Een industriële keuken met stoere accessoires

Ik ben gek op interieur, wisselen van interieur of rommelen met kleine dingetjes in woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer. Het maakt niet uit, als ik maar iets kan veranderen. Van een Oosterse woonstijl tot een kleurig interieur, of stoer en Industrial. Ik heb dan ook altijd een wishlist met dingen die ik graag wil aanpassen in huis, waaronder mijn industriële keuken.

Soms gaat het alleen om een likje verf, een andere keer om een totale verbouwing. Ik blog er alleen te weinig over terwijl ik het zo leuk vind, dat is dan weer jammer. Bij deze dan ook een inspiratie artikel voor de industriële keuken. Met gelijk erachteraan een vraag aan jullie voor mogelijke ideeën in onze industriële keuken om het wat minder rommelig te krijgen. Want daar kom ik dan weer niet helemaal uit in mijn uppie.

industriele keuken

Industriële keuken inspiratie; met accessoires kom je al een heel eind!

Of wij nu eigenlijk een echte industriële keuken hebben, dat weet ik niet. Je kan hem ook typeren als hoogglans. Maar we hebben wel de nodige items die onze keuken een industriële look geven vind ik. En daar word ik blij van. Ik hou van industrieel met een tikkie warmte. Dat dan weer wel.

Onze keuken is inmiddels alweer 9 jaar oud. Time flies! Toch volstaat hij nog prima en er mankeert eigenlijk weinig aan.

Wat kenmerkt een industriële keuken?

Alleereerst even kort over de kenmerken van een industriële keuken. Als je het hebt over een industriële keuken, dan heb je het over groots, roestvrij staal, robuust, hout, beton en dergelijke. Gooi deze materialen in een keuken en je komt al snel uit op een industriële keuken. Tip: als echt staal je te prijzig is, kan je in ieder geval beginnen met een deur met staal look.

Een heel aantal kenmerken zitten ook verwerkt in onze keuken:

  • beton: op de achterwand van de gehele keuken
  • roestvrijstaal: alle apparatuur en onze koelkast
  • hout: niet in de keuken zelf, wel in het wandrek wat we zelf gemaakt hebben in combinatie met steigerbuis
  • robuust: jazeker, het aanrechtblad is heel dik en de stollen maken het geheel ook robuust
  • groots: groter kan altijd, maar ik mag niet klagen 😉

Het kleurenpallet van de industriële keuken bestaat vooral uit zwart, wit, grijstinten, mat grijs en natuurtinten. Onderstaande betonnen aanrechtblad vind ik ook zo mega stoer. Wij hebben destijds bewust gekozen voor een aanrechtblad wat goed bestand is tegen vlekken, maar ik vind onderstaande toch echt het mooiste.

Welke accessoires geven een industriële look aan je keuken

Mocht je geen industriële keuken hebben, of voor je gevoel nog niet industriëel genoeg, dan kan je je keuken ook pimpen met leuke industriële accessoires. Ik help je een beetje op weg met wat toffe ideeën voor een industriële look.

1. Gebruik steigerbuizen voor een industriëel gevoel in je keuken

Bij Grando vond ik dit plaatje van een handvat in de keuken. En hoe simpel de oplossing ook is, het is mega industrieel. Dus heb je niet zo’n industriële keuken, maar wil je hem graag een beetje pimpen en heb je nog een wand vrij voor een industriële look? Dan is dit een uitstekende oplossing. Kan mooi tegen een houten wand, maar tegen gewoon wit of een betonlook staat het ook erg mooi.

2. Een houten hakblok in je keuken

Nog zo’n klein detail waarmee je je keuken een stoerdere uitstraling kan geven die goed bij de industriële look past waar je naar op zoek bent. Zo’n prachtig houten hakblok is naast mooi ook nog eens heel functioneel en staat enorm goed bij een betonnen aanrechtblad bijvoorbeeld.

Deze hakblokken zijn in verschillende varianten en kleurtinten verkrijgbaar.

3. Een stoere lamp boven je eettafel of keuken

Een stoere lamp is een heel eenvoudige manier om je keuken een industriële touch te geven. Er zijn heel wat mooie lampen in omloop. De bovenstaande met losse peertjes heb ik zelf eigenlijk een beetje de ‘kijk’ op, alhoewel ik die eerder boven mijn eettafel zou willen hebben dan boven mijn keukenblad. Stoot je toch iedere keer je hoofd? Onderstaande vind ik ook heel gaaf trouwens, écht robuust.

messenmagneet voor industriele keuken

3. Een mooie messenmagneet

Ook een leuk detail waar wij zelf al jaren plezier van hebben, een messenmagneet. Natuurlijk kan je ook een robuust messenblok neerzetten, maar het voordeel van de messenmagneet is overduidelijk… je houdt ruimte over op je aanrechtblad. Wij hebben zelf een rvs variant van Global, maar ik zie nu ook dat ze houten varianten hebben. Ook mooi tegen een betonmuur.

Mooie messenmagneten in rvs, maar ook met hout vind je hier. 

5. Een roestvrijstalen trolley, of een houten variant

Ook mooi voor je industriële keuken is een trolley van roestvrij staal of hout en roestvrij staal gecombineerd. Als je er plek voor hebt dan is dit een vrij eenvoudige manier om je keuken net dat beetje extra industriële uitstraling te geven en helpt tevens mee bij het opruimen van je keuken.

Bij VTwonen online vind je heel wat trolleys in hout of rvs bij elkaar.

6. Leidingen  en kabels in het zicht? Geen probleem bij de industriële keuken!

Dat een industriële keuken nog andere voordelen heeft, dat is helemaal mooi meegenomen natuurlijk. Zo geeft het bij dit soort keukens helemaal niets als er wat leidingen in het zicht zitten. Het is dan wel mooi als de leidingen bijvoorbeeld van koper zijn. Zie je gesoldeerde stukken in het zicht? Mooi laten zitten, is prachtig!

Hetzelfde geldt overigens voor (deels) bakstenen muren. Ook dat geeft een industriële aanblik. Valt alleen niet onder de noemer accessoires.

7. Steigermateriaal in je keuken

Dit vind ik zelf ook altijd erg mooi. Vooral de combinatie tussen steigerhout en beton is heel erg mooi. Zorg er wel voor dat het steigerhout echt goed afgewerkt is… iedere keer splinters in je handen is niet echt tof. En kijk hier hoe ze (rechts) dat wijnrek hebben gemaakt, super origineel!

industriele keuken met steigerhout

8. De prullenbak in rvs look

Hij is niet van echt roestvrij staal, maar de prullenbak die wij zelf hebben doet toch een beetje industrieel aan. Hierboven op de foto zie je trouwens ook hoe wij in de keuken het steigerhout en de steigerbuizen verwerkt hebben. Enige grote nadeel van dit wandrek is de rommel die er iedere keer weer op ontstaat. Wie heeft er tips voor me om deze zooi tegen te gaan?

Dit soort RVS prullenbakken (of in ieder geval in die look) vind je genoeg online.

9. De kraan voor je industriële keuken

Er zijn natuurlijk enorm veel kranen in omloop en zelf vind ik het heel erg belangrijk dat de kraan niet alleen een industriele look heeft voor mijn keuken, maar ook dat hij praktisch is. Wij hebben dan zelf ook een Quooker. Toch past zo’n kraan als hierboven helemaal in een industriële keuken, alleen hij lijkt mij erg onpraktisch. Deze zou er bij mij dan ook niet inkomen, maar mooi is ie wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven