Indonesische speklapjes uit de slowcooker

Als er één gerecht is dat bij ons thuis regelmatig op tafel staat, dan is het wel Indonesische speklapjes uit de slowcooker. Dit recept is ideaal voor drukke dagen, want met slechts 15 minuten voorbereiding staat de slowcooker al aan, en kan ik de rest van de dag mijn eigen gang gaan terwijl het huis langzaam vult met heerlijke geuren.

Wat ik zo fijn vind aan dit recept is dat het simpel is, maar toch ontzettend smaakvol. Voor 4 personen gebruik ik naast de speklapjes ook verse puntpaprika’s, gewone paprika’s en uien, die samen een mooie basis vormen voor de kruidige saus. Het vlees wordt langzaam mals en doordrenkt van de Indonesische kruidenmix, die in twee fasen zijn werk doet: eerst 2 uur op de high-stand en daarna nog eens 2 uur op low.

Het resultaat? Een gerecht vol diepte en karakter, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Perfect om samen van te genieten, of je nu een doordeweekse maaltijd op tafel wilt zetten of een etentje hebt met vrienden.

indonesische speklapjes slowcooker recept

Indonesische speklapjes

Geniet van deze eenvoudige Indonesische speklapjes uit de slowcooker, vol smaak dankzij een kruidige marinade en zachte groenten. Perfect voor 4 personen met slechts 15 minuten voorbereiding!

Hét slowcooker kookboek

Ingrediënten

  • 700 gram speklapjes in stukjes gesneden
  • 2 zoete puntpaprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 zoete witte uien
  • 4 theelepels gemalen knoflook
  • 4 theelepels sambal manis of badjak
  • 50 milliliter ketjap manis
  • 2 eetlepels gember siroop
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • flinke scheut sweet chili saus
  • scheut rijst azijn
  • 3 stengels bosui

Bereidingswijze van de Indonesische speklapjes uit de slowcooker

Begin de avond van tevoren met het marineren van de speklapjes, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Pel en pers een paar teentjes knoflook en meng deze met een scheut gembersiroop, een flinke theelepel gemberpoeder, een royale hoeveelheid ketjap manis en een lepeltje sambal voor wat pit. Leg de speklapjes in deze smaakvolle marinade en zorg dat ze volledig bedekt zijn.

Het is belangrijk om dit minstens een nacht te laten staan, want hoe langer de speklapjes marineren, hoe intenser de smaak wordt. De volgende dag zijn de speklapjes heerlijk doordrenkt met de zoet-pittige Indonesische kruidenmix.

Als je de volgende dag klaar bent om te koken, begin je met het voorbereiden van de groenten. Snipper een paar uien fijn en snijd zowel de puntpaprika’s als de gewone paprika in hapklare stukjes. Voor een frisse, knapperige touch snijd je ook de bosui in dunne ringen.

Houd een beetje van de bosui apart om straks als garnering te gebruiken.

Doe de gesneden groenten in de slowcooker – dit vormt de basis van het gerecht. Voeg daarna een scheutje chilisaus en wat rijstazijn toe voor een mooie balans van zoet en zuur.

Nu komt het moment om de gemarineerde speklapjes toe te voegen. Als je de speklapjes wat minder vet wilt, kun je ze eerst kort aanbakken in een pan. Dit zorgt ervoor dat een deel van het vet eruit smelt en geeft de speklapjes ook een licht krokante buitenkant.

Leg de speklapjes vervolgens bovenop de groenten in de slowcooker. Heb je weinig tijd of zin in extra handelingen? Dan kun je de speklapjes ook direct vanuit de marinade in de slowcooker leggen, zonder ze eerst aan te bakken.

Zet de slowcooker nu op de high-stand voor 2 uur. Dit zorgt ervoor dat de speklapjes en de groenten goed beginnen te garen en dat de smaken van de marinade zich verspreiden. Na die 2 uur zet je de slowcooker op low voor nog eens 2 uur. Dit langzame garen maakt de speklapjes heerlijk mals.

Houd er wel rekening mee dat door het sudderen in de slowcooker het vlees vrij zacht blijft. Als je liever een iets stevigere bite hebt, kun je de speklapjes na de 4 uur in de slowcooker nog een halfuurtje in de oven zetten op 180 graden, of kort onder de grill plaatsen voor een krokant korstje. Wil je tijd besparen? Dan is het vooraf bakken van de speklapjes in de pan ook een goede optie.

Wanneer alles klaar is, schep je de Indonesische speklapjes en de gestoofde groenten uit de slowcooker. Garneer het gerecht met de achtergehouden bosui, wat zorgt voor een frisse, kleurrijke finishing touch. Serveer de speklapjes met bijvoorbeeld geurige kokosrijst voor een Aziatische twist, of maak het simpel en serveer ze met knapperige frietjes voor een lekkere fusion-maaltijd.

Variatietips voor Indonesische speklapjes

Vervang bosui door bieslook. Voor een subtielere, zachtere smaak kun je de bosui vervangen door fijngesneden bieslook. Bieslook geeft het gerecht een mildere uienachtige smaak en een mooie frisse kleur, wat net weer een andere twist aan je speklapjes geeft.

Vervang gember door laos voor meer pit. Als je houdt van wat extra pit in je gerecht, kun je de gember in de marinade vervangen door laos (galanga). Laos heeft een sterkere, kruidige smaak en geeft de speklapjes net dat beetje meer scherpte en diepte.

Bak de Indonesische speklapjes aan voor extra smaak. Wil je de speklapjes nóg smaakvoller maken? Bak ze dan eerst kort aan in een hete pan voordat je ze in de slowcooker legt. Dit zorgt voor een mooi krokant korstje en karamelliseert de suikers uit de marinade.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven