Een Industriële badkamer: tips voor ontwerp en inrichting

Je houdt van een industrieel interieur? Dan heeft een industriële badkamer vast jouw voorkeur. Maar hoe pak je dat nu aan? Welke materialen kan je gebruiken, welke kleuren en hoe geef je je badkamer echt een industriële sfeer?

Welke materialen gebruik je in een industriële badkamer?

In een industriële sfeer kan je goed aankomen met metaal, glas, hout en beton. Deze materialen kan je dus ook gebruiken voor je badkamer.

Natuurlijk moet het gebruikte materiaal wel tegen vocht kunnen, dus bij hout moet je daar bijvoorbeeld bewust mee omspringen. Toch is een houten badkamermeubel heel goed mogelijk, mits je het onderhoud op de juiste manier doet. Wij hebben zelf ook een prachtig houten badkamermeubel van Fine Wood Design.

Welke producten je nog meer in een industriële badkamer kan gebruiken? Om maar een paar voorbeelden te geven: metalen rekken (zo’n tof handdoekrek bijvoorbeeld), glazen douchewanden met zwarte randen, en houten accenten hier en daar zijn een mooie optie.

Je kan zo’n glazen douchewand zelfs nog in vakken laten verdelen voor een nog indurtiëlere look.

Vloeren en muren in je stoere badkamer

Als vloer zou je kunnen denken aan beton of keramische tegels met een betonlook. Je kunt natuurlijk dan ook lekker vloerverwarming nemen. Overigens heb je bij betonnen vloeren ook nog de keus uit de gevlinderde betonvloer.

Deze vloer wordt gegoten en daardoor heb je geen naden waar schimmel in kan gaan nestelen. Er is tevens een cementgebonden vloer, wat niet echt van beton is, maar wel net zo stoer oogt. Het heeft ook geen naden, maar is wel dunner.

Een muur van baksteen of bijvoorbeeld een ‘gebrokkeld’ deel muur van baksteen maakt het geheel helemaal af in een industriële badkamer.

Door een deel van een baksteen muur niet te stuccen krijg je helemaal een robuuste uitstraling in je badkamer. Met her en der een likje verf lijkt het op een oude muur, die hier en daar zijn pleisterwerk kwijtgeraakt is. Dat is ook tof!

Dit kan je overigens ook eenvoudig nabootsen met baksteenpanelen of baksteenbehang. Als het behang geschikt is voor badkamers, tenminste. Het grote voordeel hiervan is dat het beter schoon te houden is dan een echte bakstenen muur.

industriële badkamer voorbeelden
Bron: Malmö meubel van Fine Wood Design

Welke kleuren passen in een industriële badkamer?

Neutrale kleuren doen het het beste als je een industriële look wilt creëren. Wit, zwart, grijs zijn dé basiskleuren. En vergeet de kleur van baksteen niet…

Een kleur die meer richting zand of beige gaat kan ook prima en heeft toch een wat warmere look. Dit is geschikt voor de mensen die wel van een industriële look houden maar dit liefst niet te hard willen doorvoeren.

Als je hout in je badkamer wilt gebruiken kan je bijvoorbeeld ook voor een donkere houtskleur kiezen zoals je hierboven op de foto ziet.

Welk sanitair gebruik je in een industriële badkamer?

Voor het sanitair kies je voor eenvoudige en minimalistische wastafels, toiletten en bijvoorbeeld een badkuip. Hierbij is het mooi als je kiest voor metalen afwerkingen. Dit kan bijvoorbeeld RVS zijn, maar ook matzwart sanitair is mooi.

Een zwart toilet zou bijvoorbeeld heel goed passen.

Welke verlichting past hierbij?

Industriële verlichtingselementen zijn vanzelfsprekend prachtige toevoegingen aan jouw badkamer. Werk bijvoorbeeld met hanglampen met een metalen kooi, of met oude fabriekslampen. Wandlampen met een metalen afwerking zijn uiteraard ook perfect.

En onderstaande hangende lampen (en douchewand) passen ook perfect in de industriële badkamer.

Nog meer accessoires en het textiel

Je voert de industriële sfeer natuurlijk ook door bij de overige accessoires in de badkamer.

Een metalen wc-rolhouder of handdoekenrek is perfect. Maar je zou ook kunnen denken aan een metalen rand rond je spiegel.

Heb je ruimte voor een kunstwerk aan de muur? Hang dan bijvoorbeeld een foto van een oude fabriekshal op. Je kunt wat meer opbergruimte creëren door voor zwevende planken te gaan of kies open, metalen of houten rekken.

En je textiel? Natuurlijk kies je daarvoor ook voor de kleuren grijs, wit of zwart. Ga in ieder geval voor neutrale kleuren en vermijdt drukke patronen. Kies voor ruwe stoffen zoals linnen of canvas.

Je industriële badkamer combineren met landelijke sfeer

Landelijk industrieel is een prachtige combinatie van twee woonstijlen die het eveneens heel goed doet in een badkamer.

Hout staat hierin heel mooi, maar natuursteen doet ook heel veel. Natuurlijk combineer je het ook nog met een paar mooie planten. Als je de stijlen een beetje wilt mixen kan je ook uitstekend met lichte eiken houten badkamermeubels werken.

Industrieel met een stoere, sobere inrichting

Kortom: een stoere, sobere inrichting is op zich alles wat een industriële badkamer vraagt.

Uiteraard wel in combinatie met de juiste kleuren en materialen. Kies dus niet voor heel veel kleur, want eigenlijk past dat niet bij deze woonstijl. Hooguit een hele donkerblauwe of donkergroene tint, dat kan wel bij industrieel.

Ga in ieder geval voor robuuste meubels. Wat ook mooi is zijn materialen die hergebruikt worden. Hierdoor hebben ze al een doorleefde look.

Moodboard maken

Zoals bij ieder vertrek wat je wilt gaan veranderen, is het werken met een moodboard een fijne manier om de sfeer te pakken te krijgen.

Vind online of in woonbladen die badkamers of industriële vertrekken die jij mooi vindt en plak dit bij elkaar. Je vindt dan eenvoudig de kleuren die je aanspreken zodat je die kan gaan gebruiken als leidraad.

Of je komt zo op mooie ideeën qua meubels of hoe je de indeling maakt. Onderstaande voorbeelden kan je hier misschien ook wel voor gebruiken!

Inspiratie industriële badkamers

Natuurlijk zeggen ook nu beelden meer dan woorden, dus laten we een aantal mooie voorbeelden zien.

Douchewand en houten tegels

Bij dit voorbeeld zie je de glazen douchewand met de zwarte strepen. Dit zwart kan trouwens vaak een speciale coating die erop zit zodat de douchewand gewoon goed schoongemaakt kan worden.

Verder zie je dat er gekozen is voor tegels met een houtlook. Het ideale aan tegels is natuurlijk dat ze goed tegen vocht kunnen en snel en simpel schoon te maken zijn. In een badkamer toch wel zo handig.

De zwarte kranen maken deze industriële badkamer helemaal af.

Stoere wasbakken

Stoere wasbakken passen uiteraard helemaal in deze stijl en dit voorbeeld laat zien hoe dat eruit kan zien. Twee wasbakken heeft al iets speciaals.

Door de combinatie van de stoere kranen, het hout en de kleurstelling heeft het een prachtige industriële uitstraling.

Met steenstrips en beton werken

Een heel andere look en toch minstens net zo industrieel is de look hierboven. Het beton en de natuursteenstrips zorgen voor een stoere look en de werktafel die als badmeubel gebruikt wordt maakt dit geheel af. Het grootste nadeel is hier echter wel dat dit meubel niet goed schoongemaakt kan worden.

industrieel badkamer meubel

Met bovenstaande meubel creëer je ook een industriële sfeer in de badkamer, maar dit is wel heel goed schoon te houden.

Een witte badkamer die toch industrieel oogt

De basiskleur van deze badkamer is wit. Je zou denken dat dit niet past in de industriële stijl, maar juist de de combinatie wit met zwart geeft het zeker een oudere look.

De moderne douchewand past er perfect bij. Ook de wasbak oogt oud en industrieel door zijn vormgeving. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zo’n simpel krukje die de sfeer nog extra benadrukt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven