Irritatieles, door Ingrid de Bruijn

‘ Mam, morgen moeten we makkelijke kleding aan naar school want dan hebben we irritatieles. Je hebt morgen wat?????? Irritatieles en juf heeft gezegd dat we daarvoor het best makkelijke kleren aan kunnen trekken.’ Nou loop ik toch al heel wat jaartjes mee in het onderwijs….

Met mijn oudste die inmiddels 21 is heb ik er toch wel een jaar of 19 op zitten. Maar een irritatieles? Die ken ik nog niet. In de loop der jaren heb ik al diverse rekenlessen, taallessen, gymlessen, toneellessen, muzieklessen en op de middelbare school nog ontelbaar veel meer lessen de revue zien passeren maar een irritatieles heeft er volgens mij nooit tussen gezeten.

Kinderen hebben heel veel lessen nodig maar absoluut geen irritatieles. Dat irriteren krijgen ze op een of andere manier vanaf hun geboorte mee. Het irriteren van een ander. Dan zijn het natuurlijk wel voornamelijk andermans kinderen die heel goed zijn in het irriteren van anderen op plaatsen waar dit niet gelegen komt.

Bij voorkeur in een speelgoedwinkel door op de grond te gaan liggen krijsen als ze hun zin niet krijgen omdat er alleen een cadeautje wordt gekocht voor de jarige job waar ze de volgende dag heen moeten. Of  in het gangpad van de supermarkt omdat er naar hun mening niet genoeg snoep in hun karretje mag worden gekieperd. Waarna je er bij de kassa achter komt dat ze dit, toen jij net even bij de vleeswaren stond, toch in jouw kar hebben gesmeten. Vervolgens ontspint zich een drama bij de kassa omdat je weigert al dat snoepgoed af te rekenen.

Zo ook in een restaurant waar ze zich binnen een kwartier dreigen te gaan vervelen. Ook al heb je een heel assortiment aan kleurtjes, stiften, een leesboek, de hele jaargang van de Donald Duck, hun Nintendo DS en PSP met uiteraard diverse spelletjes meegenomen.. Na tien minuten zijn ze hier wel klaar mee om vervolgens alle andere bezoekers van het restaurant behoorlijk te gaan irriteren. Waarna je toch weer tot de conclusie moet komen dat het in de eerste plaats gewoon verwende rotkinderen zijn die zichzelf niet eens een half uur kunnen vermaken. Althans niet als je ergens anders bent. Thuis wel natuurlijk. Daar hoor je ze soms uren niet als ze met de lego of playmobil aan het spelen zijn. Echter om die hele voorraad mee te slepen als je ergens een hapje wilt gaan eten gaat me toch ook wat ver. Ook hier weten ze het irritatiepercentage van alle aanwezigen weer naar een topniveau te drijven.

Misschien daarom wel een absurde vraag die ik de volgende ochtend aan de juf stel als ik hem in zijn joggingpak op school aflever. Juf, ik begrijp dat ze nog heel erg veel moeten leren en dat jullie er alles aandoen om ze dit ook bij te brengen maar een irritatieles lijkt mij toch vrij overbodig. Waarop zij mij verbijsterd aankijkt, keihard begint te lachen en zegt: ‘irritatieles? medidatieles zul je bedoelen. Ze krijgen vandaag meditatieles.’

Meer lezen van Ingrid? Kijk dan hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven