Je hoofd leegmaken op retraite; leer hoe jij je piekeren kan doorbreken

Word je soms helemaal gek van het mentale gebabbel in je hoofd? En zou je wel eens willen ervaren hoe je je hoofd kan leegmaken en hoe een leeg hoofd voelt? Lees dan even verder om te achterhalen waar jouw onrust vandaan komt en hoe je dit kan oplossen.

Wakker worden, werken, verzorgen en dan ’s avonds tot de conclusie komen dat je niet geleefd hebt. Dat overkomt iedereen. Geen probleem, morgen ga je het anders doen, of overmorgen. Nou ja, volgende week is ook goed en anders wacht je gewoon tot nieuwjaar.

Herken jij jezelf in bovenstaande? Dan vertel ik je nu alvast hetvolgende: als je zó lang wacht, gaat het niet meer gebeuren. Als je vooruit blijft schuiven wat echt noodzakelijk is dan wordt je hoofd leegmaken de grootste uitdaging ever. Maar dat hoeft niet zo te gaan!

je hoofd leegmaken

Neem een time-out en ga op retraite je hoofd leegmaken

Onze mind intrigeert me al tientallen jaren. Waarom is het altijd zo druk in mijn hoofd en wat kan ik daar aan doen? Ik heb kasten vol met boeken over het brein, mediteren, mindfulness en gelukkig zijn. Soms lijkt het wel of ik mijn roeping heb gemist, als psychiater of psycholoog. Inmiddels heb ik een eigen manier gevonden, als mindful ondernemer die retraites organiseert. Geen zweverige evenementen, maar heel nuchter en praktisch van aard zodat je er thuis ook iets aan hebt en weet hoe je weer zen kan worden. Eigenlijk de ideale manier om je hoofd leeg te maken en je mind te resetten.

Aan mijn mindfulle leven ging een verwarrende weg vooraf

Als meisje van acht probeerde ik te begrijpen waarom mijn ouders ruzie kregen, waarom er tussen hen van alles mis ging. Ik ontwikkelde een buitengewone gevoeligheid voor geluid; mijn antenne om te anticiperen op hun strijd. Als de discussie tussen mijn ouders heviger werd, wilde ik het liefste zo snel mogelijk verdwijnen. Wachten onder de dekens tot het rustig werd.

En als de storm was gaan liggen, kroop ik uit mijn schuilplaats en kwam ik tevoorschijn. Het liefste met een grote glimlach en een handjevol vrolijke opmerkingen zodat het thuis weer gezellig werd. Ik had ook het nodige erfelijke materiaal voor een onrustige geest. Genoeg ingrediënten dus voor een obsessieve interesse in de werking van de mind. Op latere leeftijd kreeg ik ook nog wat vervelende uitdagingen voor mijn kiezen.

Dus ik ging hard op zoek naar mezelf.

De verwarrende en moeilijke periodes wist ik om te buigen tot een uitdaging: ik wilde perse mijn gepieker en het voortdurende denken doorgronden. Mijn hoofd leegmaken. De belangrijkste les na tientallen jaren oefenen, experimenteren en studeren?

Je mind leert je niet gelukkig te zijn, het stelt je in staat te overleven

Didie Schackman, je hoofd leegmaken op retraite

Hoe werkt jouw mind en hoe kan je je hoofd leegmaken?

Wil je leren hoe je wél gelukkig kan zijn? Dan moet je de mind gebruiken als gereedschap en zelf de regie in handen nemen. Je hersenen hebben namelijk één doel: ervoor te zorgen dat jij zolang mogelijk leeft. En daarom maakt je geest overuren om alles te elimineren wat jou kan beschadigen. Daarom ligt de focus op al het negatieve (helaas!).

Je gedachten gaan razendsnel, sneller dan jij je beseffen kunt

Wanneer jij op het voetpad loopt en een auto raakt van de weg, dan spring jij zonder nadenken opzij. Gevaar is: wegwezen! Of, aanvallen wanneer je brein inschat dat jij sterker bent dan het gevaar. En dus zijn je hersenen continu op zoek naar gevaar, dreiging en vooral heel veel negativiteit. Niet alleen bij de dingen die je meemaakt, ook in de gedachten over jezelf.

Denk maar eens na: wat vind je van jezelf? Kans is groot dat je begint met al je tekortkomingen. Het positieve is meestal niet top of mind. Bovendien leer je al op jonge leeftijd zelfkritisch te zijn: Geen beloning bij een matig rapport, alleen bij een goede lijst. Geen erkenning voor de leukste opmerking, wel voor de slimste.

Van een brein dat altijd zelfkritisch is, word je niet gelukkig

Wat kun je doen? Het begint met een keuze, die heeft iedereen. Je omstandigheden heb je niet in de hand, wel wat je ermee doet. Is iedere miljonair gelukkig en elke arme vrouw ongelukkig? Nee. Om keuzes te maken die goed zijn voor jouw geluk, heb je een rustige mind nodig en moet je dus je hoofd leegmaken en leren ontspannen. Dat leer je tijdens een goede retraite. Om te beginnen in een groep met een teacher, iemand die begrijpt waar je dagelijks mee te maken hebt. Ik weet er alles van want het heeft mij namelijk ook ontzettend goed geholpen.

Maak je hoofd leeg op retraite

Om te ontdekken hoe je wilt leven en wat je daarvoor kan doen (en laten…). Schud jezelf wakker in een comfortabele omgeving. Ontdek jezelf op een plek waar niks je herinnert aan je oude gedrag. Even afstand van alles wat zich iedere dag aandient. Op die manier kan je het oude piekeren doorbreken en je hoofd leegmaken. Dan ontstaat er ruimte om vanuit rust te voelen wat goed voor je is. Ik gun het iedereen: leef vanuit je hart in plaats van je hoofd.

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker even verder op mijn website en bekijk alle retraites die ik organiseer.

Dit artikel is geschreven door Didie Schackman

1 gedachte over “Je hoofd leegmaken op retraite; leer hoe jij je piekeren kan doorbreken”

  1. Fijn dat er op deze plek ruimte is voor retraites. Een lege mind is zo fijn en goed voor alle mams out there. Mooi dat jij dit podium biedt Joyce! 🙌

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven