwtoilet kan maken

Inbouwtoilet op kleine wc boven

Het meest gebruikte toilet beneden hebben we inmiddels al volledig verbouwd. Het was daar geen probleem om een inbouwreservoir te plaatsen in plaats van de oude wc die er zat, maar dit toilet is dan ook heel groot. Er zat zelfs een apart urinoir in het toilet, dat we nu vervangen hebben door een mooi waskom op eiken houten planken.

Dan hebben we beneden nog een toilet in ons bijhuis dat als toilet bij de chill ruimte gebruikt wordt en ook daar zit een ouderwets staand toilet in. Deze wc ruimte is gewoon gemiddeld en ik maak me dan ook geen zorgen dat dit niet gaat passen. Eerst nog even sparen en dan is dit een mooi project om aan te pakken.

De wc ruimte boven is echter een ander verhaal, deze wc is klein en een inbouwtoilet was -dacht ik- niet mogelijk.

Totdat ik met onze loodgieter in gesprek ging, want er zijn tóch mogelijkheden in een kleine wc.

Tips om in een kleine wc toch een inbouwtoilet te maken

Onderstaande tips zijn in ieder geval handig om te lezen voordat je gaat beginnen.

Tegels verwijderen als je opnieuw gaat tegelen

Om wat meer ruimte te creëren hebben we eerst alle tegels verwijderd. Juist omdat we nieuwe tegels gingen plaatsen aan de achterzijde was dit een belangrijk punt. Soms kan je ervoor kiezen om over de bestaande tegels te tegelen, maar bij een kleine wc waar je een inbouwtoilet wilt hebben is dit niet verstandig natuurlijk.

Uitbreken vloer; iets meer plaats maken voor een inbouwtoilet in kleine wc

Nadat de stucadoor de wanden weer vlak gemaakt heeft is de loodgieter aan de slag gegaan om de vloer achter de bestaande opening voor de oude toiletpot een beetje open te breken. Dit zijn werkzaamheden die je zelf kan doen, maar door dit bij de loodgieter neer te leggen hou je alle risico’s in één hand.

Hij breekt alleen weg wat nodig is, meer niet.

Het juiste reservoir kiezen

Vervolgens hebben we voor een inbouwreservoir gekozen dat verstelbaar is. Zo konden we een geberit up320 bestellen bij badkamerwinkel.nl op advies van de loodgieter. Dit inbouwreservoir is verstelbaar in de diepte tussen de 12 en 16 centimeter.

Dat betekent dat je zo een inbouwtoilet op een kleine wc toch mogelijk kan maken, want die 12 centimeter hadden we voorheen ook nodig bij ons standaard toilet voor de afvoer die de vloer in ging.

Een ondiep inbouwtoilet voor extra ruimte in je kleine wc

Verder hebben we gekozen voor een ondiep toilet om op dit inbouwreservoir te plaatsen. Wist jij dat er verschil is in diepte van toiletten en dat je dus bewust kan kieze voor een ondieper toilet? Dat noemen ze een ruimtebesparend toilet.

Zo hebben we op onze wc beneden een toilet van 52 cm diep en boven een zwart toilet van 48 cm diep. Dat scheelt toch 4 centimeter.

Kijk naar de mogelijkheden van een inbouw toiletrolhouder

En als je dan gekozen hebt voor een verstelbaar inbouwreservoir uit de verschillende soorten geberit inbouwreservoir die er zijn én een ondiep toilet erbij hebt, dan is er nog één ding waarmee je ruimte kan besparen: een inbouw toiletrolhouder!

Een inbouw toiletrolhouder kan je geen extra ruimte geven in de diepte van je toilet, maar als je ook een smal toilet hebt, zoals wij boven, dan kan het wel heel handig zijn in de breedte.

Helaas hebben wij geen inbouw toiletrolhouder, omdat we in de dunne muren niet verder hebben durven kappen, maar als je de mogelijkheid hebt dan zou ik deze tips zeker toepassen bij een inbouwtoilet in een kleine wc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven