5 handige tips voor het inrichten van de kinderkamer

Een gezellige kinderkamer inrichten is niet zo heel moeilijk, maar je moet er wel even een plannetje voor maken. De eerste jaren in het leven van je kindje lijkt zo’n kinderkamer misschien minder belangrijk maar zodra jouw kindje een eigen mening krijgt (en dat is al snel) dan ontkom je niet meer aan het inrichten van de kinderkamer.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je zwanger bent, maar die tijd vliegt voorbij en voordat je het weet, moet (mag) je aan de slag. Er zijn tal van manieren waarop je de intichting van de kinderkamer vorm kan geven en een fijne sfeer kan creëren, maar start bij de basis. Het bed. Kinderbedden voor meisjes of bedden voor jongens bijvoorbeeld.

Een dochter heeft vaak een heel andere smaak van bedden en inrichting dan een zoon, en daar kan je dan ook mooi op inspelen.

Met een paar handige tips weet je in ieder geval waar je op moet letten.

Inrichten kinderkamer tips voor een gezellige sfeer

Inrichten kinderkamer; handige tips

Start bij de basis en werk langzaam verder.

1. Voorbereiding

Allereerst is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de afmetingen van de kamer, zodat je kunt zien wat de mogelijkheden zijn.

Je kunt je namelijk goed voorstellen dat de inrichting van een zolderkamer er anders uitziet dan die van een kamer elders in de woning. Ook is het goed om van tevoren alles te bespreken met het kind.

De smaak van een kleuter is waarschijnlijk anders dan die van een 16-jarige en het inrichten van de kinderkamer krijgt dan een heel andere basis. Zodra alles duidelijk is, kun je aan de slag gaan en ontdek je al snel hoeveel er al gedaan is. Voorbereiding is dus essentieel.

2. Zorg voor genoeg ruimte bij het inrichten van de kinderkamer

Je kunt het begrip “ruimte” op verschillende manieren bekijken, want het gaat niet alleen om de open ruimte in de kinderkamer (bewegingsruimte), maar ook om de hoeveelheid opbergruimte. Ga je de kinderkamer helemaal opnieuw inrichten dan is dit een belangrijk element om mee te nemen in je beslissingen.

Omdat er naast kleding ook vaak veel speelgoed is waar rekening mee moet worden gehouden is die opbergruimte essentieel.

Voor het kind is het prettig als de kamer niet te vol is, dus je wilt optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. Je kunt ervoor kiezen om de hoogte van de kamer beter te benutten met opbergkasten of planken met opbergmanden bijvoorbeeld.

Is de kamer relatief klein, zorg dan in ieder geval voor een basis van lichte kleuren. En laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenvallen. Dit zorgt voor een rustige sfeer.

3. Thema’s in de kinderkamer

Een kinderkamer is eigenlijk niet compleet zonder een thema, zeker bij wat jongere kinderen. Dit kan een groot voordeel zijn, want zodra je een thema hebt gekozen, kun je sneller aan de slag met de inrichting van de kinderkamer.

Een thema geeft de kamer een eigen identiteit en het kind zal zich hierdoor echt thuis voelen. Er zijn talloze opties om uit te kiezen en je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt (jungle thema, prinsessen thema, race-auto thema, dinosaurus thema, etc).

Je ziet al dat dit echt voor de wat jongere kinderen is. Eigenlijk spreken we voor oudere kinderen ook niet meer over het inrichten van een kinderkamer, maar juist over een tienerkamer. Zo hebben wij bijvoorbeeld een metamorfose gedaan van een kinderkamer naar een tienerkamer voor ons meisje.

4. Accessoires geven leven bij het inrichten van de kinderkamer

Het hoeft niet altijd groter en meer te zijn.

Met kleine accessoires kun je een kinderkamer ook een prachtige uitstraling geven bij het inrichten. Is de basis nog in orde dan is dit dus een prima tip om toch een make over aan de kinderkamer te geven zonder dat het veel geld kost.

Je kunt ervoor kiezen om minder meubels te plaatsen of juist geen behang met een patroon te gebruiken. In plaats daarvan kun je met kleine toevoegingen de kamer mooi inrichten.

Denk aan een mooi vloerkleed of passende lampen. Kijk ook naar het thema van de kamer. Kies bijvoorbeeld een behang met tropische bladeren of een lava lamp. Er zijn genoeg budget mogelijkheden om een kinderkamer op te fleuren.

5. Overleg met je kind voor je de kinderkamer gaat inrichten

Een make over van de kinderkamer kan een hele leuke verrassing zijn voor je kind natuurlijk. Maar in de meeste gevallen blijkt toch wel dat je kindje het heel fijn vindt als hij of zij betrokken wordt bij het maken van de keuzes.

Hoe ouder, hoe meer ze hun eigen smaak ontwikkelen. Des te belangrijker wordt het dan om bij het inrichten van de kinderkamer ook de stem van je kind mee te nemen.

Ga bijvoorbeeld samen op Pinterest rondneuzen en leer zo waar de voorkeuren van je kind liggen. Of maak een afspraak om samen wat woonwinkels af te struinen.

Let op: kinderen zijn géén volwassenen en hebben vaak een andere smaak of andere behoeftes. Dat is helemaal prima, ondersteun ze hierin zodat ze hun eigen veilige en gezellige kinderkamer kunnen inrichten.

1 gedachte over “5 handige tips voor het inrichten van de kinderkamer”

  1. Het ziet er geweldig uit en ik ben het ermee eens dat het heel belangrijk is om voortdurend met je kind te praten over of hun kamer de vorm aanneemt die ze willen of dat ze iets willen veranderen, kleine kinderen hebben tenslotte ook hun eigen smaak en voorkeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven