Jan Smit en de werkende moeder

Geen idee of dat jullie het hebben gelezen of niet… maar mijn verbazing steeg tot een hoogtepunt na het lezen van een artikel over Jan Smit en zijn opvattingen over de werkende moeder. Nou ja… niet over de werkende moeder in het algemeen, maar wel over zijn vrouw als werkende moeder.

Jan Smit heeft liever niet dat zijn vrouw Liza weer aan het werk gaat. “Haar hart ligt bij haar oude baan bij het Openbaar Ministerie. Maar ik zou niet willen dat ze fulltime werkt.”

Dat is ten minste wat hij aangeeft in een interview met de Flair Mama. Hij is van mening dat je, als je fulltime wilt werken, je dan geen kinderen moet nemen. Even afgezien van het feit dat er natuurlijk mensen zijn die het financieel nodig hebben. ‘Ergens’ begrijp ik deze uitspraak wel, alhoewel fulltime werken in de meeste landen rondom Nederland niet meer dan normaal is, ook voor de vrouw. Maar hij gaat nog verder…

We hebben kinderen, omdat we dat graag willen en omdat we er graag voor ze willen zijn.”

Klinkt plausibel toch ? Maar dan…

Jan zegt dat hij geen au pair wil. “En ik blijf niet thuis. Dus ik wil graag dat Liza nu gewoon thuis is. Misschien als de kinderen wat ouder zijn. Dan zou ze hooguit twee of drie dagen gaan werken.”

Nou pardon zeg! Wat een middeleeuwse uitspraken! We willen kinderen, en ik blijf niet thuis…. volgens mij hebben ze het hier van te voren nooit goed over gehad! Hoe is het mogelijk dat iemand van die leeftijd, die toch midden in het leven staat (en wat voor leven) -en daarnaast ook nog eens deels rolmodel is- er zo over denkt. Ik kan wel janken als ik dat lees! Ik las overigens een tweet van iemand die Liza daarin van een goed advies voorzag… ‘stap met Jan naar de notaris en regel een goed salaris, èn pensioen!

Wat vinden jullie hier nu van???

 

2 reacties op “Jan Smit en de werkende moeder”

 1. Jeanne van Dijk

  Toen ik het stuk las over Jan Smit moest ik ook wel even slikken. Het lijkt alsof zijn vrouw dolgraag weer terug wil naar haar oude baan, maar dat hij dat op dit moment niet goed zou vinden. Misschien bedoelt hij het anders, maar zo lees ik het. Later zag ik nog een reactie op Twitter voorbij komen van zijn vrouw, waaruit blijkt dat ze perfect gelukkig is als moeder en met de situatie waarin ze zit. Prima dus.

  Persoonlijk vind ik dat iedereen zelf moet weten wat hij/zij doet. We hebben toch allemaal onze kinderen omdat we dat graag willen? En we willen er allemaal zoveel mogelijk voor ze zijn. Maar om financiële redenen gaat dat misschien niet zoals we dat echt zouden willen en voor sommige gezinnen betekent dit dat de vrouw fulltime moet werken. Dat is dan niet anders. Helaas kunnen wij vrouwen maar tot op zekere leeftijd kinderen krijgen, dus dan moet je keuzes maken.
  Jan Smit en zijn gezin zitten in de luxe positie dat hij genoeg verdient en zijn vrouw in principe thuis kan blijven. Als zij dat ook zo wil, is dat prima. Mocht zij toch graag willen werken, moet dat ook kunnen. Wie is Jan om haar dit te verbieden? Maar goed, dat moeten ze maar samen uitzoeken.
  Het is van Jan echter niet zo slim zich min of meer afkeurend uit te laten over en fulltime werkende moeder. Dat je iets zelf niet zou doen, betekent niet dat je het bij een ander mag/moet afkeuren. Laat iedereen gewoon in zijn/haar waarde en doe wat jezelf het prettigst vindt.

  Maar wie weet is het ook wel zoals Nikki schrijft, dat de antwoorden van Jan door het tijdschrift anders zijn geïnterpreteerd. Of dat wij het anders opvatten. Laten we hem maar het voordeel van de twijfel geven, want ik denk dat hij al heel wat over zich heen heeft gekregen.

 2. Tja, wat zal ik hier van vinden…….
  Het is wel aan mij om hier wat van te vinden??
  Kan ik echt oordelen over hun situatie, wat ze wel/niet van te voren besproken hebben, hoe ze nu dat het daadwerkelijk ‘zover’ is erover denken en misschien belangrijker nog; Wat heeft de redactie van Flair mama geknutseld aan zijn woorden, zinsopbouw en hoe hebben zij het geïnterpreteerd.
  Zolang ik iets niet zelf uit de mond van een ander heb gehoord blijft het toch een beetje gissen en daarbij mag iedereen toch zijn eigen visie hebben op het leven.

  In Luxembourg is het helemaal niet normaal dat een moeder werkt en al helemaal niet full-time!! Ik zit dus ‘gedwongen’ thuis en begrijp me niet verkeerd ik GENIET er enorm van, maar moet me wel iedere dag opnieuw verantwoorden waarom ik niet werk en dat is zooooo vermoeiend en eigenlijk vind ik het onterecht!!
  En ondanks dat ik heel erg in de thuis-blijf-moeder rol heb moeten groeien en het een acceptatieproces is geweest van 2 jaar, het is nog steeds maar 10% van wie deze moeder en deze vrouw is. Alleen sommige situaties kun je als individu niet veranderen, dat is in Lux nou eenmaal zo. De overheid doet er hier alles aan om je thuis te houden zodra je gebaart hebt en een bepaalde vorm van discriminatie is hen dan ook niet vreemd!! ‘Wij’ Nederlandse vrouwen hier noemen het ook weleens gekscherend; De Luxembourgse maffia

  Het is alleen wel een beetje tegenstrijdig van meneer Smit dat hij zegt dat ze aan kinderen begonnen zijn omdat ze dat graag wilde en er graag voor ze wilde zijn, maar dat hij vervolgens zegt dat hij niet thuis gaat blijven zitten.
  Maar goed, ook dat zal vast ergens vandaan komen, het is voor hem en hun lifestyle waarschijnlijk ook onmogelijk om thuis te blijven. Niet alleen financieel gezien, maar ook zeker alle contracten die ooit eens getekend zijn.

  Wel ben ik van mening dat je je door niemand maar dan ook niemand mag beperken in het volgen van je ambitie, dromen en datgene wat jou gelukkig maakt/houdt en daar is mevrouw Smit zelf verantwoordelijk voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top