Je emotioneel openstellen valt niet mee als je een denker én binnenvetter bent

Astrid Koelewijn is Lifecoach. Martine komt bij haar omdat ze niet goed in haar vel zit. Ze heeft relatieproblemen en ook haar bedrijf lijdt hieronder. Ze slaapt slecht, kan zich slecht concentreren, is minder productief en gewoon moe. Net als veel mensen heeft ze moeite met zich open op te stellen in emotionele zin. Je emotioneel openstellen, dat is ook niet makkelijk. In dit blog lees je er meer over. En waarom je er wel écht beter in kan worden!

Lees ook: Jezelf kwetsbaar opstellen – waarom zou je en hoe doe je dat dan?

Martines verhaal

In voorgaande gesprekken hebben wij al uitgebreid gesproken over haar situatie, maar nu kwam een gesprek met haar man van de avond ervoor, ter sprake. Een gesprek waarin ze voelde dat het hun niet gaat lukken om de relatie te verbeteren. Verdrietig en moe zat ze bij mij aan tafel.

Om inzicht te krijgen in deze situatie, besloot ik een gesprekstechniek in te zetten waarbij we samen eerst zijn gaan kijken naar de situatie zoals die nu is. Hoe zag het er tijdens het gesprek uit, wat dacht ze, wat voelde ze, wat vindt ze? We hebben er uitgebreid bij stilgestaan en er werd veel duidelijk. Ze vindt van alles, denkt van alles en voelt zich er heel rot over, maar ziet geen uitweg. Ze heeft het gevoel dat het allemaal aan háár ligt. Zíj heeft het altijd gedaan. Daar wordt ze zó moe van. Uit haar verhaal blijkt dat ze weinig tot niets van zich laat horen.

Wat wil je zelf?

In tweede instantie hebben we het gehad over wat ze zou willen. Ze geeft aan dat ze weer terug wil naar de situatie waarin er rust is, een liefdevolle relatie met haar man en kinderen, waarin ze zich goed voelt, hard werkt en plezier heeft. Ze slaakt ook een diepe zucht….. en zegt: “dat zou fijn zijn.” Nadat we hier een volledig beeld van boven water hebben gekregen, vraag ik: “Wat kun jij doen om dat te krijgen?”

Dat is een lastige. Omdat ze hier niet een echt antwoord op heeft, besluit ik met de techniek “BDR” haar te helpen zoeken naar antwoorden. Ze noemt op: meer lichamelijk contact, want ze heeft behoefte aan knuffels en dicht bij elkaar op de bank zitten. Maar ook: je emotioneel openstellen, qualitytime voor elkaar reserveren en inplannen.
Ik vraag haar hoe ” je emotioneel openstellen” eruit ziet voor haar? Wat betekent dat? En hoe doe je dat? Het bleef even stil……. Ze realiseert zich dat ze eigenlijk niet precies weet wat dat betekent.

Je emotioneel openstellen: pittig voor binnenvetters

Martine is een denker. Denkt over alles heel goed na. Dit gebeurt allemaal in haar hoofd en lijf, waar een ander geen weet van heeft. Ze sluit zich als het ware van de buitenwereld af en gaat in haar hoofd met situaties aan de slag. Haar man ziet aan de buitenkant niet wat er in haar omgaat en kan haar vaak ook niet begrijpen. Is dat voor jou ook herkenbaar? Dan heb jij ook vast moeite met je emotioneel openstellen. Waar of niet? 😉

Betrek je gezin bij jezelf

Je emotioneel openstellen, wat betekent dat dan? Ik legde het als volgt aan Martine uit. Je emotioneel openstellen betekent dat je je gedachten en gevoelens met een ander deelt. Het betekent dat zij haar gedachten over haar relatie en haar gevoelens die ze daarbij heeft, met haar man gaat delen. Zo krijgt hij inzicht in wat zich in haar hoofd afspeelt, wat zij vindt, denkt en voelt. Dat geeft hem de mogelijkheid haar beter te begrijpen en daar iets mee te doen.

Zo hoeven relatiegesprekken niet uit te monden in ruzies en kan een vicieuze cirkel doorbroken worden. Door op deze manier gedachten en gevoelens met elkaar te bespreken bouw je aan een intieme band en krijgen beiden de kans om elkaar weer te ‘vinden’ binnen hun relatie.

Je emotioneel openstellen is authentiek blijven

Als laatste vraag ik wat zij nu gaat doen? Ze besluit om vanavond nog haar man te vertellen over ons gesprek en wat zij heeft besloten te doen. Ze wil minder denken en meer doen! Dus als ze behoefte heeft aan die knuffel, gaat ze die zonder na te denken bij hem halen. En ze gaat hem meer vertellen over haar gedachten en gevoelens.

Je emotioneel kunnen openstellen heb je niet alleen in de relatie met je man nodig. Ook als onderneemster is het van belang dat je op zakelijke gebied naar je medewerkers of opdrachtgevers kunt aangeven wat je denkt en voelt. Op deze manier geef je je zakelijke grenzen aan en blijf je authentiek. Hoe zit dat bij jou? Heb jij vaak moeite met het delen van je emoties? En heb je iets gehad aan het verslag van deze coaching sessie?

Lees ook: Hoe acupunctuur kan helpen als je emoties je de baas worden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven