Je eigen moestuin, daar is áltijd plek voor (ook op je balkon)

Gezond leven; we hebben het er met zijn allen maar druk mee. Veel bewegen. Een hele hoop vitamientjes binnenkrijgen. En dat valt in een gemiddelde supermarkt niet altijd mee. Ben jij het etiketten checken ook beu? En wat dacht je van conserveringsmiddelen of plastic verpakkingen om je komkommer die ook nog eens bespoten is? Dan wordt het misschien tijd voor een nieuwe stap. Ga je eigen voedsel verbouwen. Je eigen moestuin, heb je daar al eens aan gedacht? Groenten uit eigen tuin zijn lekkerder, gezonder… En jíj hebt ze zelf gekweekt. Dus dat maakt ze sowieso al speciaal 😉 .

Wil jij ook graag meer groenten ‘van eigen kweek‘ op je bordje? Dan lees je hier over het beginnen van je eigen moestuin. En daar heb je niet eens veel ruimte voor nodig… Een balkon of vensterbank kunnen al voldoende zijn.

Lees ook: Gezonder leven? Stoei eens wat meer met je kinderen!

Je eigen moestuin / groentes van je balkon

Je eigen moestuin, wie wil het niet? Als je een béétje van wroeten in de aarde houdt? Met de opkomst van biologisch voedsel komt ook de moestuin weer terug. Want je creëert je eigen voedsel. Onbespoten, duurzaam, goed voor het milieu… En, lekker Hollands, voor de portemonnee. Zelf kweken is dan ook een trend. Wij hopen in ieder geval dat de AH moestuintjes weer gewoon voorbij komen deze zomer! Want zelf kweken in je eigen moestuin is ook nog eens lekker ontspannend. En je krijgt er wat voor terug: een hoop gezonde groentes.

Je kan zelfs op je balkon groentes kweken. Let dan wel even op welk gewas je kiest, want niet alles groeit goed in een pot. Aardappels of radijsjes hebben bijvoorbeeld echt wel wat ondergrondse groeiruimte nodig. Maar er zijn ook een hoop groentes en kruiden die het wel prima op je balkon doen! Of in je stadstuin waar eigenlijk niet echt plek is voor je eigen moestuin 😉 . Lees hieronder maar eens hoe je dat aanpakt.

Je eigen moestuin op ’n klein stukje grond (of beton)

Afhankelijk van wat je precies wilt kweken hoeft die moestuin echt niet veel plek te kosten. Vergeet je opa met de schoeffel in z’n overall: dit is de moderne (ruimtebesparende) moestuin… Ga voor plantzakken of verticale plantenzakken die je kan ophangen om je groentes in te kweken.

Plantzakken voor je eigen moestuin

Een nieuwe manier om in je tuin (eetbare) planten te kweken is door plantzakken te gebruiken. Je kunt zo zelf bepalen waar je ze neerzet en je hoeft geen rekening te houden met de grondsoort van je eigen tuin. Verder zijn de zakken heel licht en daardoor gemakkelijk te verplaatsen. En als je wilt kun je ze in de winter gewoon opvouwen en opruimen.

Met plantzakken van het Britse merk Burgon & Ball geef je een origineel cadeau en binnen 5 minuten kun je al een moestuin starten. Je kan plantzakken scoren bij De Kitchengardenshop. Het materiaal is UV bestendig, dus verkleurt niet. Drainagegaten zorgen ervoor dat overtollig water weg kan lopen en de ademende werking van het materiaal zorgt voor de ideale grond voor je plantjes. Nog ’n optie voor je eigen moestuin als je weinig ruimte hebt: verticale hangzakken. Ideaal voor op de schutting!

Verticale plantzakken

Heel mooi, die zakken die je kan neerzetten. Maar dat balkon raakt ook een keer vol. En misschien heb je ook geen zin om je grasveld om te spitten, als je dat hebt 😉 . Dus hier is ‘ie: de verticale plantzak. Om op te hangen. En ideaal voor aardbeien, zoals je ziet… Interested?

Je vindt dit soort plantzakken voor je eigen moestuin hier online

Meer weten over welke groenten je in een pot of zak kan kweken? Lees dan nog even door.

Groenten in potten

Weet je niet zo goed wat je kunt kweken in de plantzakken? Geen nood, in het handige boekje Groenten in potten kun je inspiratie opdoen en praktische tips krijgen.

Lees ook: Biologisch leven en groen opvoeden met deze 8 tips

Wil je liever zelf iets maken voor je eigen moestuin, dan kan je ook dit plantenrek maken om verticaal te tuinieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven