Wel of geen IVF traject ingaan; hoe maak je die keuze?

Lindsay neemt ons mee in hun kinderwens en de uiteindelijke beslissing om tóch geen IVF traject in te gaan. Hoe gaan zij en haar partner hier mee om en waarom beslissen ze om dit IVF traject niet op te starten?

Kunstmatige inseminatie of een IVF traject?

Vorige keer vertelde ik je al over de combinatie van een traag werkende schildklier en zwangerschap. Daarnaast moest het sperma getest worden. Het was dus nog maar eens wachten op de resultaten. Had Bert er Olympische zwemmers bij zitten of was het eerder stilliggend kikkerdril? Toen zijn huisarts ons belde, zei hij dat het niet geweldig was, maar ook niet dramatisch slecht. Hij dacht dat we waarschijnlijk het best zouden gaan voor IUI. (kunstmatige inseminatie) Op naar de gynaecoloog dus.

ivf traject

Bezoek aan de gynaecoloog en zijn ongenuanceerde reactie

Mijn moeder raadde me iemand aan die heel vriendelijk en begripvol was. Desondanks waren we allebei ontzettend zenuwachtig. Achter een gordijntje mocht ik mijn broek uittrekken. Om vervolgens in mijn blootje op die verschrikkelijke stoel te gaan liggen waar hij hetgeen dat ik juist nog mocht verstoppen achter dat gordijntje uitgebreid kon onderzoeken. “Volgende keer toch maar een extra lange trui aantrekken”, bedenk ik mij met het schaamrood op mijn wangen….

Na het onderzoek zou de gynaecoloog nog alle resultaten van de voorgaande testen met ons bespreken. Wij waren op dat moment nog best hoopvol dat het allemaal niet zo erg zou zijn. Als we inseminaties nodig hadden, viel het allemaal nog wel mee. Dat zou kunnen zonder hormonen en met slechts een beetje opvolging in het ziekenhuis. Ik vroeg hem hoe dat nu allemaal in zijn werk ging, zo’n IUI.  “Oh dachten jullie nu echt dat jullie daar nog voor in aanmerking zouden komen?! Nee, hoor, dat zal niks helpen. Het zal alleen lukken met een IVF traject, de rest is kansloos!” Hij was zo grof! Dat vriendelijke en begripvolle waarover mijn moeder sprak, bleef nu niet veel van over. We zaten allebei te vechten tegen de tranen. Ik heb van de rest van zijn uitleg zelfs niet veel meer gehoord, ik wou gewoon weg daar!

Alleen via een IVF traject, de rest is kansloos… hoe verwerk je dat?

Eenmaal buiten barstte ik in tranen uit en kon ik me echt niet inbeelden dat ik op deze manier verder kon gaan. Ook Bert was er helemaal beduusd van, onzeker ook, dat merkte ik aan alles. Maar hij is nu eenmaal geen prater.

We hadden het allebei moeilijk, maar verwerkten het ieder op onze eigen manier. En dat botste. Om het minste hadden we ruzie en we konden niks van elkaar verdragen. Het begon echt door te wegen op onze relatie en op een avond waarop we allebei ons gal spuwden kwam het hoge woord eruit: hoe groot onze kinderwens ook was, we zagen de stress rond een IVF traject echt niet zitten. Zeker als het hele traject niet werkt, ook dat komt voor. Heel veel respect voor mensen die het wel aangaan, want we hebben het al van dichtbij meegemaakt in onze familie- en vriendenkring, maar voor ons is het echt niet weggelegd.

Geen IVF traject; die beslissing gaf rust

De beslissing gaf ons eigenlijk heel veel rust. We beseften dat het positief was dat we er allebei hetzelfde over dachten, anders zou het probleem veel groter zijn natuurlijk. Ondanks deze rust bleef de kinderwens altijd aanwezig. We kregen te maken met moeilijke momenten als vrienden ons kwamen vertellen dat ze in verwachting waren. Je wilt echt blij voor hen zijn, maar het verdriet is er nu eenmaal. Gelukkig begrepen onze vrienden dat heel goed en was er ook echt plaats voor ons verdriet. Na een dag herpakten we ons ook weer hoor, we bleven niet te lang treuren. Tenslotte konden onze vrienden er ook niets aan doen dat het bij hen wel lukte en bij ons niet.

Die momenten waren voor ons wel het bewijs dat het voor ons eigenlijk geen optie was om zonder kinderen door het leven te gaan. De gedachte dat ik nooit zou kunnen moederen was te pijnlijk. Het was duidelijk dat we op zoek moesten gaan naar een alternatief voor het IVF traject wat we niet zagen zitten. Ik liep al een tijdje met dat alternatief in mijn hoofd rond, maar had er geen idee van of Bert hiervoor open zou staan.

Shutterstock foto IVF traject door BlurryMe

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven