Drukke dagen, volle agenda’s en toch een voedzame maaltijd op tafel zetten? Dan is deze jachtschotel uit de slowcooker jouw redder in nood! Met slechts 20 minuten voorbereiding en vervolgens 7 uur garen op high, heb jij geen omkijken meer naar dit gerecht.
Ideaal voor gezinnen waarin werk, school en sport soms een logistieke uitdaging vormen. Terwijl jij je bezighoudt met andere dingen, trekken de smaken van mals suddervlees, kruidige specerijen en zachte groenten langzaam in, totdat er een geurige, hartverwarmende stoofschotel klaarstaat.

Jachtschotel: een klassieker in een modern jasje
De jachtschotel is van oudsher een gerecht dat barst van de smaak en perfect is voor koude dagen. Waar je normaal gesproken uren in de keuken zou staan om het vlees te laten sudderen, doet de slowcooker al het werk voor jou.
Riblappen worden boterzacht, terwijl de combinatie van wortel, prei, champignons en appel een heerlijke balans tussen hartig en zoet geeft. Een vleugje kaneel, kruidnagel en steranijs zorgt voor die diepe, winterse smaak waar je gezin gegarandeerd blij van wordt.
Wil je het hele recept lezen en ontdekken hoe je deze slowcooker jachtschotel stap voor stap maakt? Lees dan verder!
Ingrediënten
- 1 kilo riblappen
- 2 rode uien
- 400 gram champignons
- 1 prei
- 500 gram wortel
- 2 appels (elstar)
- 1 kilo aardappelen
- 2 el bloem
- 1 el mosterd
- 3 teentjes knoflook
- 2 el witte wijnazijn
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 steranijs
- 1 tl kaneel
- 1 runder bouillonblokje
- 1 tl tuinkruidenbouillon
- poeder
- paar schepjes boter
- snufje nootmuskaat
- peper en zout naar smaak
Bereiding van de jachtschotel uit de slowcooker
De bereiding van deze jachtschotel uit de slowcooker is eenvoudig, maar het resultaat is verbluffend. Begin met het snijden van de prei in ringen, de champignons in stukjes en de wortel in schijfjes. Snipper vervolgens de rode ui fijn. De groenten gaan direct in de slowcooker, waarbij je de wortelschijfjes als eerste op de bodem legt.
Koken met e-books
Koken met mijn kookboek
Daarna is het tijd voor het vlees. Snij de riblappen in stukken en verwijder eventueel harde stukken vet. Bestrooi het vlees met bloem, zodat het straks mooi kan binden in de slowcooker. Leg de stukken riblap bovenop de groenten in de slowcooker.
Voor de kruidige smaak voeg je een thee-ei toe met daarin de kruidnagels, laurierblaadjes en steranijs. Duw dit thee-ei tussen de groenten en het vlees, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Strooi daarna wat kaneel over het geheel en verkruimel het runderbouillonblokje erboven. Besprenkel met witte wijnazijn en voeg een eetlepel mosterd toe voor extra diepgang in de smaak.
Zet de slowcooker aan op high voor 7 uur. In de tussentijd heb je er geen omkijken naar, terwijl de jachtschotel langzaam gaart en de smaken zich optimaal ontwikkelen.
Tijdens het laatste uur van de kooktijd begin je met de aardappelpuree. Kook de aardappelen in een pan met water gaar en giet ze vervolgens af, maar bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp de aardappelen fijn tot een smeuïge puree en gebruik hierbij wat van het kookvocht of eventueel een scheutje melk. Voeg boter, peper, zout en een snufje nootmuskaat toe voor een heerlijke romige smaak.
Een half uur voordat de slowcooker klaar is, roer je het tuinkruidenbouillonpoeder door het stoofvlees, zodat het nog even kan intrekken. Snij ondertussen de appels in dunne plakjes en leg deze bovenop het stoofvlees in de slowcooker. Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over de schotel en smeer deze goed uit. Voor een extra romige laag voeg je nog een paar klontjes boter toe.
Tot slot leg je een theedoek onder het deksel van de slowcooker om het vocht op te vangen en laat je de jachtschotel nog een half uur op high doorgaren. Daarna is het tijd om te genieten van een smaakvolle, geurige maaltijd waar jong en oud van smult.
Ik heb zelf de laatste 2 uur van het slowcooken een theedoek onder de deksel gedaan om het gerecht zo meer te laten binden.