Interieur inspiratie opdoen; zo doen Nederlanders dit

Nederlanders staan bekend om het ‘kijken, kijken, niet kopen’ principe. Met name in het buitenland heb ik dat nog wel eens naar mijn hoofd geslingerd gekregen, haha. Ik geef er niks om en ja, ik hou ervan om eerst veel te kijken en te zoeken, en daarna mijn keuze te maken. Zeker op het gebied van interieur inspiratie lijk ik maar niet verzadigd te raken. En ik ben daar niet de enige in, dat weet ik ook 😉 . Veneta deed onderzoek naar de manier waarop Nederlanders hun inspiratie opdoen, en ik ben benieuwd of dat jullie er ook op die manier mee omgaan of dat je nog een andere manier hebt om inspiratie voor je interieur op te doen. Laat je het me weten?

Interieur inspiratie opdoen; zo doen Nederlanders dat

Voordat Nederlanders hun geld aan interieur uitgeven, laten zij zich eerst inspireren via verschillende kanalen. Er bestaan tal van inspiratiekanalen die boordevol met de laatste interieurtrends en –tips staan. Mijn meest favoriete kanaal is Pinterest. Dagelijks breng ik daar wel wat tijd door. Is het niet voor mezelf om inspiratie op te doen, dan is het wel om voor jullie inspiratie op te doen en om erover te schrijven, hahaha. Dit geldt ook voor de Nederlander in het algemeen, alhoewel het me ’tegenvalt’ hoeveel mensen zich door Pinterest laten inspireren. Ik had toch echt gedacht dat dat er meer waren.

Inspiratie opdoen voor je interieur via social media

Maar liefst 96% van de Nederlanders is actief op social media, verdeeld over verschillende platformen. Ook is social media geliefd voor het opdoen van inspiratie en interieur is daar een belangrijk onderdeel van. 22% van de respondenten die aan het onderzoek hebben meegedaan geven aan dat ze inspiratie opdoen via Pinterest. Vooral het opdoen van woonkamer inspiratie is geliefd onder de Pinterestgebruikers.

Als ik kijk naar de keren dat ik op Pinterest gezocht heb om inspiratie op te doen dan zijn die echt niet op één hand te tellen. En ook niet op twee 😉 . Zo heb ik gezocht naar bijvoorbeeld een nieuwe eetbank voor de eettafel, goedkope gordijnen in ons interieur en een tof nieuw tv meubel. De laatste heb ik overigens van besloten dat we daar toch niets mee gaan doen.

Uit het nationale social media onderzoek van Newcom blijkt in ieder geval dat er dagelijks 734.000 Nederlanders op Pinterest actief zijn. Het aantal Nederlanders dat inspiratie opdoet via Instagram blijft groeien, maar is nog niet zo groot. 10% van de respondenten laat zich inspireren via Instagram.

Tv en magazines

Een groot gedeelte van de Nederlanders doet nog inspiratie op via de traditionele manier. Zo worden er nog steeds veel magazines gelezen en ook dat snap ik. Niets lekkerder dan op de bank een heerlijk magazine openslaan en op je gemak met een kop thee zwijmelen bij alle mooie interieurs en de inspiratie die hier gegeven wordt. Dat is nog altijd leuker dan op de ipad een interieur blog bezoeken, toch?

interieur inspiratie opdoen voor huis en tuin

Ze staan vaak vol sfeerfoto’s die je als inspiratiebron kan gebruiken en uiteraard zie je dan ook meteen waar je de producten kan vinden, lekker handig. Wie wordt er bijvoorbeeld niet blij van de VTWonen of de Eigen Huis & Interieur? Ik wel hoor! 17% van de respondenten laat zich dan ook inspireren via magazines. Ook tv programma’s worden als inspiratiebron gebruikt. Woonprogramma’s zoals RTL Woonmagazine of Eigen Huis en Tuin zijn heerlijk om de laatste woontrends te ontdekken. Interieur shoppend Nederland kan hier zijn lol op en 15% van de deelnemers van dit onderzoek doen dit dan ook. Lekker met een kop koffie even genieten van wat me-time voor de buis.

Door deze programma’s ben ik zelf ‘besmet’ geraakt met de houten jaloezie voor woonkamer en keukenraam. Die zie je nu op heel veel plekken en ik vind het nog steeds heel erg mooi. Toch hebben we er nu in ons nieuwe huis niet voor gekozen. Met 3 katten in huis zijn jaloeziën nu eenmaal minder geschikt vind ik. Tenminste, met onze katten in ieder geval wel, want die kruipen er de hele tijd tussen!

Interieur inspiratie opdoen bij anderen thuis

Vaak als men bij vrienden, familie, kennissen of buren over de vloer komt, dan wordt het interieur bewondert. Er wordt gekeken naar de raamdecoratie en meubels. Hier komen inspiratie plaatjes tot leven en geeft het een reëel beeld hoe het interieur er in de werkelijkheid uitziet. 15% van de respondenten laat zich maar al te graag inspireren door te ‘gluren bij de buren’. Ook ik merk regelmatig dat ons bezoek iets bij ons ziet waar ze vervolgens geïnteresseerd in raken. Sterker nog, vorige week hadden we zelfs totaal onbekenden aan de deur. Die belden aan om te vragen waar onze voordeur vandaan komt, zo mooi vonden ze hem, haha. Leuk compliment toch?

Winkels en woonboulevards

Een andere inspiratiebron voor velen is een bezoek aan een fysieke woonwinkel. Rondstruinen in een woonboulevard en je laten inspireren door de laatste trends en toffe combinaties in gewaagde kleursamenstellingen heeft de voorkeur van 18% van de respondenten. De afgelopen maanden zijn de fysieke winkels misschien wel iets minder in trek geweest, maar dat begint weer helemaal recht te trekken. Zo wilde Lotte bijvoorbeeld voor haar verjaardag heel graag naar een woonboulevard om te zoeken naar een verduisterend rolgordijn voor haar kamer die we in de vakantie weer onder handen gaan nemen. We wonen inmiddels een jaar in ons nieuwe huis, maar hebben op de slaapkamers nog niets voor de ramen hangen. En samen met mijn dochter een woonboulevard afstruinen om interieur inspiratie op te doen is ook heerlijk moet ik je zeggen.

Op welke manier doe jij het liefst inspiratie op voor je interieur?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven