Inschrijven basisschool; 11 tips waar je aan moet denken

Inschrijven basisschool, waar let je op en wat is handig om te weten? Je komt erachter door even verder te lezen. Als ouder van een bijna vierjarige kom je voor misschien wel een van de belangrijkste eerste keuzes te staan. Welke basisschool kies ik voor mijn kind?

inschrijven basisschool

Inschrijven basisschool, waar let je op?

Kies je als ouder voor een bepaalde geloofsovertuiging, een bepaald onderwijssysteem, voor een school dichtbij, kies je op basis van verhalen van anderen, ga je voor een grote school of juist een kleine? Wat zijn de eventuele overblijf mogelijkheden? Is er, indien nodig, voor- en of naschoolse opvang? Welk toets systeem hanteert de school (want geloof het of niet, vanaf groep 1 worden kinderen getoetst)?

Keuze mogelijkheden te over. Althans, als je in een grote plaats of stad woont. In een dorp zal de keuze wat beperkter zijn, dat is logisch. Door de krimp als gevolg van een dalend leerlingenaantal is de keuze voor een basisschool in een dorp of kleine plaats beperkter. Inschrijven op de basisschool zal daar waarschijnlijk op minder keuzemogelijkheden gebaseerd zijn.

Combinatiegroepen of niet?

Er zijn scholen met enkele groepen en scholen met combinatie groepen. Ook zijn er scholen met een “meer scholen” directeur. Die moet zijn tijd en aandacht dus over meer scholen verdelen en zal minder vaak aanwezig zijn. Bedenk dat je gaat kiezen voor een school waar je kind 5 dagen per week voor zo’n 8 jaar naar toe gaat. Langer dan welke vervolgopleiding dan ook! Dus ga niet over één nacht ijs. Zelf merk ik (nu achteraf) dat we voor de oudste beter een andere keuze hadden kunnen maken.

Lees je in

Voordat je naar een open dag gaat van een basisschool kan je je eens inlezen. Kijk op sites van basisscholen, kijk ook eens op sites van stichtingen/ besturen waaronder een basisschool valt. Natuurlijk kan je daarnaast ook de site van de onderwijsinspectie bekijken. Zij publiceren rapporten over alle basisscholen. Op de site van 50tien.nl vind je ook allemaal informatie over basisscholen. Daar kan je tevens lezen wat bijvoorbeeld een Interne begeleidster doet.

Ga naar de open dagen

En dan is daar de open dag. Daar ga je natuurlijk naar toe, samen met je kind. Net als veel andere ouders. Je krijgt er vaak een rondleiding, ziet kinderen aan het werk, ziet leerkrachten en er is tijd om vragen te stellen. Vaak krijg je ook een schoolgids met uitgebreide informatie over onder andere de visie van de school. Over de inhoud van het onderwijs, de specifieke zorg voor leerlingen, het schoolteam en de ouder participatie.

Wat een informatie

Overdonderend zo’n middag. Zo veel indrukken voor jou en je kind. Misschien heb jij of je kind later thuis nog wel vragen. Ga daarom nog eens terug naar de school van je keuze. Maak telefonisch een afspraak zodat er iemand is die mogelijk nog eens met je rond kan gaan en jouw nieuwe vragen kan beantwoorden. Op zo’n moment zie je de school ook in bedrijf en ik kan je verzekeren, dat is écht anders dan op zo’n open dag!

Inschrijven basisschool; 10 tips

 • Zorg dat je goed voorbereid bent voor de open dag.
 • Heb je vragen, stel ze dan én vraag door. Is er geen tijd om jouw vragen te beantwoorden maak dan een andere afspraak.
 • Stel specifieke vragen gericht op jouw kind.
 • Vraag naar de dagindeling van de kleuterklas.
 • Bekijk de buitenspeelmogelijkheden.
 • Hoe zit het met gymlessen en waar worden die gehouden.
 • Bekijk of de school een opgeruimde indruk maakt.  Vaak wel tijdens die open dagen.
 • Ga gerust nog eens naar de school van je keuze terug. Maak daarvoor een afspraak. Zo kan je nog eens kijken hoe het er op normale schooldagen aan toe gaat en kan je nog wat vragen stellen.
 • Kijk eens wat er aan de muren van de klassen hangt, leuke en leerzame dingen of vol met regels?
 • Wees niet enkel gefocust op de kleutergroep. Daar zit jouw kind naar verhouding slechts een korte periode.
 • Houd er rekening mee dat er altijd personele wisselingen kunnen zijn op een school. Het is dus niet zeker dat die leuke leerkracht van bijvoorbeeld groep 1 er volgend schooljaar nog werkzaam is. Maar dat kan je natuurlijk even checken.

Nog even dit: jij legt een groot gedeelte van de opvoeding en ontwikkeling van je kind in handen van deskundigen, het schoolteam. Logisch dat je vragen hebt en logisch dat je kritisch bent.

Andere interessante artikelen over school vind je hier:

1 gedachte over “Inschrijven basisschool; 11 tips waar je aan moet denken”

 1. Pingback: Links - Mary Sjabbens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven