Hoe magnesium bijdraagt aan jouw gezondheid? Lees het hier

Is magnesium gezond, hoe gebruik je magnesium en op welke manier? Zomaar een paar vragen rondom het onderwerp magnesium en gezondheid, waar veel interesse in is.

En eigenlijk is dat ook niet zo raar want magnesium heeft erg veel invloed op je gezondheid. Een tekort aan magnesium is erg vervelend en heeft veel invloed op hoe gezond je bent. Maar teveel magnesium is ook niet goed voor je. Dat uit zich bijvoorbeeld weer in diarree.

Daarnaast zijn er verschillende soorten magnesium, die je ook weer op verschillende manieren tot je kan nemen. fijn, we vertellen je er graag wat meer over.

Is magnesium gezond en hoe draagt het bij aan jouw gezondheid

Magnesium is een essentieel mineraal in ons lichaam die talloze processen binnen ons lichaam faciliteert en bevordert. De stelling dat magnesium gezond is mag je dan ook gerust maken.

Denk hierbij onder andere aan de bijdrage aan concentratie en het geheugen, het behouden van sterke botten en tanden en de werking van de spieren.

Met zo’n belangrijke rol binnen ons lichaam is een aanvulling van dit mineraal een goed idee. Helemaal omdat een tekort aan deze stof geen uitzondering is! In dit artikel vertellen we jou meer over de bijdrage van magnesium en jouw gezondheid.  

is magnesium gezond

Wat is magnesium en wanneer is het gezond?

Magnesium is een natuurlijk mineraal dat ook in ons lichaam voor komt en daar zelfs onmisbaar is. Magnesium poeder als supplement komt voor in verschillende vormen, waaronder magnesium citraat, magnesium malaat en magnesium bisglycinaat.

Dat het mineraal in ons lichaam voor komt, betekent overigens niet dat het lichaam het stofje zelf aanmaakt. Maar de vraag ‘is magnesium gezond’ mogen we in principe met ja beantwoorden. Het is in ieder geval belangrijk om het mineraal in te nemen via de voeding, omdat het dus niet zomaar aangemaakt wordt.

Magnesium wordt ook wel aangeduid met de afkorting Mg en zit onder andere in noten, vlees, (volkoren) granen en bonen.

Gevolgen van een magnesiumtekort

Magnesium is een zogenaamd essentieel mineraal. Dat betekent dat een gezond lichaam niet zonder magnesium kan en dat we de stof via voeding in moeten nemen, aangezien het lichaam het niet zelf aan kan maken.

Gebeurt dat niet in voldoende mate, dan kun je te maken krijgen met vervelende gevolgen van een magnesium tekort zoals:

  • Verkrampte spieren of bijvoorbeeld als je last hebt van je benen. Magnesium draagt bij aan een normale spierwerking;
  • moeheid. Magnesium helpt bij het vrijmaken van energie;
  • somberheid. Magnesium draagt bij aan mentale veerkracht;
  • verminderd concentratievermogen. Magnesium draagt bij aan een sterker concentratievermogen;
  • stress. Magnesium kan helpen stress te verminderen.

Dit is slechts een greep uit de mogelijke gevolgen (en anderzijds voordelen) van een verstoorde magnesium balans. Genoeg reden om te zorgen dat het lichaam van voldoende magnesium voorzien is dus. 

Verschillende soorten magnesium

Magnesium is in verschillende vormen te verkrijgen. Hierboven noemden we al een paar orale vormen van magnesium. Dat wil zeggen dat deze via de mond in te nemen zijn, waardoor ze vervolgens via de maag en de darmen opgenomen worden in het bloed.

Naast de orale magnesium soorten kun je ook magnesium kopen voor uitwendig gebruik. Zo zijn er magnesium gels, olie en vlokken verkrijgbaar. Beide vormen van magnesium zijn gezond, mits ze goed gedoseerd zijn.

De gels en de olie kunnen makkelijk op de huid aangebracht worden, om het vervolgens uit te smeren zodat het in de huid trekt. Magnesium olie wordt ook wel gebruikt bij groeipijnen. Magnesium vlokken zijn bedoeld voor voetenbaden, waarbij het werkzame mineraal via de huid van de voeten je lichaam binnentreedt.

Welke soort magnesium is gezond en kan je kiezen?

Wanneer je leest over de voordelen van magnesium voor jouw lichaam en je besluit hiervan gebruik te willen maken, kan je in een overvloed van informatie terecht komen met betrekking tot het onderwerp.

We weten nu dat magnesium gezond is, maar met alle informatie die er (online) over te vinden is, is het niet makkelijk een keuze te maken tussen de verschillende soorten.

Oraal of uitwendig gebruik

Op de eerste plaats is het belangrijk de keuze te maken voor oraal of voor uitwendig gebruik. Sommige mensen kunnen de smaak (of de smakeloosheid) van magnesium niet verdragen en nemen om die reden geen orale supplementen.

In uitzonderlijke gevallen kan het spijsverteringstelsel onprettig reageren op magnesium, met buikpijn of diarree tot gevolg. Ook dan zijn uitwendige producten geschikter.

Het doel van magnesium

Vervolgens is het belangrijk te bedenken voor welk doel je het magnesium supplement neemt. Los van het feit dat magnesium gezond is voor je is het wel belangrijk dat je weet waar je het voor neemt. Wil je bijvoorbeeld magnesium nemen voor je spieren omdat je intensief sport? Dan is magnesium citraat poeder de beste keuze.

Neem je het echter magnesium omdat je in een stressvolle periode zit en wil je dat het supplement bijdraagt aan mentale veerkracht? Dan is magnesium bisglycinaat weer de betere keuze. Kortom, bedenk van tevoren voor welk doel je het supplement wilt nemen en maak vervolgens de keuze voor het juiste product.

Conclusie

Magnesium is geen wondermiddel, maar gezien de vele rollen die het mineraal speelt bij verschillende lichaamsprocessen is het belangrijk het lichaam van voldoende magnesium te voorzien omdat het gezond voor je is. Weet je niet zeker of jouw lichaam behoefte heeft aan extra magnesium?

Test dan je magnesiumgehalte en bepaal vervolgens aan welk soort magnesium jouw lichaam behoefte heeft, afgestemd op je doel.

Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige of expert, zodat je zeker weet dat je het juiste supplement neemt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven