Als je wat anders met je geld wilt doen dan alleen sparen

Het leven is al duur genoeg. Dat klopt helemaal. Maar toch zijn er nog aardig wat mensen die een bankrekening hebben met spaargeld. Nu weten we allemaal dat dat spaargeld niet veel oplevert, dus waarom niet investeren met dat kapitaal? Misschien heb je hier al vaker over nagedacht, investeren met klein kapitaal, maar weet je gewoon nog niet zo goed hoe. Ook wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden hierin. Om ons pensioen iets meer te waarborgen. En omdat het spaargeld op de bank nu eenmaal alleen maar minder waard lijkt te worden. Ik neem je mee in de ideeën die bij ons de revue passeren.

Tips om te investeren met een klein kapitaal

Hoe kan je investeren met een klein kapitaal?

Heb jij ook een klein kapitaal ter beschikking en wil je je graag verder verdiepen in het investeren hiervan? Dan vind je in dit blog misschien wel de inspiratie waar je naar op zoek bent. En heb je nog andere ideeën? Laat het mij dan zeker even weten want ik vul dit blog graag aan. En zo kan ik ook kijken of die investering van jou wellicht ook iets voor ons is.

Investeren in digitaal geld

Hiet heb ik het natuurlijk al vaker over gehad. Diegene die ons volgen die weten ook dat wij een klein kapitaal geïnvesteerd hebben in crypto’s. Momenteel gaat het overigens niet zo heel goed met de crypto’s, maar dit zou dus juist wel het moment kunnen zijn om in te stappen. Hoe wij omgaan met crypto’s kopen en verkopen lees je hier.

Naast de crpto currency markt hebben wij ook nog wat in aandelen zitten en in fondsen. Zo spreiden we de risico’s een beetje. En je weet het hè… als jij een klein kapitaal wilt investeren en je bent op zoek naar meer rendement, dan is risicospreiding heel belangrijk. Financieel gezien is het gewoon niet zo slim om op één paard te wedden. Ook al is dit misschien de manier waarop sommigen een enorm kapitaal bij elkaar vergaren, voor de meesten onder ons is dat niet het geval. Zorg er dus ook voor dat je dit soort investeringen altijd doet met het geld dat je kan missen!

Investeren in vastgoed met een klein kapitaal

Deze is misschien niet voor iedereen weggelegd, en de vraag is natuurlijk ook in dit geval… wat is een klein kapitaal? Maar als je wilt investeren in vastgoed dan zijn er meer mogelijkheden dan je misschien wel denkt. Zo hebben wij onlangs een gesprek gehad voor onze eerste vastgoedinvestering en wat blijkt? Met een relatief klein kapitaal kan je door middel van bijvoorbeeld een verhuurhypotheek dat kapitaal investeren en al een pand kopen dat je wilt gaan verhuren. Maar je kan bijvoorbeeld ook de overwaarde van je huis daarvoor gebruiken en niet je spaargeld.

Als wij hier onze definitieve keuzes in gemaakt hebben, dan leg ik het graag een keer helemaal uit, maar deze manier van investeren mag in ieder geval zeker niet ontbreken in dit rijtje. Want investeren in vastgoed is eigenlijk altijd wel een solide investering gebleken.

Een klein kapitaal door middel van crowdfunding investeren in startups

Een andere hele dankbare manier van investeren met een relatief klein kapitaal is bijvoorbeeld ook investeren in startups via crowdfunding. Op deze manier kan je vaak met een relatief laag startkapitaal een startende ondernemer op weg helpen met een waanzinnig idee. Er zijn meerdere crowdfundingsplatformen waar deze ondernemenrs hun ideeën pitchen. Dat kan gaan om een heel nieuw bedrijf, of een nieuw product dat een ondernemenr wil ontwikkelingen waar ze kapitaal voor nodig hebben, maar ook om bijvoorbeeld de uitbreiding van een bedrijf.

Op het platform vind je bij de pitch in ieder geval alle informatie die zo’n ondernemer je kan geven van A-Z. Daarnaast lees je hier ook welke mogelijkheden tot investeren je hier hebt, hoeveel geld er nodig is en wat je ervoor terug kan verwachten.

Hou wel altijd in je achterhoofd dat niet alle crowdfundingsprojecten slagen. In sommige gevallen wordt het startkapitaal niet bij elkaar gehaald en gaat het project niet door. Je krijgt dan wel je geld terug. In andere gevallen gaat het project wel door maar mislukt het… dan ben je je investering waarschijnlijk kwijt. Maar als het bedrijf wél slaagt om de ideeën om te zetten in de praktijk dan kan zo’n kleine investering van je kapitaal best lucratief zijn. Het leuk hiervan vind ik vooral dat je er ook een ander mee helpt.

Investeren in leningen

Deze manier van investeren klinkt misschien een beetje vreemd, maar je kan tegenwoordig ook met een klein kapitaal investeren in leningen voor anderen. Die anderen kunnen particulieren zijn, maar ook bedrijven. Ook hier zijn weer diverse platformen voor beschikbaar die je hiermee op weg helpen. Zo kan je al investeren met bedragen van € 100,00 – € 200,00 als je wilt. Platformen als Nibble (buitenlands) of Lender & Spender (Nederlands) helpen je hiermee.

Eerlijk is eerlijk, wij hebben hier zelf nog geen ervaring mee, dus ik kan je hier nog niet veel meer over vertellen. Nibble lijkt in ieder geval veel meer rendement te behalen dan Lender & Spender, maar de risisco’s heb ik nog niet helemaal inzichtelijk. Misschien wel leuk om in een volgend traject ook weer eens voor jullie (en onszelf) uit te zoeken.

Klein kapitaal extra investeren in je hypotheek!

Je weet ongetwijfeld wel dat het bij veel afgesloten hypotheken mogelijk is om extra af te lossen. Afhankelijk van de rente die je betaald voor je hypotheek kan dat momenteel zeker interessant zijn. Helemaal als je bedenkt dat hierdoor direct je lasten naar beneden gaan. Hou er wel rekening mee in je berekening dat je de hypotheekrente ook nog (geheel of gedeeltelijk) kan aftrekken van de belasting. Meer aflossen betekent dan dus ook minder aftrekken van belasting. Het is in ieder geval een heel safe manier om te investeren in je eigen toekomst.

Investeer jij al, of overweeg je te investeren? Welke manier van investeren van je eigen kapitaal (klein of groot) vind jij dan het meest interessant klinken? Hou in ieder geval in de gaten dat je dit alléén doet met geld dat je nu (en in de nabije toekomst) niet direct nodig hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven