Je kinderen insmeren tegen de zon is jouw verantwoordelijkheid!

Insmeren is jouw verantwoordelijkheid, dat klinkt nogal bestraffend niet? Eerlijk gezegd is deze uitspraak meer tegen mezelf gericht, maargoed, doe er je voordeel mee. Je insmeren tegen de straling van de zon, ik vertoon hierin nog wel eens ontwijkend gedrag. Waarom? Eigenlijk is er geen reden, behalve dan dat de kids er een hekel aan hebben. Waar ik vroeger mijn baby’s altijd heel braaf van top tot teen insmeerde blijf ik tegenwoordig wel eens in gebreke. But no more!

Ook al zit het niet voldoende in mijn systeem, na het bekijken van deze filmpjes ben ik om. Insmeren mag dan misschien niet zo leuk zijn, maar het is wél mijn verantwoordelijkheid dat de kinderen gezond opgroeien. En daar hoort goed insmeren en zonbescherming gewoon bij.

Stom eigenlijk, je doet er van alles aan om ze een veilige basis mee te geven. Gezond eten geven, bewust wel of niet vaccineren van je kinderen, sporten en ‘verplichte’ zelfbescherming door Krav Maga (in ons geval dan), maar insmeren tegen de zon, ho maar.

Waarom is insmeren zo belangrijk?

Dat hoef ik je niet meer te vertellen toch? Mocht je zelf nu toch nog een beetje twijfelen, bekijk dan onderstaande filmpje eens even. Je ziet hier hoe de zon jou ziet en wat zonnebrand eigenlijk precies voor je doet.

Nu de zomervakantie bij ons voor de deur staat en kids volop lekker buiten spelen is het natuurlijk helemaal belangrijk om ze goed te beschermen tegen de zon. Ik ben dus braaf van plan om de dagelijkse discussies met mijn kinderen aan te gaan. Maar eerst laat ik ze even bovenstaand filmpje zien, kijken of dat ook werkt bij ze 😉 .

Goed. Insmeren dus.

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen… als je dan toch goed bezig wil zijn, smeer je kind dan ook in met minerale zonnebrand. Lees even dit artikel en je snapt waarom je beter een natuurlijke zonnebrand kan gebruiken in plaats van de gebruikelijke die je overal in de schappen vindt. Heb je niets anders voorhanden? Dan smeer je wat je hebt natuurlijk, want insmeren is nog altijd belangrijker dan niets doen.

Afijn, dat insmeren kan nog wel eens een behoorlijke uitdaging zijn. Kids zitten daar namelijk helemáál niet op te wachten. Ze hebben het geduld niet om stil te staan, willen geen plakkerigheid op hun lijf en vinden het allemaal gedoe. Herkenbaar? Op dit gegeven heeft Stichting Melanoom dit jaar haar campagnevideo gebaseerd en zet een aantal tips op een rij om het leuker en makkelijker te maken. Geen spetterende video om te zien, maar wel héél herkenbare snoetjes 😉 . De aanblik en dat wegduwen bracht me even terug in de tijd, haha.

In het filmpje zie je de struggles van de ouders, maar je ziet ook waarom zonbescherming zo belangrijk is. De celdeling bij kinderen en jongeren gaat namelijk veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Oei. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd. Dus bescherming is echt noodzakelijk! En daarna… kunnen ze optimaal buiten spelen en is het tijd voor Fun in the Sun!

Wat zegt de dermatoloog?

Moet je bang zijn voor de zon? Zeker niet! Ook de kids van dermatologen genieten in de zomer volop van het warme weer én van spelen in de zonneschijn. Wij vroegen aan dermatoloog en tevens vader Jorrit Terra (Universitair Medisch Centrum Groningen) hoe hij dit aanpakt.

Jorrit: “Ik betrek mijn zoontje bij het insmeren en ik maak er een spelletje van. Daarnaast smeer ik ook wel door; het moet allemaal niet te lang duren. Ik doe bijvoorbeeld zonnebrand op mijn eigen arm wat hij dan mag uitsmeren, dat vind hij leuk om te doen. Daarna smeer ik zijn arm in en helpt hij mee. Of ik doe zonnebrand op mijn neus, dat vindt hij grappig. Dan wil hij dit zelf ook. Verder laat ik hem spelen met de dop ter afleiding. Volgende week gaan we op zonvakantie naar Griekenland. Ik heb UV-werende pakjes voor mijn zoon gekocht en neem factor 50 mee.”

Heel handig natuurlijk van vader Jorrit, maar dit werkt alleen bij de kleintjes 😉 . Ik zie mijn puber niet meer lachen om wat zonnebrand op mijn neus en mij insmeren met zonnebrand? No way! We hebben dus nog even wat andere tips voor je op een rijtje gezet, waar ook slimme tips voor wat oudere kinderen tussen zitten.

insmeren tegen de zon

Tips om het insmeren makkelijker te maken

 • Zet de zonnebrand naast de tandpasta. Insmeren moet gewoon bij je ochtendritueel horen.
 • Jij moet zelf het goede voorbeeld geven. Doe zonnebrandcrème op bij jezelf waar je kinderen bij zijn.
 • Smeer je kinderen al in vóórdat ze hun kleding aantrekken. Of laat ze zelf smeren. Je vergeet dan geen randjes of plekken die half onder de kleding verdwijnen. Bovendien laat reguliere kleding UV-straling gewoon door. Een wit T-shirt heeft bijvoorbeeld een beschermingsfactor 10. Da’s niet veel!
 • Zorg ervoor dat je alles goed insmeert maar smeer wel door; het moet allemaal niet te lang duren.

Werkt bovenstaande niet? Dreig dat er geen ijsjes gegeten worden en geen snoep is vandaag als er niet gesmeerd wordt. Wedden dat het wel lukt 😉 .

Denk ook aan onderstaande!

 • Vergeet de verborgen plekken niet, zoals de hals en de oren. En houd rekening met korte haren; smeer bij heel kort haar ook de schedel in.
 • Realiseer je dat UV-werende pakjes echt géén zon doorlaten. Zodra het pakje uit is, zijn die plekken dus gevoeliger voor verbranding dan de huid die al in aanraking is geweest met de zon.
 • Smeer per beurt 7 theelepels zonnebrand en bedenk dat na zwemmen en afdrogen een deel weg is.
 • De oogleden zijn vaak een gevoelig onderdeel. Brandende ogen wegens zonnebrandcrème is voor niemand fijn. Een zonnebril met UV-werende glazen is een optie, maar voor veel kinderen is het een uitdaging om zo’n bril de hele dag op te houden. Een alternatief is het gebruik van sunblock (wat je normaal op de lippen smeert). De crème is dikker en stugger en daardoor ook voor de ogen geschikt.

tip: Maak -als je erop uit gaat- een picknickmand klaar vol lekkers en ga in de heetste uren picknicken in de schaduw.

De bottomline is: geniet van de zon, maar zon verstandig. Zorg dat je niet verbrandt en smeer jezelf en je kinderen goed in, het is jouw verantwoordelijkheid!

Fabels over het insmeren en zonnebrand

 • Waterproof zonnebrand hoef je maar een keer te smeren
 • Ik trek mijn kind een t-shirt aan dan verbrand hij niet
 • Als je je kind veel insmeert met zonnebrandcrème lopen ze een risico op vitamine D tekort
 • Ik ga in de schaduw zitten, dan verbrand ik niet…
 • Het is bewolkt dus niets aan de hand… (de straling komt gewoon door de wolken heen)

Voor meer tips, feiten, fabels en informatie over zonbescherming kijk je op de site van Stichting Melanoom

Wat is melanoomkanker?

Hierboven gaven we al aan dat de celdeling bij kinderen veel sneller gaat en dat daardoor ook het insmeren enorm van belang is. Doe je dat niet, dan is de kans op huidkanker groter. Vorig jaar werd er bij 6800 mensen melanoom geconstateerd, de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Wist je dat melanoomkanker in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren?

Een melanoom ontstaat overigens vaak vanuit een moedervlek, heel belangrijk dus om je moedervlekken in de gaten te houden. Treed er een wijziging op in de vorm of grootte? Raadpleeg je huisarts!

Winactie prijzenpakket

Ben jij wel of niet van het insmeren, vertel eens eerlijk?, hoe vaak smeer jij? Plaats hieronder je reactie met de hashtag #funinthesun en maak kans op een prijzenpakket met zonnebrand van Drs Leenarts, een UV-pakje van UV-Fashions en het boek ‘Dikkie Dik en de smeerpoes’. De winactie loopt tot 20 juli 2017.

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

45 gedachten over “Je kinderen insmeren tegen de zon is jouw verantwoordelijkheid!”

 1. Avatar foto
  Alyt van der Heide

  #funinthesun ja dat kun (kan)
  Mijn jongste dochter smeer ik altijd in met factor 50. Met haar rossige haartjes en lichte huid kan ik niet anders dan smeren, smeren en nog een smeren. Anders verbrand ze.
  Mijn oudste dochter smeer ik ook in. In.het begin met factor 50 als ze wat bruin is met factor 30
  Mezelf smeer ik in met factor 30.

 2. Vaak ben ik voordat de zomer begint al een paar keer onder de zonnebank geweest, en denk dat ik me dan met een mindere factor kan insmereb. vaak heb ik dat dan mis en verbrand ik vooral op mijn schouders.. Ik ben wel heel benieuwd naar de minerale zonnebrand, ook omdat ik vaak als ik het water in ben geweest niet opnieuw weer insmeer#funinthesun

 3. #funinthesun
  Deze mama is een melkmuiltje….iets rossig en barst van de sproetjes en moedervlekjes .
  Ondanks het vaak smeren met hoge SPF (50) toch onlangs 2 onrustige moedervlekjes laten verwijderen (en op kweek laten zetten) Gelukkig niks aan de hand maar ik blijf altijd alert en vermijd de heetste uren van de dag ☺Ook extra alert op de huid van mijn kinderen (mijn dochter is hoogblond en heeft een ivoren velletje dat heel snel verbrand )

 4. Avatar foto
  Anouk Nijmeijer

  Ik heb het ‘geluk’ dat ik zelf snel verbrand dus het insmeren van mijn kinderen en cliënten vergeet ik nooit! In de ochtend bij het aankleden. Het liefst in de onderbroek alles insmeren je weet maar nooit wat ze die dag verzinnen uit te trekken. Heb zonnebrand, boven, beneden en in de tas. Altijd voorbereid voor #funinthesun

 5. Ja ik ben best van het insmeren. Maar ik betrap mezelf er op dat ik er wel eens te makkelijk over doe. Mijn dochter heeft een getinte huid en verbrand bijna niet. Maar ook dan is smeren belangrijk natuurlijk. #funinthesun

 6. Avatar foto
  Nancy van Heck

  Dit wil ik graag hebben omdat ik dan mijn zoontje goed kan beschermen tegen de zon. Zelf ben ik wel eens verbrand geweest waardoor ik nu echt verzorging tegen verbranding erg belangrijk vind.

 7. Ik werk in het ziekenhuis, en zie dagelijks wat voor consequenties het ”niet goed insmeren/beschermen tegen de zon” kan veroorzaken…

 8. Avatar foto
  Sharon de Ridder

  Op een zonnige dag smeer ik mijn kinderen in (altijd met SPF 30 of 50) voordat ze aangekleed zijn. Dit doe ik nog een paar keer op een dag, ik probeer na iedere 2 uur 🙂 Mijn meiden zijn echt heel erg wit en verbranden snel, dus dat is snel geleerd! Sinds de meiden smeer ik mezelf ook beter in; ik smeer gelijk wanneer ik hun ook smeer.

 9. Op warme dagen en alsde zon schijnt smeer ik mijn zoon goed in. Op bewolkte dagen doe ik ik dit veel minder, terwijl het dan ook zou moeten. Als ik smeer, dan vaak ’s ochtends en ’s middags een keer. #Funinthesun

 10. Avatar foto
  Lisa Van de Luijtgaarden

  ik smeer me eigenlijk altijd wel in, maar door deze video zorg ik al helemaal dat ik het niet meer oversla! #funinthesun

 11. #funinthesun
  Tuuuuuurlijk smeer ik mijn kids in, maar eh, soms vind ik het teveel moeite voor dat halfuurtje dat we hebben voordat de baby weer te bed moet/ik moet koken/whatever. Dan blijven we gewoon binnen. En voor echt lange dagen buiten heb ik nog een extra uv shirt voor beide

 12. #funinthesun
  Mezelf insmeren doe ik te weinig (wel een groot voordeel, ik verbrand bijna nooit. Helaas word ik ook slecht bruin 😉 ).
  Mijn kinderen worden wel regelmatig ingesmeerd, zeker wanneer ze gaan zwemmen of net aan het begin van het mooie weer (en hun huid dus nog niks gewend is). Wanneer ze een kleur hebben gekregen ben ik iets minder rigoureus, maar ik blij ze insmeren!

 13. Vroeger als puber was ik nooit van het insmeren want dan werd ik niet bruin genoeg en ik realiseerde me de gevolgen ook niet (behalve als ik een zonnesteek opliep!). Maar mijn moeder was vroeger bij mij ook nooit zo consequent qua insmeren. Ik ben daarin nu wel bij mezelf en bij mijn kinderen heel consequent, maar soms is het lastig omdat mijn man dat weer niet is en mijn ouders ook nog steeds niet. Ik smeer mijn kinderen op een warme dag steevast smorgens al van top tot teen in en herhaal dat ook regelmatig tussendoor. We zijn nog niet naar het strand of buitenland op vakantie geweest dus aan UV-pakjes heb ik eerder nog niet gedacht. Volgend jaar willen we dat wel dus zal het meteen op mijn lijstje zetten! Thanks voor de tips #funinthesun

  1. Melissa, jij bent de winnaar van deze actie. We geven je emailadres door aan het pr bureau zodat zij zelf contact met je op kunnen nemen voor de verdere afhandeling. Veel plezier met je gewonnen prijs en een fijne vakantie natuurlijk!

 14. #funinthesun
  Vaak vergeet ik me in te smeren als ik lekker in de tuin bezig ben of op een terras ga zitten.
  Mocht ik echt bewust zonnen of naar het strand gaan, dan probeer ik me wel regelmatig in te smeren!

 15. Avatar foto
  Anneliese de Waal

  #funinthesun Ik ben zeker van het insmeren bij de kinderen, als ze hebben gezwommen, smeer ik ze weer in, ze hebben een lichte huid en verbranden snel.

 16. Avatar foto
  Marit de Boer

  Ik smeer altijd tenminste de kinderen zelf wil het nog wel eens vergeten. Maar die tere witte huidjes van mijn kinderen bescherm ik goed Voor het strand hebben we ook van die uv werende pakjes en ik doe ze meestal een petje op #funinthesun

 17. Avatar foto
  Michael noo

  #funinthesun Heel eerlijk gezegd bijna nooit!! Mijn vriendin verbrand nogal snel dus kom graag kans maken voor haar

 18. Avatar foto
  Susan Rijnbeek

  Oei.. eyeopener!! ben denk ik soms te laks met smeren. We smeren wel, verbranding proberen we zeker te voorkomen, maar iedere 2 uur halen we niet. Dat terwijl we allemaal zo blank zijn! #funinthesun

 19. ik probeer meereden keer per dag te smeren maar graag vooral een pet tegen de zon in mijn gezicht en drink voldoende om aan het eind van de dag geen hoofdpijn te hebben

 20. Avatar foto
  Sandra Benedick Elzinga

  #funinthesun Ik smeer praktisch nooit, maar mijn kinderen elke keer als ze uit het zwembadje stappen en na ongeveer 2 uur (Soms na 1 uur al) in de zon
  Dom eigenlijk… Maar ja

 21. Avatar foto
  Tineke Groen

  Fijn en verhelderend en shame on me hier mag ook meer worden gesmeerd. Hoewel ik wel vaak kies om juist tussen 12 en 3/4 de siësta binnen te houden 😉 #funinthesun

 22. Avatar foto
  marij brand

  heel handig voor mijzelf en mn dochtertje straks op vakantie in frankrijk!

  ben niet zo van de pakjes en petjes… kinderen moet ook vrij kunnen bewegen Ben absoluut voor het insmeren 🙂

 23. Ik heb een heel blank kindje en een kindje met een donkere huid. En betrap me erop dat als ik het lichte kindje zie verkleuren, dat ik alweer te laat ben met smeren. Dan rennen ze buiten rond of looen op straat en dan moet je er als moeder dus eigenlijk achteraan. Ook de hoeveelheid van 7 theelepels…ik weet niet of ik dat haal. #funinthesun Conclusie ik smeer inderdaad ook te weinig en niet consequent genoeg. Goed dat ik er weer eens op gewesen ben. En natuurlijk loot ik graag mee voor deze prijs

 24. Ik ben blond en heb een lichte huid, toch smeer ik me vaak maar een keer in, zou eigenlijk vaker moeten. De kids smeer ik wel meerdere keren in. De zonnebrand van Drs Leenarts schijnt erg goed te zijn, ik ben er erg nieuwsgierig naar en zou het graag eens uittesten.

 25. Bij #funinthesun hoort zeker insmeren, ’s ochtends voor wij onze kleren aandoen smeer ik mijn zoontje in en hij mij (met hulp natuurlijk). Zo doen we het spelenderwijs en weet hij dat het belangrijk is. Ik zou het erg vinden mocht dat tere huidje verbranden. Zelf heb ik een gevoelige huis met veel moedervlekken. Tijdens mijn zwangerschap heb ik pigmentvlekken opgelopen in mijn gezicht. De zon is heerlijk zolang je je er goed tegen beschermt. Groetjes Carmen

 26. Ik heb gelukkig een dagcreme met spf maar vergeet de rest nog wel regelmatig. Gelukkig heb ik altijd een kleine tube zonnebrand bij me 😉 #funinthesun

 27. Ik verbrand niet snel dus smeer ik mezelf te weinig en te laat in… Een goede en niet vette zonnebrandcrème zou daar misschien een eind aan maken!

 28. #Funinthesun… na het zien van dit filmpje toch bewust geworden hoe belangrijk het is om goed te smeren! Thanks voor dit artikel!

 29. Avatar foto
  Corinne de graaf

  Erg belangrijk om je in te smeren.Wij gaan vaak naar strand omdat wij aan zee wonen.Met een dagje strand smeren we ons wel 3 a 4 keer in.Met minimaal factor 30
  #funinthesun

 30. Zelf verbrand ik erg snel en daardoor zit het smeren in mijn systeem. Mijn zoontje is half grieks en heeft daardoor een huid die veel makkelijker tegen de zon kan, desondanks smeer ik hem even goed in als mezelf. Hij is dus nog nooit verbrand #funinthesun

 31. Avatar foto
  Anneloes spijkers

  Ik ben wel een smeerder voor de kinderen maar mijn vriend, vergeet het rustig. Ook voor zichzelf hoor. Vorig weekend merkte hij dat het echt heel belangrijk is omdat hijzelf verbrand was. Gelukkig had ik de kids wel ’s ochtends ingesmeerd. Dus het verschil na een dag openlucht zwembad was duidelijk. #funinthesun

 32. Ik ben wel een smeerder by mezelf en mijn dochter van 3 jaar. Vooral mijn gezicht met zwangerschaps pigment plekken smeer ik zeker meerdere keren per dag in. Ik wil voorkomen dat er nog meer plekken bij komen. Als we een paar uurtjes buiten zijn dan smeer ik mijn dochter 2 a 3 keer in #funinthesun

 33. Met mijn eigen ervaring qua verbranden krijgen mijn waterratjes SPF pakjes aan en petjes op…scheelt een hoop smeeroppervlak en daarmee gedoe….makkelijk en ook nog veilig…en tegenwoordig zijn ze er ook nog in stoere combinaties. Wel ben ik benieuwd naar de minerale zonnebrand…#funinthesun….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven