Jarig in december? Zo hou je de verjaardag van je kind tóch leuk!

December is een drukke maand. Heb je Sinterklaas net naar Spanje verjaagd, klopt de Kerstman alweer aan en daartussendoor staat er ook nog familie te springen om wat aandacht. En dan heb je ook nog een kind jarig in december. Hoe kun je, in al dat feestgedruis, toch een leuke verjaardag organiseren voor je decemberkind?

Mijn jongste werd afgelopen zondag 4 jaar. Een memorabele leeftijd, zowel voor hem als voor ons (want woehoe, hij mag naar school!) en extra leuk omdat het nu precies op een zondag viel. Maar het blijft toch wel een dingetje, zo’n decemberverjaardag. Niet alleen wordt hij overladen met cadeaus (Sinterklaas thuis, op school, bij opa en oma, en dan nog zijn verjaardag), qua visite is het ook niet veel. Veel mensen hebben december al helemaal vol gepland. Hoe vier je dan toch een leuke verjaardag als je kind jarig is in december?

kind jarig in december

Kind jarig in december? 5 tips om tóch een leuke verjaardag te plannen

Wij lopen hier uiteraard al een aantal jaren tegenaan en ik heb dan ook wat tips voor je op een rijtje gezet. Is ook jouw kind jarig in december? Doe er je voordeel mee!

Verjaardag ruilen…

Het allergemakkelijkst is natuurlijk om de verjaardag te ruilen met papa of mama en het gewoon niet in december te vieren. Want de weekenden in december worden vaak al snel volgepland met familiebezoeken en dan is er eigenlijk geen tijd meer voor ook nog eens een kinderverjaardag. Beetje sneu als er niemand komt.

Volgend jaar is dat ruilen misschien wel een optie. Doen we op de dagen zelf een klein cadeautje en mag hij kiezen wat hij wil eten, en het grote feest of het kinderfeestje doen we dan in juni. Nog een voordeel: hoogstwaarschijnlijk kan hij dan met zijn feestje ook lekker naar buiten.

Tip: Een van onze lezeressen geeft aan dat ze de verjaardag van haar dochtertje in december gewoon met elkaar vieren. Ze houden het bewust klein dus. In de zomer vieren ze echter de ‘halfverjaardag’. Een feest in de tuin voor familie en vrienden. Twee keer per jaar feest vind haar dochter fantastisch. De cadeautjes zijn zo mooi verdeeld en alle visite kan de tuin in 😉 .

…Of op tijd plannen

Vaak krijg je in september of oktober al de eerste gesprekken over de kerstplanning. Waar gaan we eten? Hoe gaan we alles verdelen? Wanneer gaan we naar wie? Het is een heel goed idee om de verjaardag ook dan al in de mix te gooien. Doe vooral niet zoals ik: Ik vergeet het altijd. Tot begin december. En dan is het dus echt wel te laat om nog een leuk feestje met veel mensen te plannen. Dus verstuur begin oktober je uitnodigingen al.

Dan zit je nog met die ladingen cadeau’s. Hoe leid je dat in goede banen en hoe zorg je ervoor dat je kind in deze maand geen verwend nest wordt?

Verjaardagsuitnodigingen zelf maken? Tips and tricks!

Maak gebruik van thema cadeaus

Afgelopen jaren gaven we thema cadeaus. Of cadeaus die we konden uitbreiden. Zo hadden we wat verschillende onderdelen van een houten trein die hij in de Sinterklaasfeestjes en zijn verjaardag verzamelde, waar hij daarna een mooie baan van kon maken. Of we gaven met Sinterklaas één thema (bouwen) en met zijn verjaardag een ander thema (auto’s).

Cadeaubonnen

Feit bleef echter dat er nogal een berg aan cadeaus zijn kant op geschoven werd. Hij weet dan van gekkigheid niet meer waar hij mee moet spelen. Daarnaast weet hij van de helft al niet meer van wie hij het heeft gekregen. Het werd gewoon allemaal een beetje te veel. Daarom vroegen we de afgelopen jaren ook cadeaubonnen aan de verjaardagsvisite. Een klein cadeautje om uit te pakken en de rest kwam dan wel in het voorjaar. Met de bonnen samen konden we in mei bijvoorbeeld een leuk fietsje kopen waar hij de hele zomer iets aan had. Of wat speelgoed voor in de zandbak.

Tip: Vraag dan wel cadeaubonnen van dezelfde winkel zoals bijvoorbeeld  Bol.com, zodat je het ook bij elkaar kan leggen om uit te geven.

Cadeauspreiding

Wel wat cadeautjes geven? Geef dan bijvoorbeeld af en toe een cadeautje in plaats van alles op één dag. Zo is je kind de hele maand jarig. Of maak er een mooie speurtocht van. Verstop de cadeautjes en leg bij elk cadeautje een briefje met de vindplaats voor het volgende cadeautje. Als je kinderen wat jonger zijn kun je ook met pictogrammen werken.

Kotsende kleuters en klotsende oksels… dat was weer een verjaardag

Ook leuke kanten aan een decemberverjaardag

Aan de andere kant heeft het natuurlijk ook wel wat, zo’n verjaardag in december. Je hele huis, wat heet, de hele omgeving is prachtig versierd. Speciaal voor je decemberkind natuurlijk. Ook dat kun je inzetten om het feest van je kind extra leuk te maken. En na de kerstvakantie ga je fris en fruitig het nieuwe jaar in, met ook nog eens een nieuwe leeftijd. Kunnen er niet veel zeggen!

En heeft je kind het cadeautje wat hij of zij écht graag wilde niet gekregen met zijn verjaardag? Dan zijn Sinterklaas en Kerst er nog om het nog een keer te vragen. Of andersom: Als Sinterklaas een steekje laat vallen kunnen je ouders dat rechtzetten 😉 .

Is jouw kind jarig in december? Wat doe jij om je decemberkind toch een leuke verjaardag te bezorgen?

4 gedachten over “Jarig in december? Zo hou je de verjaardag van je kind tóch leuk!”

  1. Hier ook een decemberkind. En wel 22 dec. Daarom gaan in de kerstboom op zijn verjaardag altijd een hele hoop mini ballonnen. Zo is de kerstboom voor een dag of 2 helemaal geen kerstboom maar een verjaardag ballonnen boom.

    Misschien dus een leuke tip.

  2. Goede tips!
    Dochter is 24-12 jarig, wordt 3. Vieren het weer op de dag zelf. Is ook lastig in een ander weekend in Dec te plannen, want zijn er meerdere in de familie jarig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven