Indeling van woonkamer en afstand tot de tv

Ik heb er superveel zin in, in de verhuizing en verbouwing die er aan zitten te komen. Er zijn echter ook wel een aantal zaken waar ik me nu al wel druk om kan maken, zo ook bijvoorbeeld de indeling van de woonkamer en de kijkafstand tot de tv. Ik zal je vertellen waarom.

Compleet andere indeling van de woonkamer

Ons nieuwe huis, ik heb er superveel zin in. Had ik dat al gezegd 😉 ? Misschien herken je dat wel, dat je er helemaal in op kan gaan. Dat heb ik op dit moment. Mede omdat het huis wat we gekocht hebben op een heel gave plek zit en het echt huge is. Superleuk om te verbouwen en opnieuw in te richten dus, maar ook een hersenkraker als het gaat om planning van werkzaamheden en bijvoorbeeld de indeling van de woonkamer.

Laat ik voorop stellen, de woonkamer is ruim genoeg. Dat is het probleem niet. Maar de woonkamer is echt compleet anders van indeling dan onze huidige woonkamer. Sommige dingen passen precies, maar er is één ding wat me een beetje dwars zit, en dat is de hoekbank en de afstand tot de tv. Ik vraag me af of dit niet allemaal te dicht op elkaar zit.

In onze huidige indeling van de woonkamer zit namelijk onze hoekbank aan de ene kant van de kamer, en de (kolossale) tv aan de andere kant tegen de muur, dik 6 meter verder. Welke tv je hebt blijkt dan opeens vrij bepalend voor de inrichting. In onze nieuwe woonkamer is de indeling zoals op de plattegrond hieronder.

Indeling woonkamer nieuwe huis

Zoals je ziet is deze woonkamer meer van het type ‘doorzon’. Onze huidige hoekbank kan eigenlijk niet anders dan aan de voorzijde van de woning, bij de twee kozijnen. De lange zijde van de bank (2.90 m) komt dan aan de brede kant onder het raamkozijn en de korte zijde (1.60) van de hoekbank komt dan aan de voorgevel.

Wat denken jullie? Aangezien het stuk aan de voorzijde 4.41 meter breed is tot in de nis is de afstand tot aan de muur waar de tv komt te hangen ongveer 4 meter breed. En dat is dus ook de kijkafstand van de hoekbank tot aan de tv. En dat lijkt me veel te weinig voor een tv van 176 cm groot! Manlief en de kinderen vinden het helemaal geen issue (ofcourse), maar ik heb het gevoel dat de indeling van de woonkamer hier te klein voor is. Of vergis ik me?

Kijkafstand tv volgens consumentenbond

Kijk jij veel naar beeldschermen? Bescherm dan je ogen. Zorg voor goede verlichting, zodat de televisie niet de enige lichtbron is. En let op de kijkafstand tot de tv! Volgens het staatje van de tv kijkafstand van de Consumentenbond is de afstand ongeveer groot genoeg. Onze tv is weliswaar groter dan de 65 inch maar dan nog zou 4 meter ongeveer voldoende moeten zijn als tv afstand tot de hoekbank. Nu maakt het uiteraard niet uit of je het hebt over hoekbanken of gewone banken, de afstand blijft hetzelfde. Ik denk alleen dat het allemaal een beetje lomp gaat worden qua inrichting. Vandaar ook dat ik een tijdje terug op zoek was naar wat inspiratie voor een nieuw industrieel tv meubel wat niet zo lomp is.

Afstand tussen bank en tvSchermgrootte
250 cm40 – 50 inch
300 cm43 – 55 inch
350 cm48 – 65 inch
400 cm55 – 65+ inch

Twijfel over bank door indeling woonkamer

Naast de kijkafstand van de tv tot aan de bank twijfel ik ook een beetje over onze huidige bank bij de indeling van onze nieuwe woonkamer. Onze huidige bank is namelijk nogal ‘plomp’ omdat hij laag bij de grond staat. Prima voor in onze huidige woonkamer, maar omdat bij onze nieuwe woonkamer de indeling anders is denk ik dat het geheel nogal vol oogt. Misschien zou een gewone bank zelfs beter zijn dan een hoekbank.

hoekbank indeling woonkamer

Hoekbank eruit en gewone bank erin?

Nog zo’n vraagstuk waar ik me mee bezig hou en waar de rest van mijn gezin lak aan heeft 😉 . Misschien zou ik wel liever de hoekbank eruit willen hebben, maar dat krijg ik er nooit doorheen. En ik snap het ook wel. Ik kijk niet alleen naar het comfort, maar ook naar hoe ik het eruit vind zien en dus naar de indeling van de woonkamer. Frank en de kids denken alleen maar aan de heerlijke hangplek die onze hoekbank heeft. De kinderen dromen al over eindeloos relaxen en eten voor de tv… Toegegeven, zo’n chaise longue is ook wel het toppunt van lekker luieren.

Misschien kan ik dan beter kijken naar een model hoekbank waarbij de bank meer op pootjes staat, zoals bovenstaande bank van Pronto wonen bijvoorbeeld. Door de pootjes kijkt deze bank iets luchtiger dan de bank die we nu hebben. Dit past wellicht beter bij onze nieuwe woonkamer indeling. En nog een ander voordeel… onze robotstofzuiger kan er dan ook onderdoor 😉 . Helemaal naar mijn smaak is de bank van hierboven, alleen liefst in een ander kleurtje. Ik vind de camelkleur of cognackleur die je tegenwoordig ziet zo ontzettend mooi, zie hieronder.

Wat zou jij doen bij de indeling van onze nieuwe woonkamer? Krijgt je televisie een prominente plek of werk je je tv liever weg? En wel of geen hoekbank en dan een bank op pootjes, of denk je dat het niet uitmaakt? Wil je weten hoe onze bank er nu uitziet, lees dan even dit blog over de gashaard of de houtkachel, daar staat ook een foto in.

Ik ben benieuwd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven