Niet naar de bioscoop, maar lekker vanuit je eigen luie bank een film kijken die nog niet uit is. Dat was de vraag aan Sophie en Marjolijn. En de film die zij reviewden? Dat is deze keer Love & Friendship met Lady Susan naar het boek van Jane Austen.
“Ik kreeg de kans om een film voor release te reviewen, en dat leek me sowieso al leuk. Toen ik de naam ‘Love & Friendship’ hoorde dacht ik: oh simpele chickflick, die ga ik wel even kijken dit weekend hoor!” aldus Sophie.
Sophie: Bij het aanklikken van de link werd ik al gelijk verrast: geen chickflick, maar een verfilming van Lady Susan van Jane Austen, een novel uit 1871! Dat is even wat anders. Niet zoals tegenwoordig grof taalgebruik, allerlei intieme scènes en geweld, maar een ouderwetsere nette film met subtiele humor en een goed verhaal. De hele film gaat over de liefde, maar de intimiteit die daarbij komt kijken is vertaald naar wandelingen en gesprekken. De rest wordt enkel geïmpliceerd. Waarom de film niet gewoon Lady Susan genoemd is, is mij een raadsel trouwens. Het zou voor mij een stuk veelzeggender zijn dan de huidige titel. Later zag ik dat deze naam wel werd aangehouden in de US.
De verhaallijn speelt zich af in de renaissance met jaloersmakende prachtig geklede vrouwen van adel. In hun sierlijke jurken, sieraden en opgestoken jurken paraderen ze door stad en landgoed. De romantische komedie, geschreven en geregisseerd door Whit Stillman, draait om de beruchte weduwe Lady Suzan die op slinkse wijze een welgestelde man voor haarzelf en haar dochter Frederica probeert te veroveren. Met weinig om op te teren, logeert Lady Suzan bij familie en vrienden. Haar reputatie (een flirt) maakt velen wantrouwig, wat niet geheel onterecht blijkt. Ze wind mannen om haar vinger als een spel, constateert Marjolijn.
Marjolijn: “Schuchtere dochter Frederica weet er geen raad mee, en vooral niet met de man die haar moeder voor haar als huwelijkskandidaat op het oog heeft: Sir James Martin. Dé personage die leven in de brouwerij en humor in de film brengt. Hij is hilarisch in zijn rol als de onware Jacob die een klap van de molen gehad lijkt te hebben. Zonder zijn aandeel in de film, was er van comedy niet echt sprake. De meest gewilde man in het stuk is Reginald DeCourcy, de jonge broer van Lady Suzan’s schoonzus, bij wie zij zichzelf onverwacht uitnodigt voor een ‘kort’ verblijf. De weduwe kan het wel érg goed met hem vinden, maar houdt er ook al een getrouwde minnaar op na. In haar mannenspel wordt Lady Suzan gesteund en geholpen door haar Amerikaans beste vriendin Alicia Johnson.”
Sophie: “In het begin van de film, wordt in no-time een hele berg informatie over je heen gestort wanneer de karakters supersnel achter elkaar geïntroduceerd worden met een korte omschrijving eronder. Het formele taalgebruik is ook eventjes wennen. Toen de film net begonnen was, vroeg ik me wel even af of ik misschien het boek gelezen had moeten hebben om er iets van te snappen, maar dat kwam gelukkig al snel goed! Het is wel een film waar je een beetje bij moet opletten, omdat je anders de vriendschappen en familiaire banden niet gemakkelijk uit elkaar kunt houden.”
Wat ik begrijp van samenvattingen van het boek, staan daar de brieven heel erg centraal en worden die heel goed gebruikt door Jane Austen om te laten zien hoe Lady Susan bij iedereen een andere aanpak hanteert en hoe iedereen haar op een slechte manier ziet (op de enkele die door haar bespeeld worden na dan). In de film krijgen de brieven en de reacties hierop ook redelijk veel aandacht en een grote rol; in zekere zin is dus niet alleen het verhaal, maar ook de vorm van Jane Austen verfilmd, aldus Sophie.
Het einde van Love & Friendship
Sophie:“Het eind ga ik niet verklappen, maar het neemt toch nog een onverwachte twist. (En tot op zekere hoogte een open eind, omdat het anders misschien een inkoppertje was geweest?)”
Marjolijn:“Voor wie denkt het slot van de film te kunnen voorspellen, komt waarschijnlijk, zoals ook meer mannen in de film, bedrogen uit. Nu nog vraag ik mij af… is Lady Suzan zo slim en sluw dat alles vanaf het begin zo gepland was?…”
Eindconclusie Love & Friendship van Jane Austen
Sophie:Â “Ik vond het een leuke film en ik zou deze ook zeker aanbevelen! Alleen niet op de momenten dat je eigenlijk wel helemaal afgedraaid ben van een dag werk en kids, want daarvoor is het type film door de stijl en het taalgebruik niet eenvoudig genoeg. Ik vind het eerder een film die je aanzet op woensdagmiddag met de grotere kinderen erbij.”
Marjolijn:“Met momenten hilarisch maar als groot liefhebber van Engelse humor, had ik gehoopt hier meer van te zien.”
De film Love & Friendship draait vanaf 26 mei in de Bioscoop. Laat je ons wat weten als je er geweest bent?
Oh wat fijn dit! Ik hou van de Jane Austen films! Ik kan niet wachten