Een wens uitgekomen: een inbouwzwembad in de tuin

Even een inbouwzwembad kopen? Tja, dat doe je niet zomaar natuurlijk. Voordat je eventueel een inbouwzwembad gaat aanschaffen is het belangrijk om alle wensen op te schrijven en de voordelen en nadelen af te wegen. Wij hebben dan ook heel wat onderzoek gedaan en ik neem je graag in onze keuzes.

Een inbouwzwembad in je tuin, wat kies je en waarom?

Het is een wens die al jaren op mijn lijstje stond. Zelfs in ons oude huis met kleinere tuin hebben we er al wel eens over nagedacht, maar nooit de stap gezet. Gelukkig maar, want inmiddels wonen we al weer drie jaar in ons nieuwe huis met grote tuin en heel veel meer ruimte voor een zwembad in de tuin.

Een opbouwzwembad of een inbouwzwembad kopen?

De eerste jaren hebben we het met een opbouwzwembad gedaan, een Exit zwembad. Een zwembad van ongeveer 2×4 meter waarin het heerlijk afkoelen was in de hete zomers. En voor Lotte ook nog leuk genoeg om in te spelen. Maar zelf ging ik er bijna niet in.

Op de een of andere manier is de drempel te hoog om iedere keer dat trappetje op te klimmen. En zeg nu zelf, als volwassene zwemmen in een zwembad van 2×4 meter is niet echt mogelijk. Vandaar dat een inbouwzwembad kopen steeds vaker in de gesprekken terug kwam. En dat we bij verschillende leveranciers zijn gaan informeren.

Inbouwzwembad kopen: hout, staal, kunststof, of bouwkundig?

Je hebt allerlei soorten inbouwzwembaden die je kan kopen. Maar hoe maak je nu voor jezelf de juiste keuze?

Het financiële vraagstuk

Om te beginnen kan ik niet in jouw portemonnee kijken, en daar is een keuze toch ook grotendeels op gebaseerd.

Wat je je af moet vragen als het over de prijs van een zwembad gaat en wat het jouw mag kosten is hetvolgende:

  1. Hoeveel geld kunnen (of willen) we besteden aan een inbouwzwembad als we die kopen?
  2. Waar moet een inbouwzwembad voor ons écht aan voldoen?
  3. Hoeveel geld willen we qua onderhoud en energieverbruik maandelijks besteden?

Grof gezegd zijn bovenstaande 3 vraagstukken het belangrijkste bij het kopen van een inbouwzwembad.

Nummer 3 staat er ook bewust bij, omdat jouw keuze voor een bepaald type inbouwzwembad ook de maandelijkse (of jaarlijkse) kosten van het onderhoud van je zwembad bepaald. Niet echt onbelangrijk dus!

Aan welke eisen moet je inbouwzwembad voldoen?

Welke afmetingen wil je graag aanhouden als je een inbouwzwembad gaat kopen? Kijk daarbij naar de lange termijn. Heb je nu geld voor een kleinere maat, maar past in je tuin eigenlijk een grotere maat ook heel goed? Misschien is het dan slim om nog een jaar door te sparen voordat je het inbouwzwembad gaat kopen?

Wil je een inbouwzwembad zelf gaan inbouwen, of geef je alles uit de hand?

Kies je voor een volledig ingebouwd zwembad of ga je voor een ‘half om half’ variant. Dus een zwembad dat deels ingebouwd is en deels boven de grond staat?

Wil je werken met een liner in je zwembad, of zoek je een inbouwzwembad om te kopen van kunststof waar geen liner meer in nodig is?

Wat voor garantietermijnen zoek je?

Wil je een ingebouwde trap in je zwembad of vind je een stalen trap ook helemaal prima?

Wat doe je met de afdekking van het zwembad? Gewoon zeil? Of een rolluik? En in het laatste geval, wil je dan een automatisch rolluik dat ook nog eens geïntegreerd zit in je zwembad?

Hoe ga je de verwarming van het water regelen? Wil je verwarmd water door middel van een warmtepomp? Of kies je gewoon voor koud water in je zwembad?

En de waterkwaliteit? Wil je zelf iedere keer meten wat de kwaliteit van het water is? Of zoek je een mogelijkheid waarbij dit allemaal automatisch geregeld wordt?

Hoe meer opties en accessoires, hoe duurder je inbouwzwembad

Het mag voor zich spreken dat een inbouwzwembad kopen geen kattepis is. Of je nu kiest voor een stalen inbouwzwembad, een houten variant of een kunststof kuip, het kost allemaal een smak met geld.

Maar die smak met geld is ook tottaal afhankelijk van de opties die je kiest en de wensen die je hebt. Hoe meer je automatiseert, des te duurder het geheel wordt.

De kosten van een inbouwzwembad

Hier even een kort overzicht van de kosten van een inbouwzwembad voor als je die wilt gaan kopen. In een volgend blog ga ik hier nog uitgebreider op in.

Wij hebben in de afgelopen jaren diverse offertes laten maken voor inbouwzwembaden. Hierbij liepen de kosten uiteen van € 30.000 voor een plungepool tot € 70.000 voor een bouwkundig zwembad. En vanalles er tussenin. Gruwelijk veel geld dus.

Bron: Pinterest fraicheliving

Een plungepool in je tuin

De plungepool viel voor ons af, omdat deze behoorlijk wat geld kost, maar niet heel groot is. Een uitstekende optie als je een kleinere tuin hebt en toch een tof inbouwzwembad wilt kopen om af te koelen.

Een plungepool kan je fantastisch in je tuin integreren, net als een groot mooi inbouwzwembad. Dus wat dat betreft een prima keuze voor een kleinere tuin als je het geld er aan wilt uitgeven.

inbouwzwembad kopen

Een kunststof inbouwzwembad voor in je tuin kopen

Dit is de keuze waar wij uiteindelijk voor zijn gegaan. Wij hebben een inbouwzwembad van 4×10 meter gekocht bij Infinilux die als kant en klare kuip wordt aangeleverd. Van te voren is dan het gat gegraven en de betonvloer gestort. Alles door hun geregeld.

inbouwzwembad kopen en laten maken in je tuin

Nadat dit kunststof bad geplaatst is wordt de ruimte naast de wanden opgevuld met gestabiliseerd zand voor de stevigheid.

Uiteraard komt er nogal wat bij kijken voordat zo’n zwembad in je tuin geplaatst is, in een volgend blog ga ik daar uitgebreid op in.

Tip: ga je voor een kunststof inbouwzwembad kies dan voor vinylester in plaats van polyester. Vinylester is veel duurzamer en gaat veel langer mee dan polyester.

Bron: Pinterest Instructables

Een bouwkundig zwembad in je tuin

De keuze voor een bouwkundig zwembad in je tuin is altijd een dure optie. Zelfs als je zelf een deel gaat doen is een bouwkundig zwembad nog niet goedkoop.

De prijs is afhankelijk van de grootte van het inbouwzwembad dat je wilt kopen en maken natuurlijk, maar bij een vergelijk van dezelfde afmetingen kwam een bouwkundig inbouwzwembad voor ons duurder uit dan een kunststof kuip.

De enige reden die ik momenteel kan verzinnen waarom je een bouwkundig zwembad zou willen aanschaffen is dat je geen standaard afmetingen in je tuin kwijt kan. Omdat je tuin een bijzondere vorm heeft bijvoorbeeld. Of omdat je toch net iets kleiner wilt dan de normale maten van een kunststof kuip.

Bron: Pinterest Schoener wohnen

Inbouwzwembad staal kopen

Een stalen inbouwzwembad kopen is natuurlijk ook een optie. Dit zijn zwembaden waar een liner in moet en die verder totaal ongeïsoleerd zijn. Stalen zwembaden zijn overigens goedkoper dan bijvoorbeeld een vinylester inbouwzwembad, maar de verschillen zijn groot.

Voor zo’n € 5.000 heb je een stalen inbouwzwembad met de afmetingen die vergelijkbaar zijn met ons kunststog bad (iets kleiner). Maar vergeet niet dat je deze dan zelf nog moet inbouwen.

Het gat moet gegraven worden, de beton gestort, de zijwanden gestabiliseerd en alle inbouwapparatuur moet geïnstalleerd. Dan heb je nog geen afdekking én wordt het water van je zwembad niet verwarmd want je hebt geen warmtepomp. Een filtersysteem zit er vaak wel bij.

De kwaliteit van het water moet je dan zelf wekelijks meten en met eventueel chloor de boel in orde houden.

Een stalen inbouwzwembad kopen klinkt dus als snel een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een vinylester inbouwzwembad. En goedkoper is het, maar de prijzen die je op internet ziet zijn natuurlijk startprijzen en daar komt nog vanalles bovenop.

Bron: Pinterest Deconome

Een zwembad van hout in je tuin

Een houten inbouwzwembad kopen is ook een mogelijkheid. De grote houten inbouwzwembaden zijn in aanschaf ook weer beduidend goedkoper dan een kunststof of bouwkundig inbouwzwembad. De aanschaf van een 10×4 zwembad ligt dan ongeveer tussen de € 7.000 en € 8.000.

Maar ook voor deze zwembaden geldt weer dat dit exclusief alle luxe accessoires is zoals een warmtepomp voor warm water, automatische regeling van de kwaliteit van het water en een afdekking van je zwembad. Wel zit er vaak een zandfilter bij en een liner.

Houten inbouwzwembaden zie je vaak voor de helft ingebouwd.

Conclusie bij het kopen van een inbouwzwembad

Allereerst is het bij het kopen van een inbouwzwembad dus van belang dat je naar je financiën kijkt. Hoeveel heb je te besteden?

Daarnaast wil ik graag je verwachtingspatroon managen. Een houten of stalen inbouwzwembad in je tuin is tof, uiteraard. Maar als je toch graag wat meer luxe wilt, dan is het slim om naar de andere opties te kijken.

Ja, die zijn een stuk prijziger, dat is waar. Maar vergeet nioet dat het ook heel anders zit met de garantie!

Op stalen en houten zwembaden heb je vaak maar een paar jaar garantie. Wij hebben op ons zwembad 25 jaar garantie!

Zwemmen in een inbouwzwembad

Ook al ligt ons zwembad er pas net in en zitten we nog in de afwerking van het terras en dergelijke, ik kan je zeggen… wij hebben abosluut geen spijt van onze keuze. Wat is het een prachtig zwembad geworden.

Iedere dag wordt er gezwommen, het water is heerlijk warm en ook ik vind het zalig om in dit zwembad baantjes te zwemmen. Dat kan dus gewoon in een zwembad van 4×10 meter !

Heb je vragen voor me over onze keuze en hoe het allemaal bevalt? Mail me.

1 gedachte over “Een wens uitgekomen: een inbouwzwembad in de tuin”

  1. Leuk verhaal! Wij zijn ook al even aan het orienteren en hebben een afspraak bij Infinilux gemaakt. Wat is jullie ervaring met hen? Afspraken nakomen, netheid van product en afwerkingen?

    We horen het graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven