Een nieuwbouwhuis inrichten? Volg deze tips!

Ik heb er de laatste jaren niet zoveel ervaring meer mee, maar in mijn verleden heb ik veel met de inrichting van nieuwbouwhuizen te maken gehad. Niet de complete inrichting, maar wel een groot deel van de praktische inrichting. In mijn baan voor een bouwbedrijf had ik destijds wekelijks gesprekken met kopers van onze nieuwbouwwoningen. Over meer- en minderwerk. Over de badkamer, de keuken en de mogelijkheden voor het verplaatsen van muren en stucwerk en dergelijke. Ik stond ze met raad en daad bij voor de inrichting van hun nieuwbouwhuis en alle vragen die daarbij komen. Heerlijk om te doen als ik er aan terug denk. Bij deze dan ook een lijst voor diegene die een nieuwbouwhuis gaat inrichten en nog wat praktische tips en tricks wil.

Inrichting nieuwbouwhuis? Neem deze tips ter harte!

Ik hoor je al denken.. de inrichting van een nieuwbouwhuis en een al bestaand huis verschillen toch niet van elkaar? Maar dat klopt niet helemaal. Het grote verschil zit hem al in de manier waarop je de woning bekijkt. Door een nieuwbouwhuis kan je niet heen lopen. Heb je een bestaand huis gekocht, dan heb je er ook al rondgelopen tijdens de bezichtiging. Dan heb je gezien hoe groot de ruimtes precies zijn en wat de mogelijkheden zijn. Misschien heb je zelfs nog wel de inrichting van de huidige bewoners erbij gezien waar je je door kan laten inspireren. Bij een nieuwbouwhuis is dat allemaal niet van toepassing. Je moet een indruk krijgen vanaf papier. En met een beetje mazzel heb je te maken met een vastgoedpartij of makelaar die iets in 3d kunnen laten zien, maar die kans is nog niet zo groot.

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht en zoek je inspiratie voor de inrichting? Hou dan rekening met de volgende tips.

Bekijk de plattegrond goed en dan zie je andere mogelijkheden

Normaal gesproken kopen de meeste mensen die een nieuwbouwhuis kopen een huis van een projectontwikkelaar via de makelaar. Dat huis is dan al bedacht en getekend door de architect in kwestie. Die heeft bedacht waar de woonkamer is, waar de keuken komt en hoe de badkamer en het toilet in de ruimtes ingedeeld zijn. Stiekem bedenkt zo’n architect ook al vaak een deel van de inrichting en daar worden dan weer tekeningen van gemaakt. Hij zet al een hoekbank in de woonkamer en deelt de keuken in naar eigen inzicht. Voor jou -als nieuwkomer in het project- kan het heel lastig zijn om verder te kijken dan deze tekeningen. Veel mensen zien namelijk alleen dat wat er op papier staat, en kunnen daar niet meer doorheen kijken.

Dat is jammer, want vaak heeft zo’n nieuwbouwhuis meer mogelijkheden op het gebied van inrichting dan je denkt. Bekijk de plattegrond van je nieuwbouwhuis dus goed. Niet alleen de afmetingen, maar ook de mogelijkheden. Niet-dragende tussenmuren kunnen bijvoorbeeld vaak verwijderd worden. Of in het geval van een huis dat nog gebouwd moet worden kan je de muur gewoon achterwege laten.

nieuwbouwhuis inrichten
Stockfoto van stel dat plattegrond bekijkt door Syda Productions

Ga aan de slag met inrichten van je nieuwbouwhuis op papier

Wil je weten hoe je huidige meubels in je nieuwbouwhuis passen qua inrichting? Maak dan een plattegrond van je nieuwbouwhuis zodat je daar de inrichting al in kan plaatsen. Teken je bank, je kasten, salontafel en alle andere grote dingen die je hebt op papier en knip ze uit. Met deze losse meubels van papier kan je dan makkelijk schuiven over je plattegrond. Hou wel in de gaten dat je alles op de juiste schaal uittekent, anders klopt het verkregen inzicht natuurlijk niet.

Zo zie je in een oogopslag of dat de inrichting die je voor je huis in gedachten hebt ook echt gaat passen.

Electra en verlichting

Heb je bedacht hoe je je meubels wellicht wilt gaan plaatsen? Kijk dan ook nog even goed naar de electra in je nieuwbouwhuis. Ongetwijfeld is er al het nodige aan electra voorzien, maar het kan zomaar zo zijn dat je -door een andere inrichting- nog extra electrapunten kan gebruiken. Of op andere plekken. Zorg er in ieder geval ook voor dat je de stopcontacten laat verlagen als dat nog niet standaard zo uitgevoerd wordt. Dat oogt echt een stuk rustiger. Wij hebben nu zelf in ons huis, voordat de stucadoor er in kwam, alle stopcontacten nog moeten verlagen. Dat is aardig wat werk, maar ik ben er super blij mee.

En als je met de stopcontacten bezig bent, denk dan ook vast na over de verlichting. Heb je al bedacht waar je de zithoek wilt maken en waar je je favoriete stoeltje neerzet? Dan kan je ook gaan kijken waar je verlichting wilt. Denk niet alleen na over de standaard plafondverlichting, maar ook over eventuele wandverlichting of over een railspot als je dat leuk vindt. Bekijk per plek wat voor soort licht gewenst is. In je zithoek wil je wellicht gezellige sfeerverlichting, maar óók een leeslamp. En moeten de lampen boven je eettafel voor jou een fel licht geven of niet? Alles is afhankelijk van wat jij op bepaalde plekken in je huis wilt doen. En het is super fijn bij de inrichting van je nieuwbouwhuis als de lichtpunten al op de goede plek gemaakt worden tijdens de bouw.

Tip: ben je een muziekliefhebber? Dan is electra aanleggen voor de boxen wellicht ook een slim idee!

Maak een moodboard voor de inrichting van je nieuwbouwhuis

Wil je ook graag nog nieuwe meubels en bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, maak dan een moodboard. Met een moodboard geef je jezelf overzicht in de kleuren die je wilt gebruiken, maar ook de materialen waar je mee wilt werken. Je kan een moodboard maken ‘op papier’ waarbij je plaatjes uit (woon) tijdschriften pakt en op plakt. Dit vul je aan met bijvoorbeeld kleuren van een kleurenwaaier, of een stukje stof van de gordijnen of inbetweens die je in gedachten hebt. Zie je een mooi meubel in een van de tijdschriften dat je helemaal te gek vindt? Knip het uit en plak het erbij.

Een moodboard brengt rust in je hoofd omdat je hierdoor in de komende maanden kan werken met wat je al eerder bedacht hebt. Je gaat constructiever aan de slag dan dat je het allemaal in je hoofd doet. En het is nog leuk om te doen ook.

Wat ga je met de vloer doen in je nieuwbouwhuis?

Koop je een bestaand huis, dan ligt er vaak al een vloer in. De vraag is natuurlijk of dat je die vloer wilt houden, maar de meeste mensen denken dan alleen over een andere inrichting na terwijl je bij een nieuwbouwhuis altijd een nieuwe vloer moet leggen. Begin dan ook bij de basis, en dat is dus je vloer. Een muur is namelijk makkelijk over te schilderen, maar met een vloer moet je een stuk langer doen!

Wat voor vloer wil je? Ga je een nieuwe vloer uitkiezen, denk dan na over het materiaal dat je graag wilt én de kleur die bij je moodboard past. En wil je de nieuwe vloer door je hele huis leggen, of pak je iets anders in de keuken dan in de woonkamer? Vergeet ook niet te denken aan wel/geen vloerverwarming en of dat je favoriete vloer wel in combinatie met vloerverwarming kan.

Eerst de meubels, dan de accessoires

Dit zou eigenlijk je volgorde moeten zijn bij het inrichten van je nieuwbouwhuis (of welk ander huis dan ook). Je start met de grote meubels in iedere ruimte. Als je daar je keuze in gemaakt hebt, dan ga je langzaam verder kijken naar de bijpassende accessoires. Ik zal er maar niet om liegen… ik doe het regelmatig andersom, maar dat heeft tot gevolg dat ik ook regelmatig accessoires heb liggen die niet meer passen in de ruimte. Zonde natuurlijk. Zoek je accessoires in een bepaalde stijl? Kijk dan bijvoorbeeld op een website zoals de OTTO waar ze per woonstijl alle producten hebben ingedeeld.

Mixen en matchen; oud en nieuw maakt jouw eigen stijl!

Denk niet dat je nu je gaat verhuizen alles nieuw moet hebben. Natuurlijk is het leuk om wat nieuws in je nieuwe huis te zetten, maar vergeet vooral je eigen persoonlijke spullen niet. Die grappige vintage stoel die van je oma is geweest bijvoorbeeld. Of dat schilderij dat eigenlijk niet echt mooi is, maar wél uniek. Alles helemaal nieuw geeft je een showroomhuis en daar zit niemand op te wachten. Je huis moet je thuis zijn en een fijn thuis creëer je alleen door ook je eigen spullen een fijn plekje te geven.

Ik wens je heel veel succes met de inrichting van je nieuwbouwhuis of het nieuwe huis dat je gekocht hebt. Heb je nog andere tips? Vul mijn verhaal gerust aan!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven