Een ode aan de jaren ’90; wat herken jij hier nog van?

De jaren ‘90 stonden bol van de muziek en het vaak daaraan ontleende modebeeld. Hoe liepen we erbij? Welke artiesten waren populair? Met wat voor speelgoed en welke gadgets waren we in de weer? Een ode aan de 90’s!

Jaren ’90 muziek en subculturen

De 90’s kenmerken zich door al dan niet muzikale subculturen. Een onschuldig soort groepvorming: gabbers, alto’s, kakkers, boeren of sjonnies. Dat is aan het verdwijnen. In deze eeuw waren er de hipsters en gothics, maar daar heeft bijna niemand het meer over. Dat jongeren zich niet meer (laten) indelen aan de hand van hun muzieksmaak, kan komen door het veranderde muziekaanbod, en vooral de manier waarop ons dat bereikt.

Versplinterd muziekaanbod

Het muziekaanbod van pakweg 30 jaar geleden werd bepaald door de kranten, radio, tv en platenzaken. Zij bepaalden min of meer wat wij te horen kregen. Even snel een interessante nieuwe maar onbekende artiest uit Chili of Australië beluisteren, zoals we nu doen, kon simpelweg niet. Bands die doorbraken, hadden eigenlijk alle ruimte en een groter publiek. Nu – in tegenstelling tot de jaren ’90- heeft elke muzikant de mogelijkheid zijn muziek wereldwijd te verspreiden. Daarmee is het muzieklandschap meer en meer versplinterd: er zijn veel meer artiesten met een wat kleiner publiek. Dat is ook te zien op de festivals, waarvoor nog maar weinig echte headliners bestaan.

Feeling so real: ouderwetse lentekriebels

Maar wat was het aanbod desondanks groot in de jaren ’90. Je had de eurodance en andere super-aanstekelijke housemuziek. You’re Not Alone van Olive bijvoorbeeld. Moby was de koning in het dance-genre. Zet Feeling so real op en je krijgt weer van die heerlijke lentekriebels. De veel snellere house werd gemaakt door de gabbers: DJ Paul Elstak of meer hardcore-varianten.

nirvana Nevermind album jaren 90 muziek

Hiphop, britpop en grunge

Jaren ’90 muziek werd verder gedomineerd door hiphop. Dr. Dre, Ice Cube, 2Pac en Ice-T bijvoorbeeld. En dan was er nog de grunge, een etiket dat de verzameling muzikanten uit Seattle kreeg opgeplakt nadat ze massaal doorbraken. ‘Grungy’ betekent sjofel, zo zagen veel van de bandleden eruit. Bijvoorbeeld Nirvana, dat met album Nevermind een baanbrekende pionier was. De hoes van die plaat – de naakte baby – geldt als symbool voor de jaren ’90 muziek. Pearl Jam, Soundgarden en Alice In Chains volgden in hun slipstream. Het Europese antwoord hierop kwam in de vorm van Britpop: Oasis, Blur, Pulp.

jaren '90 fashion
Jaren ’90 fashion door Anastasiya Aleksandrenko

En hoe liepen wij er bij in de jaren ’90?

De jaren ’90 mode sloot zoals gezegd niet zelden aan bij hetgeen de artiesten droegen. De aussies en Nike Air Max golden als dresscode van de gabber. Terwijl liefhebbers van alternatieve gitaarmuziek in kapotte jeans en flanellen houthakkersblouses gehuld gingen. Dr. Martens-laarzen of legerkistjes waren naast stoer vooral handig in de moshpit, een wat ruigere variant op een dansvloer. Nu staan ze in vrijwel elke walk-in closet! Meisjes kozen voor Schotse rokjes, bandshirtjes en legerbroeken.

Merkkleding

Wie zich wat minder uitbundig kleedde, koos voor de Levi’s 501. De aanwezigheid van het rode labeltje verraadde of je er wel de volle mep voor betaald had. Ook het gilet, vaak gedragen over een t-shirt, keerde terug. De merken Oilily en Benetton waren populair in welgestelde kringen. Andere typische 90’s-kledingfabrikanten waren O’neill, Strongbow, Tommy Hilfiger en Timberland – je weet wel, van die gele bergschoenen.

De lawaaiblouse van de jaren ’90

Ook Feyenoord-verdediger John de Wolf deed een duit in het zakje van de jaren ’90 mode, met de zogenaamde lawaaiblouse – deze term was een vondst van Youp van ’t Hek. Het waren kleurige, zeer opvallende blouses met motieven die je alleen tijdens een LSD-trip zou kunnen verzinnen. Om het af te maken droegen veel voetballers en volkszangers er een wollen colbert in een primaire kleur overheen: knalblauw of –rood. 

Typische jaren ’90 kapsels: ken je het blockhead nog?

Naast kaal (gabbers), dreadlocks, lang haar (alto’s) en geschoren motiefjes (hiphoppers), bestond er het hockey-kapsel: halflang haar in een middenscheiding. Deze dracht werd ook wel gordijntjes genoemd, door de lokken die aan weerskanten van het hoofd hingen. En wat te denken van het goeie oude blockhead? Stekeltjes, zo geknipt dat je er letterlijk een vierkant hoofd van kreeg. Het was weer eens wat anders dan het maffe flock of seagulls-kapsel uit de jaren ’80. Tik dat maar in op google!

jaren 90 blockhead kasel
Bron: Pinterest

Tijdloze kleding

De jaren ’90 mode veroorzaakte al met al een kleurrijk straatbeeld. Nu lopen al die stijlen wat meer door elkaar, terwijl sommige kledingstukken nog steeds populair zijn: Miley Cyrus is een fervent Dr. Martens-drager, liefst gecombineerd met een om het middel geslagen houthakkersblouse! En de bell bottom-broeken? Die komen om de zoveel jaar vanzelf weer in de mode. Ook deze eeuw zijn de wijde pijpen onverwoestbaar gebleken zo verraden ook de laatste kledingtrends voor 2021 weer.

De invloed van Friends op de jaren ’90 mode

De serie Friends mag niet onvermeld blijven. Joey, Ross en Chandler hadden geen uitgesproken smaak, of het moeten hun veel te grote sweaters geweest zijn. Nee, dan Rachel en Monica! Laatstgenoemde droeg de zwarte leren kokerrok die je nu ook veel ziet opduiken. Aan haar hoge laarzen werd een aparte aflevering gewijd, net als aan de opkomst van de tattoo. Het kapsel van Rachel werd wereldwijd gekopieerd. In Nederland kreeg je kort daarop de Leco-look, met Caroline Tensen als uithangbord van stylist Leco Zadelhoff.

tamagotchi speelgoed jaren 90
trapveer speelgoed van de jaren 90

En het jaren ’90 speelgoed?

De Furby, de Slinky, de Tamagotchi, de Gameboy: jaren ’90 speelgoed klinkt jonge lezers wellicht in de oren als een verzameling seksspeeltjes. Maar dat waren het natuurlijk niet. De Furby was een pratend knuffelbeestje dat menig verlanglijstje haalde, de Slinky een veer die je de trap af kon laten lopen en op de Gameboy deed je spelletjes. Het was een soort zakcomputertje, net als de Tamagotchi een enorme rage: dit eivormige apparaatje was een virtueel huisdier, dat je ‘verzorging’ moest geven zoals de Hatchiwow. En in zakken chips vonden we de onvolprezen Flippo’s!

Geluidsdragers: cassette en cd

Nog even terug naar de muziek: in de jaren ’90 was je de koning op het schoolplein met een discman, de opvolger van de walkman. Je kon mobiel cd’s draaien! Het vrat alleen batterijen, net als de walkman. Maar bij die laatste had je daar een oplossing voor: tijdens de les spoelde je je cassettebandje met je van de radio opgenomen hits gewoon terug met een potlood. Wil je de kinderen van nu eens verbazen? Trek een oud casettebandje uit de kast en laat zien hoe dat werkt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven