Je kind honger laten lijden omdat hij te hard groeit…. uhhh

Je baby groeit te snel! Wat nu als je zelfs daar op aangesproken wordt? Van de week las ik dat een moeder het advies heeft gekregen om haar baby minder eten te geven. Van het consultatiebureau. Huh?

Na het lezen van het bericht blijkt dat de moeder het advies heeft gekregen om haar kind minder eten te geven, omdat het te hard groeit. Dat is ook wat. Dat ‘we’ het nu ook al in de gaten houden als een kind te hard groeit.

Ik snap eerlijk gezegd best dat je kinderen een beetje wilt monitoren. Als ze net geboren zijn en de eerste maanden bijvoorbeeld. Gewoon, om te checken of alles goed gesteld is met de gezondheid van die kleine mop.

Zeker als een baby te langzaam groeit, dan is het fijn natuurlijk dat dit geconstateerd wordt en dat er geholpen kan worden met adviezen.

baby groeit te snel

Maar dat we ons nu ook al zorgen maken om kinderen die te hard groeien, daar sta ik wel van te kijken. En dat je dan ook nog het advies krijgt om je kind maar honger te laten lijden… dat vind ik wel heel verrassend klinken.

Lees ook: mijn baby weigert de fles

Je baby groeit te snel, graag minder eten geven!

De moeder van de baby die te snel groeit is al eerder op het consultatiebureau aangesproken op het feit dat haar zoontje te hard groeit. Ze heeft een baby van 5 maanden oud, een nogal hongerige baby, dat wel.

Maar wat vraag je dan van een moeder? Laat je kind maar huilen. Je baby groeit te snel, dus graag wat minder eten geven, oké? Het is dat die van mij geen hele hongerige baby’s waren, maar hoezo minder eten geven?  Dat kan toch niet? Je laat je kindje van een paar maanden oud toch geen honger lijden? Bewust…

De mama van deze snel groeiende baby heeft in de afgelopen weken al vanalles geprobeerd op advies van het consultatiebureau. Wiegen, sussen, laten krijssen, speciale voeding voor hongerige baby’s en ga zo maar door! Maar niets lijkt te helpen.

Haar baby blijft hongerig en wil gewoon graag iedere 3 uur zijn portie eten krijgen. Krijgt hij dat niet, dan raakt hij uit zijn hum. Krijgt hij het wel, dan is het een tevreden manneke.

En pas dan heb je een relaxte moeder. Als het kind tevreden is. En is dat op zich geen signaal, een tevreden baby? Vroeger werd alleen daar maar naar gekeken. Zijn ze tevreden? Dan is het goed!

Lees ook: mijn baby wil niet slapen, hoe zorg ik voor rust?

Hokjespolitiek. Pas je niet? Ga je schamen!

Nou, schiet mij maar lek. Ik ga voor tevreden. En als haar baby nu écht veel te dik zou zijn dan zou ik me daar nog iets bij voor kunnen stellen. Maar de bijgeplaatste foto bij het betreffende bericht, daar zag je gewoon een ‘normale’ baby.

Met uiteraard ‘normaal’ tussen aanhalingstekens. Want als je tegenwoordig ook maar iets afwijkt van de curve, dan ben je blijkbaar al niet normaal meer en moet daar wat aan gedaan worden. Ook als je baby of kind te licht is bijvoorbeeld.

We moeten immers allemaal in hokjes geplaatst worden. En dat jij dan met je 5 maanden oud, als baby te snel groeit? Tja… dat is dan pech hebben. Honger lijden zul je, al is het maar om weer in het hokje te passen!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

6 gedachten over “Je kind honger laten lijden omdat hij te hard groeit…. uhhh”

 1. Ik begrijp het cb wel. Zo heeft mijn schoonzus een hele flinke baby die ver over zijn ‘lijntje’ schoot. Ze noemde hem hongerig, maar ik kon zien dat de baby gewoon kramp had, zijn ouders niet wisten waarom hij huilde en elke keer maar een fles gaven, zodat hij stil werd. .. Ik hoor ook steeds meer dat ouders de richtlijnen van flessenvoeding niet opvolgen waardoor baby’s teveel voeding binnenkrijgen met overgewicht als gevolg. En ik zie het idd aan jonge kinderen; overgewicht met alle problemen die daarbij komen kijken.
  Een baby van vijf maanden op dieet zetten en verhongeren vind ik ook niet kunnen. Ik wil ook niet zeggen dat alle ouders met een te snel groeiende baby het verkeerd doen, maar ben mij er wel van bewust dat sommige baby’s onnodig veel voeding krijgen door onwetendheid of gemakzucht, met alle gevolgen van dien. En die baby’s moeten beschermd worden, daarvoor is het cb.
  (ben zelf trouwens moeder van een goed groeiende macrosome baby die flesvoeding gaf)

 2. Joh, het consternatie bureau heb ik al heel snel leren negeren. Bij mijn oudste kreeg ik tijdens de eerste controle na zijn geboorte, na 5 weken dus, te horen dat ik een slechte moeder was omdat ik hem teveel eten zou geven. (Ja, hij groeide ook te snel.) Ik gaf enkel BV en voedde niet bij.

  Ook ben ik gezegend met kinderen die relatief weinig slaap nodig hebben. Dat betekende minder slaapjes overdag, vrij laat naar bed en veel leuke tijd met elkaar omdat ze overal bij wilden zijn. Conclusie van het consternatie bureau; Het zijn huilbaby’s.

  Vanaf vier maanden aten ze allemaal met de pot mee. Het werd nog net niet bestempeld als kindermishandeling.

  En nu heb ik vier kinderen die bijna alles eten, zich goed kunnen aanpassen en die niet meteen overhoop liggen wanneer er een keer van een vast ritme wordt afgeweken.

  Ik kan die mensen niet meer serieus nemen.

 3. Te bizar voor woorden! Toen ik voeding en diëtetiek studeerde, leerden wij juist dat kinderen niet mogen afvallen. Dus gewoon iets gezonder eten(meer fruit en minder snoep) en meer bewegen, wanneer het kind groeit, komt het vanzelf weer goed. Ik snap niet dat er geen richtlijn is voor baby,s, want gewoon minder eten geven lijkt mij geen goed plan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven