Januariblues en Blue Monday: tips tegen een stevige decemberkater

Op de 3e maandag in Januari zorgt een combinatie van de decemberkater, weinig daglicht, de kou en het feit dat het salaris op is, dat deze dag wordt bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar. Het is weer zover: Blue Monday. Persoonlijk heb ik eigenlijk de hele maand januari een Blue Monday tot en met Sunday. Heb jij ook last van de januariblues? Met als kers op de taart die verrekte Blue Monday?

Lees ook: Praktische tips om je winterdepressie aan te pakken

De januariblues

Hing in december nog de geur van pepernoten en dennennaalden in je huis… Nu hangt er de geur van niks. Of misschien verbeeld ik me die, maar goed. Als je last hebt van de januariblues herken je vast wel wat ik bedoel. Hier in het zuiden valt er tussen Nieuwjaar en carnaval nou eenmaal weinig te vieren. Het hoogtepunt (of dieptepunt, ’t is maar net hoe je het bekijkt) van de januariblues schijnt Blue Monday te zijn.

Blue Monday

Blue Monday is de maandag van de laatste volle week van januari. Een dag waarop onze januariblues nationaal het ergst schijnt te zijn. Heb jij er ook last van? Of voel je je eigenlijk prima, afgezien van al het ‘gezeur’ over Blue Monday op social media? 😉 Vast niet, anders was je ongetwijfeld al gestopt met lezen. Ben je er nog? Mooi… We gaan het fenomeen ‘Blue Monday’ en ‘de januariblues’ namelijk tot op de bodem uitzoeken 😉 . Of eigenlijk deed relatieplanet het voorwerk voor ons.

De januariblues onderzocht: singles hebben het zwaar

Relatieplanet deed een onderzoek onder singles om uit te zoeken hoe zij de januariblues en Blue Monday ervaren. Is deze periode deprimerender als je geen partner hebt? En jawel: Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle singles Blue Monday als een deprimerende dag ervaart. Ook blijken vrouwen meer last te hebben van Blue Monday.

Blue Monday: meer een vrouwenkwaal?

Volgens 41% van single Nederland is Blue Monday een typisch gevoel voor januari. De decemberkater voelt men de gehele maand, maar volgens 46% van de respondenten is de januariblues op Blue Monday nog erger. De dames blijken meer over hun gevoelens na te denken. What’s new, zou ik haast zeggen 😉 . Maar de cijfers liegen er niet om: iets minder dan de helft (45%) geeft aan wat te merken van de januariblues en Blue Monday. Dit ten opzichte van slechts een derde (36%) van de heren.

Beste remedie tegen Januariblues

Chocolade, films en sporten worden aangegeven als remedie tegen winterblues. Ook een nieuwe liefde (78%) wordt door single Nederland als goede remedie genoemd. Helaas heb je daar weinig aan als manlief naast je op de bank hangt. Met zíjn januariblues 😉 .

Maar er zijn nog tal van andere remedies tegen de befaamde winterblues. Zo gaat 30% van de singles sporten om zich beter te voelen. Een leuke film kijken (18%) en onder de zonnebank gaan (17%) scoren ook hoog als het gaat om activiteiten waardoor we ons in Januari een stuk beter gaan voelen. Niet geheel verrassend is het verschil tussen mannen en vrouwen wanneer het gaat om andere zaken zoals bijvoorbeeld chocolade eten, 5% van de mannen denkt namelijk dat chocolade eten helpt tegen de januariblues tegenover een percentage van 13% onder de dames.

Toelichting op het onderzoek

Dit onderzoek is in opdracht van Relatieplanet.nl uitgevoerd onder 1.262 Nederlandse singles van 18 jaar en ouder en is representatief op geslacht.

Lees ook: Voorkomen is beter dan genezen; geen herst- of winterdip voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven