Sfeer in huis: inspiratie en tips met jaloezieën en gordijnen

Om een fijne sfeer in je huis te creëren kan je een hoop doen natuurlijk. Denk hierbij aan het gebruik van natuurlijke materialen en allerlei leuke woonaccessoires die je bij je mooie interieur kan plaatsen. Maar wist je dat jaloezieën en gordijnen combineren ook een grote rol kan spelen?

De combinatie van deze raambekleding zorgt voor een afgewerkte en ‘zachte’ uitstraling in huis.

Jaloezieën en gordijnen combineren; volop inspiratie

Ik moet eerlijk bekennen dat we zelf nog niet zover zijn. Ik heb al wel de jaloezieën in huis hangen, maar ze nog niet kunnen combineren met gordijnen. Om de simpele reden dat we hier gewoon nog geen tijd voor hebben gehad en ons budget momenteel nog naar andere verbouwingen gaat.

Eigenlijk is dit ook niet zo’n punt, want met onze nieuw pup in huis zijn gordijnen misschien nog niet zo handig. Maar toch, ik vind het combineren van jaloezieën en gordijnen wel het beste van beiden zeg maar.

jaloezieën en gordijnen combineren

Waarom zou je deze raambekleding combineren?

Daar geef ik je graag antwoord op.

Als je alleen jaloezieën voor het raam hebt, dan is dat gedurende de dag en de avond of nacht op zich een prima oplossing om de kijk uit je woonkamer te halen. Toch is het zo dat de combinatie van jaloezieën met gordijnen een fijnere sfeer geeft in je huis.

Zonder de gordijnen kan het al snel ‘kaal’ en wellicht een tikkeltje te strak voelen, vooral in de avond. Overdag geven de jaloezieën door het zonlicht wel een hele stijlvolle uitstraling aan je huis omdat ze een streepvormig effect hebben dat heel sfeervol is.

Verder geven extra gordijnen je qua kleur ook de mogelijkheid om meer te variëren. Door de combinatie van kleuren in je raambekleding door te voeren versterkt de uitstraling. Je krijgt daarmee meer rust en eenheid in huis.

Zo hebben wij bijvoorbeeld zwarte jaloezieën. Super mooi, maar in de avond als het donker is zou het juist heel fijn zijn om dit te combineren met een wat lichter gordijn. Of bijvoorbeeld een inbetween. Dit verzacht dan het zwarte vlak in de avond weer.

Er zijn overigens nog meer voordelen van het combineren van gordijnen en jaloezieën. Meer hierover lees je verderop in het artikel.

Kijk goed naar de situatie in je huis

Het hangt een beetje van de opstelling en inrichting van je huis af of het combineren goed gaat.

Zo kunnen wij bijvoorbeeld in de woonkamer de jaloezieën wel combineren met gordijnen maar in onze keuken weer niet. Hier zijn gordijnen geen optie vanwege twee ramen boven het aanrechtblad waar ze niet tot hun recht zouden komen.

Sterker nog; het is geen gezicht. De jaloezieën die we daar hebben zijn dan ook super handig. Het ziet er ‘aangekleed’ uit en toch is het praktisch schoonmaken.

Alleen voor de schuifpui naar de tuin toe zouden we de gordijnen wel kunnen toepassen maar is het combineren met jaloezieën weer niet handig. Want hoe doe je dan de schuifdeur open?

Jaloezieën en gordijnen combineren in de woonkamer

Voor een leefruimte zoals onze woonkamer zou de combinatie van beide soorten raambekleding echter ideaal zijn. De jaloezieën doen hun werk overdag. Ze filteren het licht een beetje en zorgen ervoor dat we geen grote inkijk hebben.

In de avond doe ik momenteel dus de jaloezieën dicht, maar liever nog zou ik dit combineren met gordijnen die ik dicht kan doen en dan met bijvoorbeeld elektrische gordijnrails. Lekker makkelijk. Dan kunnen de jaloezieën op hun standaard stand blijven staan en geven de gordijnen een extra huiselijk gevoel.

Het voordeel van de combinatie van gordijnen bij de jaloezieën

Los van het feit dat de gordijnen gezellig staan en sfeer geven aan de ruimte hebben ze nog wat andere voordelen die je met jaloezieën alleen moeilijker creëert.

Gordijnen zorgen namelijk voor een energie besparende factor in huis. Doe je in de avond de gordijnen dicht, dan zal de warmte beter in je huis blijven. Zorg er overigens wel voor dat je dan geen lange gordijnen voor de verwarming laat hangen, want dan schiet je er niets mee op.

Ook op het gebied van geluid kunnen gordijnen een prima rol vervullen. Je kan er namelijk je akoestiek in huis mee verbeteren.

Mijn advies is dan ook om de combinatie van jaloezieën met gordijnen te zoeken voor een ultieme beleving op het gebied van gemak, sfeer, geluid en isolatie.

Hieronder heb ik nog wat inspiratie voor je over hoe je gordijnen en jaloezieën perfect met elkaar kan combineren.

Nog meer inspiratie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven