Indonesische rendang maken in de slowcooker of de pan

Ga je aan de slag met Indonesische gerechten dan weet je dat er altijd een heleboel lekkere kruiden in gaan. Zo ook bij deze Indonesische rendag uit de slowcooker. Naast de riblappen gaan er ook uien, knoflookteentjes, geraspte gember, laurierblaadjes, gehakte citroengras en nog veel meer in de slowcooker.

Ik kan inmiddels wel zeggen dat ik redelijk bedreven raak in het koken met de slowcooker. Ons hele gezin geniet van het eten wat ik met de slowcooker fabriceer en zelf vind ik vooral ook het gemak ervan zo’n groot voordeel.

Dit keer heb ik dus een Indonesische rendang gemaakt waar we van gesmuld hebben, alhoewel ik wel moet zeggen dat ik de hachee uit mijn overige recepten van de slowcooker net wat lekkerder vind. Maar hé… zo nu en dan moet er een beetje afgewisseld worden, nietwaar?

Vandaar dus deze keer de Indonesische rendang, hebben jullie ook wat om af te wisselen. Over afwisselen gesproken, ik heb een e-book met daarin maar liefst 60 slowcooker recepten gemaakt. Je bestelt hem hieronder en hebt hem dan direct in je inbox.

Slowcooker e-book(s)
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-books:
heerlijke slowcooker recepten
Ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
60 recepten (e-book 1) en 31 (e-book 2)

slowcooker recepten e-books

 
Gebruik code
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om
indonesische rendang

Indonesische rendang in kokosmelk

Rendang is een Indonesisch stoofpotje van rundvlees in een basis van kokosmelk. Hou je niet van een kokossmaak dan kan je deze Indonesische rendang beter aan je voorbij laten gaan en bijvoorbeeld voor de hachee kiezen, die is ook ontzettend lekker!

Het klaarmaken van de rendang is een makkie en uiteraard is het met de slowcooker nog makkelijker dan in de pan, maar ik geef voor beiden de bereidingswijze zodat iedereen er mee aan de slag kan.

Ingrediënten Indonesische rendang (4 personen)

  • ± 750 gram runder riblappen (of hacheevlees)
  • 2-3 uien
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 laurierblaadjes
  • gehakte citroengras, ongeveer 1-1,5 theelepel (haal ik uit een potje van Go-Tan)
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel kurkuma
  • 400 ml kokosmelk
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel komijn
  • beetje olie
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 2 theelepels sambal (ik gebruik zelf manis)

Bereidingswijze Indonesische rendang

Zoals gezegd, het maken van de rendang is heel eenvoudig. Het aanbakken van het vlees doe ik het liefste wel, omdat het dan nog net wat meer smaak krijgt, het er wat lekkerder uitziet én de stukken vlees minder makkelijk uit elkaar vallen. Maar het hoeft niet persé. Kom je een keer tijd te kort? Dan gooi je het vlees voor de Indonesische rendang gewoon zo in de slowcooker.

  • Snij de runderriblappen in stukjes of gebruik een vleesschaar zoals deze, dat is een stuk makkelijker
  • Snipper de ui en hak of pers de knoflook
  • Verwarm de olie in een pan en fruit de ui met de knoflook
  • Als de ui glazig wordt voeg je het vlees toe en bak je dit even rondom aan
  • Vanaf hier volg je de bereiding in de slowcooker of de pan
indonesische rendang slowcooker

Verdere bereiding van de Indonesische rendang in de slowcooker

  • Maak een mengsel van de gember, citroengras, laos, kurkuma, zout, komijn, koriander en sambal en doe dit in de slowcooker
  • Voeg het vleesmengsel aan de slowcooker toe
  • Even doorroeren
  • Kokosmelk toevoegen
  • Laurierblaadjes in thee ei toevoegen
  • 8 uur op stand low laten garen in de slowcooker

Of je nu Indisch wilt koken of aan de slag wilt gaan met de Hollandse pot, het is altijd handig om te weten hoe je het beste bepaalde kruiden kunt combineren, wat de nieuwste kooktechnieken zijn, enzovoort. Met de kookcursus van Kookuniversiteit heb jij straks meer dan alleen de basis van het koken en kun je iedereen verrassen!

Verdere bereiding van de Indonesische rendang in de pan

  • Maak een mengsel van de laos, kurkuma, zout, komijn, koriander en sambal
  • Voeg dit mengsel toe aan het vlees in de pan
  • Bak het geheel goed aan
  • Voeg nu de kokosmelk, het citroengras en de verse gember toe
  • Doe 2 laurierblaadjes in de pan
  • Deksel erop en stoof de Indonesische rendang in ongeveer 2,5-3 uur zachtjes gaar
  • Vergeet niet af en toe te roeren

Is het gerecht niet zout genoeg voor je? Dan kan je altijd na deze bereiding van de Indonesische rendang nog wat zout toevoegen, geen probleem.

Eet smakelijk! Als je de rendang gemaakt hebt, laat je me dan weten wat je ervan vond?

3 gedachten over “Indonesische rendang maken in de slowcooker of de pan”

  1. Hoi hoi
    Ik heb een vraagje. Stop je het kruidenmengsel in het thee-ei?
    Zo nee, waar is dat thee-ei dan voor?
    Groetjes
    Liesbeth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven