IPL behandeling; review over definitief ontharen middels IPL ontharen

Naast alle inmiddels volop bekende manieren van ontharen kan je tegenwoordig definitief ontharen door middel van een IPL behandeling. Aangezien we nu net aan de winter begonnen zijn is dit een goed moment om te starten met een IPL behandeling om er zo in de zomer ook al profijt van te kunnen hebben. Ik ben inmiddels al een aantal maanden op weg met deze manier van definitief ontharen en vertel je er graag meer over.

Wil je je ook verdiepen in de flitslichtmethodiek om definitief van je ongewenste haargroei af te komen? Lees dan vooral verder over mijn bevindingen van IPL ontharen en de behandeling buitenshuis in deze uitgebreide review.

ipl behandeling

IPL behandeling buitenshuis voor definitief ontharen

Allereerst wil ik even aangeven dat ik al langer met deze methode bekend ben, aangezien ik thuis in het verleden al met de Me My Elos aan de slag ben gegaan. Daar was ik toen al blij mee, maar eerlijk is eerlijk … de IPL behandeling die je buitenshuis ondergaat die is toch wel een tandje professioneler.

Het wordt steeds populairder: IPL ontharen. En dat is niet zo gek ook. Het is namelijk een definitieve ontharings behandeling. Dat klinkt misschien spannender dan het is, want wie is er nu niet blij met definitief ontharen als je de kans krijgt? Ik wel in ieder geval.

Het is niet zo dat je met één IPL behandeling van je ongewenste haargroei af bent. Gemiddeld zijn 8 behandelingen nodig en ook dat wisselt van persoon tot persoon. Bij een behandeling buitenshuis met ontharen via IPM moet je denken aan een behandeling in de zes tot tien weken ongeveer. Klaar met IPL ontharen? Dan is je ongewenste haargroei met minstens 90% gereduceerd.

Voordelen IPL ontharen

 • Definitief ontharen wordt hiermee mogelijk
 • Nagenoeg pijnloos als het goed gebeurt
 • Geen stoppels meer
 • Behandeling duurt maar even
 • Alle gebieden mogelijk

Nadelen IPL behandeling

 • Redelijk prijzig, afhankelijk van de aanbieder, maar in ieder geval duurder dan een scheermesje
 • Je kan het niet zelf doen en moet er voor het huis uit
 • Vanaf twee weken vóór de behandeling tot twee weken na de behandeling mag je niet in de zon met de te behandelen (of behandelde) gebieden.

Update sept 2018: IPL behandeling en definitief ontharen

Inmiddels ben ik na de zomer weer gestart met de IPL behandelingen en wat blijkt? Er is in Eindhoven het een en ander veranderd. Dit maakt het definitief ontharen nog aantrekkelijker, omdat je nu nog sneller klaar bent. Er zijn twee interessante veranderingen die ik je kort toe wil lichten:

Nieuwe IPL apparatuur

Zo oud was de apparatuur voor de IPL behandeling nog niet, maar inmiddels staat er toch allemaal vernieuwde apparattur. Het voordeel hiervan is dat het flitsen nóg sneller gaat. Het apparaat flitst achter elkaar door en je benen ontharen is binnen no-time gedaan.

Door de nieuwe IPL apparatuur is er echter nog een belangrijker voordeel wat het IPL ontharen aantrekkelijker maakt. Naast dat het sneller is hoef je namelijk niet meer zo lang uit de zon te blijven!

Waar je voorheen twee weken voor de IPL behandeling tot twee weken na de behandeling uit de zon moest blijven is dit flink ingekort. Nu hoef je nog maar 3 dagen van te voren en 3 dagen na de IPL behandeling op te letten met zonnebaden. Er wordt niet eens meer geadviseerd dat je helemaal niet in de zon mag komen, wél dat je met een goede beschermingsfactor moet smeren en daarvoor gebruik je natuurlijk het liefste een natuurlijke zonnebrand.

Definitief ontharen, hoe ver ben ik?

Ik ben nog niet zover dat ik helemaal klaar ben. Mijn laatste behandeling was in april 2018 en nu ben in ik september pas weer geweest. Normaal gesproken zou ik er niet zo lang tussen laten zitten, maar het was even niet anders. Mijn schaamstreek hoef ik eigenlijk niet meer te scheren tussen de IPL behandelingen in. Yeah! Mijn oksels scheer ik ook nauwelijks meer. Mijn benen kunnen nog geen zes weken zonder, maar de beharing wordt steeds minder dus ook hier ben ik erg tevreden over. Ik zou een IPL behandeling dan ook zeker aanraden ook al is IPL ontharen na een jaar nog steeds niet echt definitief ontharen.

IPL ontharen, wat is dat eigenlijk?

Steeds meer vrouwen kiezen tegenwoordig voor een IPL behandeling en definitief ontharen. Maar wat houdt IPL ontharen nu eigenlijk in? IPL ontharen is een definitieve ontharingsmethode waarbij met lichtimpulsen de haren weggebrand worden. Dat klinkt misschien nogal heftig, maar valt echt mee. Bij de eerste behandeling is de kans groot dat je het überhaupt niet voelt. Maar bij iedere behandeling neemt de intensiteit van de IPL behandeling wat toe.

Is een IPL behandeling pijnlijk?

Doordat de intensiteit bij latere behandelingen toeneemt kan je bij de eerste lichtimpulsen een licht branderig gevoel ervaren. Zeker op de gevoeligere plekken op je lijf die onthaard moeten worden. Dit klinkt misschien heftiger dan het is, maar ik kan niet zeggen dat je niets voelt met een hogere intensiteit, want dat zou niet eerlijk zijn.

Staat de intensiteit voor jou echt te hoog, dan kan je dat natuurlijk bij je behandelaar aangeven en zet deze de IPL intensiteit wat lager. Sowieso wordt standaard gevraagd hoe je de vorige keer ervaren hebt, dus no worries. Vervolgens wordt de intensiteit van de lichtimpulsen dus verhoogt. Of niet, als jij aangeeft last te hebben gehad van de behandeling. Maar maak je geen zorgen: een IPL behandeling doet zeker niet meer pijn dan bepaalde andere ontharingsmethodes zoals bijvoorbeeld waxen.

Lees ook: Ik heb hirsutisme – Overbeharing op ongewenste plekjes

ipl definitief ontharen

Hoe gaat een IPL behandeling in zijn werk?

Wellicht dat dit per adres verschilt, maar ik ga voor mijn behandelingen naar beauty center Just Wellness in Eindhoven toe en daar gaat het als volgt:

Als je hebt besloten voor IPL ontharen te gaan, krijg je eerst een intake. Deze is kosteloos. Tijdens de intake worden je een aantal medische vragen gesteld om er zeker van te zijn dat je in aanmerking komt voor een behandeling.

Verder wordt er gekeken of je huid en haar geschikt zijn om te behandelen. Krijg je groen licht, dan wordt er gekeken naar wat je wensen zijn. Er is namelijk een IPL behandeling voor bijna ieder lichaamsdeel. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld:

 • Het ontharen van de schaamstreek (€79,50)
 • De onderbenen definitief ontharen (€59,50)
 • Een IPL behandeling voor de bovenlip (€29,50)

Heb je besloten welke behandeling je wilt laten doen, dan ben je voor een IPL behandeling ongeveer 15 minuten binnen en daarna ben je klaar. Tot over acht weken 😉 . Tijdens de behandeling moet je een bril op tegen de lichtflitsen. De behandelaarster gaat met het lichtflits apparaat beetje bij beetje over de te behandelen gebieden heen.

Mannen en vrouwen voor een behandeling

Mannen en vrouwen kunnen terecht voor het definitief ontharen. Er is echter wel één verschil. Vrouwen kunnen hun schaamstreek laten behandelen, mannen niet. Dat gebied van het lichaam wordt in de meeste beauty centers niet behandeld.

Blijven de haartjes blijvend weg?

In principe kan het zijn dat er naar verloop van tijd weer wat haargroei plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van hormonale schommelingen in je lichaam. Met (of na) een zwangerschap, of in geval van de overgang. Heb je gekozen voor ‘onbeperkt behandelen (lees hieronder meer), dan kan je gewoon terug gaan.

Lees ook: 6 Tips om je benen te scheren met supergladde benen als gevolg

Resultaten IPL behandeling bij mij tot nu toe

Ik heb inmiddels ongeveer vijf behandelingen gehad geloof ik. Ik ben tijdens de eerste behandeling begonnen met mijn benen en mijn oksels, maar heb daarna al snel de stap gemaakt naar ook het definitief ontharen van mijn schaamstreek met IPL. Niet volledig hoor, want helemaal kaal daar is niet zo mijn ding, maar wel mooi bescheiden gekapt schaamhaar 😉 .

Het IPL ontharen van de bikinilijn, maar juist ook de schaamstreek vind ik persoonlijk nog steeds een beetje gênant, omdat je toch met je benen ‘wijd’ moet liggen. Maar de voordelen wegen voor mij zwaarder dan de gêne, zo simpel is het.

Mijn oksels ontharen

Nu na vijf behandelingen hoef ik mijn oksels nauwelijks nog te scheren. Ik doe het nog vlak voordat ik een nieuwe IPL behandeling krijg, maar dat is nog het enige moment. Mijn oksels zijn en voelen glad aan en je ziet totaal geen stoppels meer. Dat laatste vind ik ook zo mooi. Als je je oksels scheert – ook al doe je dat iedere dag- dan nog blijf je door de korte haartjes die achterblijven een soort grijzige waas zien. Nu niet meer!

ipl ontharen

Mijn benen met ipl ontharen

Ik laat mijn volledige benen behandelen met flitsen. Onderbeen én bovenbeen dus. Nu had ik op mijn bovenbenen niet veel haar, maar het leek me beter om sowieso het hele been definitief te ontharen. En niet alleen onder de knie. Zo gezegd zo gedaan. De stand na vijf behandelingen is dat ik op mijn bovenbenen inmiddels helemaal geen haar meer heb staan.

Mijn onderbenen zijn nog niet helemaal haarvrij. In principe scheer ik die nu nog eens in de 2-3 weken om toch weer even helemaal glad te zijn. Dat is dus al een hele verbetering ten opzichte van eens in de drie dagen ofzo. Verder valt me op dat de haartjes die er nog zijn, zachter zijn dan de stoppels die ik ‘gewend’ was. In de tussenliggende 2-3 weken durf ik zelfs gerust naar de sauna zonder extra te scheren, dat had ik voorheen nooit gedaan.

Update februari 2020: tot op heden ben ik nog steeds niet haarvrij op mijn benen. Dat ligt deels aan mezelf, ik ben niet altijd even consequent geweest met mijn afspraken door persoonlijke omstandigheden. Aangezien Just Wellness failliet is kan ik daar ook niet verder gaan met mijn behandelingen, dus wellicht dat ik naar een ander op zoek ga.

Mijn schaamstreek laseren

Beetje persoonlijk dit, maar vooruit. Deze heeft nu pas vier behandelingen gehad natuurlijk. Ook hier zie ik al een flinke vooruitgang; er komt veel minder haar terug, dat is een feit. Wel moet ik hier nog wat vaker bijscheren als ik het helemaal ‘glad’ zou willen houden, maar de hoeveelheid haar is al flink uitgedund. De bikinilijn zelf is dus al een stuk netter en ook veel minder geïrriteerd dan vroeger, je kent het vast wel, die irritatie na het scheren. Ook een groot voordeel dus. En tussen mijn benen is het ook langer gefatsoeneerd.

Ik heb nog een aantal behandelingen te gaan voordat ik bij de acht behandelingen ben en verwacht zeker een nog veel mooier resultaat.

IPL behandeling kosten

Hierboven kon je al een aantal prijzen van behandelingen lezen (per IPL behandeling en per gebied) als je ze gewoon afneemt. Voor een compleet overzicht van alle behandelingen moet ik je zeggen dat de kosten erg kunnen verschillen tussen de aanbieders. Je moet in ieder geval nogal snel uitgaan van een paar honder euro per behandelingsgebied voor ongeveer 3 behandelingen. Alles bij elkaar kan dat best in de papieren lopen.

Bij Just Wellness kon je een ‘gebied’ afnemen wat je wilt laten behandelen tegen een pakketprijs. Je benen definitief ontharen voor € 99,00 bijvoorbeeld. Dit lijkt misschien veel, maar als je weet dat dit voor onbeperkte tijd is -ongeacht de hoeveelheid behandelingen- danvalt dat ineens heel erg mee.

Aan de andere kant is het failliesement van Just Wellness natuurlijk wel een enorme domper voor heel veel mensen die geld hebben uitgegeven maar er nu niets meer voor terug krijgen.

Wat houdt onbeperkt behandelen in?

Zo simpel als het er staat. Je kunt je benen dan zo vaak laten behandelen als jij nodig vindt. Uiteraard om de zes tot acht weken. Stel nu dat je acht behandelingen gehad hebt, en je bent tevreden met het resultaat, maar na een aantal jaar blijken er toch weer wat haartjes terug te komen, dan kan je gewoon terug! Je krijgt dan gratis weer behandelingen, zoveel als nodig.

Ik weet overigens niet of andere beauty centra dit ook aanbieden, Just Wellness deed dat wel in ieder geval.

IPL voor andere doelen

Afgezien van definitief ontharen worden IPL behandelingen ook voor andere doelen gebruikt. Zo kunnen vele vormen van acne er effectief en veilig mee behandeld worden. En ook voor couperose en spider naevi (kleine rode adertjes in de vorm van een spinnetje) wordt IPL gebruikt.

Heb jij (ook) ervaring met de IPL behandeling? En wil je je ervaringen delen?

Om deze review te kunnen schrijven heb ik de behandelingen in overleg met Just Wellness gesponsord gekregen. Uiteraard is dit niet van invloed op mijn mening over deze methodiek.

12 gedachten over “IPL behandeling; review over definitief ontharen middels IPL ontharen”

 1. Bedankt voor het delen van dit uitgebreide artikel over ontharen middels IPL. Ik denk er zelf ook over na om behandelingen te nemen. Toch ben ik altijd bang geweest voor de pijn. Goed om te weten dat de technologie de afgelopen jaren veel verbeterd is!

 2. Avatar foto
  Debby van Lent

  Inmiddels twaalf keer behandeld met nul resultaat! Dus ik vraag me echt af of het ooit gaat werken. Ook de ervaringen van vriendinnen zijn niet erg hoopvol. Ik blijf maar even volhouden maar ik zou het niemand aanraden. De meisjes werken te snel en onzorgvuldig.

 3. Fijn om te lezen dat het bij sommige anderen wel werkt..
  Ik ben al ruim 2 / 2.5 jaar bezig (inmiddels al een tijd eens in de drie weken) met weinig tot geen resultaat.
  En dat terwijl ik donkere haren heb..
  Super frustrerend en zonde van mijn geld!

 4. Avatar foto
  lara van zomer

  Inmiddels 10 behandelingen gehad en helaas de haren komen nog even vrolijk terug. Ook alle medewerksters hebben een ander verhaal, de ene zegt na 5 behandelingen zie je al resultaat, de andere zegt weer naar 7 behandelingen. Zo ook bij het verhaal dat de ene medewerkster zegt de stugge haartjes zijn eerder helemaal weg, terwijl haar collega juist zegt dat dat het geval is bij de donshaartjes. Dus om eerlijk te zijn geloof ik er na een jaar behandelingen niet meer zo in. Waar ze het allemaal over eens zijn is dat je onbeperkt behandelingen mag blijven doen, maar dat was niet mijn bedoeling als er in eerste instantie met klem gezegd wordt dat er niet meer dan 10 behandelingen nodig zijn.

  1. Dat is balen Lara. Mijn benen zijn ook nog niet volledig vrij, maar wel veel minder. Ik ga heel onregelmatig dus dat is meer mijn eigen schuld volgens mij 😉 . Oksels en schaamstreek zijn bij mij helemaal glad, hoeft niets meer aan te gebeuren, super fijn.

 5. Hi Joyce, je bent nu weer een half jaar bezig. Wat zijn de resultaten van de afgelopen periode? Zijn er al plekken waar er geen haargroei meer is of blijven er (dons) haartjes terug groeien.

 6. Hoi, ik weet niet hoe lang geleden dit artikel is geschreven en hoeveel behandelingen je aler hebt gehad, maar ik vraag me af hoe het nu met de behandelingen gaat? Zijn er nog verbeteringen of zelfs al plekken die helemaal haarloos zijn? Ik las andere recensies dat de ipl behandelingen niet zo goed werkten bij donshaartjes zoals bij de bovenbenen of op de armen, hoe is dat bij jou?

  1. Hi Nasrin, ik kan je er nog wel wat meer over vertellen. Het afgelopen half jaar heb ik geen behandelingen ondergaan. Vanwege een ski ongeluk heb ik een knieblessure opgelopen en daardoor ben ik hier niet aan toegekomen. Mijn oksels hoef ik nauwelijks meer te scheren. Eens in de 2 maanden even snel erover heen, maar zelfs dan is het eigenlijk nog niet nodig. Mijn bovenbenen zijn eigenlijk volledig vrij van haartjes (had ik eerst wel dons, maar dat is nu weg). En mijn onderbenen die zijn nog niet helemaal klaar merk ik wel. Wil ik op het moment een beetje voor de dag kunnen komen dn moet ik ze echt wel eenmaal per week scheren. Dat vind ik echter niet zo raar want mijn onderbenen waren gewoon nog niet klaar. Over een paar weken start ik weer en ik verwacht dat ik dan volgende zomer een heel eind op weg ben! Ik hoop dat ik je met dit antwoord heb kunnen helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven