Je kind bijles geven: daar zitten voor- maar ook nadelen aan

Zelf je kind bijles geven: zie jij dat zitten? Als ouder kan je je kind op allerlei manieren helpen. Als er een tandje bij moet, bijvoorbeeld. Ik heb het ook gedaan. En met resultaat… Maar er zitten ook nadelen aan. Het is mij in ieder geval niet in de koude kleren gaan zitten 😉 .

In mijn beleving deden we vroeger alle lesstof op school en deed ik thuis niks bijzonders tot aan die groep waarin je wel ineens huiswerk kreeg en je moest leren voor een proefwerk. Misschien had ik geluk en hoefde ik ook niet een tandje extra bij te zetten. Misschien heeft mijn zoon pech en moet hij wel een tandje (of drie) extra bij zetten om gewoon bij te blijven in de klas. Bij blijven, maar toch altijd net niet helemaal. Dan kan je voor professionele bijles gaan. Maar zelf je kind bijles geven kan natuurlijk ook. Al moet je wel even goed nadenken over of je dat echt ziet zitten.

Lees ook: Helpt straffen en belonen bij het motiveren om huiswerk te maken?

Altijd net dat beetje achter lopen

In groep 3 had ik zelf ook niet goed door wat het onderwijs nog van ouders verwacht. Natuurlijk las ik met hem wel een boekje om een beetje te oefenen, maar veel vond hij er niet aan. Zonder aanwijzingen van school ging ik er ook geen drama van maken. Totdat tegen het eind van het schooljaar bleek dat een meerderheid in de klas toch echt achterliep met lezen.

Paniek! Elke avond werd er verplicht een stukje gelezen en het werkte. Het ging beter… maar eigenlijk nog niet goed genoeg. Hij was alleen wel ’te goed’ om groep 3 over te doen. En dus hebben we de grote vakantie gebruikt om wat extra met hem te oefenen.

Je kind bijles geven: ik nam de proef op de som

Inmiddels zit hij een half jaar in groep 4 en heeft hij dit echt ‘overleefd’. Hij wilde in de eerste week al niet meer naar school. Véél te moeilijk vond hij alles. Het ging hem allemaal te snel. Het grote probleem was dit keer rekenen. Niet dat hij een ster is in lezen, laat staan begrijpend lezen, maar daarin redde hij zichzelf nog. In rekenen was hij volkomen het spoor bijster. Maar dit keer was ik voorbereid.

Al in oktober ben ik begonnen met zelf ’s middags of ’s avonds na het eten met het manneke te gaan oefenen. Het was echt niet leuk. Het was eigenlijk frustrerend voor beide kanten. Als hij het echt niet begreep, en ik niet tot hem door kon dringen. En zeker als elke avond oefenen weer resulteerde in een <5 (lager dan 5 wordt niet gegeven). Zijn zelfvertrouwen werd steeds kleiner en hij huilde elke keer weer omdat hij in zijn ogen het domste jongetje uit de klas was. Hij haalde de achterstand gewoon te langzaam in. Wil jij zelf je kind bijles geven? Houd hier dan ook rekening mee.

Houd in gedachten waar je het allemaal voor doet. Maar verwijt je kind óf jezelf niks als resultaten niet uitpakken dan je had gehoopt. Meer dan jullie best kunnen jullie niet doen, toch? Gelukkig pakte het bij zoonlief wel goed uit…

Lees ook: Afspraken maken over huiswerk of loslaten, wat doe jij?

Leuk is anders – maar wel een 8 voor zijn toets

Het is nog steeds écht niet leuk. Je kind bijles geven blijkt een zware opgave. Maar het heeft inmiddels resultaat. Net voor de kerstvakantie had hij een 9 voor zijn rekentoets. Een halleluja-moment voor zowel zoonlief als zijn moeder. Ik kon wel janken. Hij snapt het. En hij is eindelijk bij. Want ook vandaag, weken na de kerstvakantie, liet zijn toetsboekje een 8 zien.

Loslaten doe ik het niet, ik blijf er bovenop zitten. Als hij iets niet snapt, ren ik naar de juf om te vragen waar het over gaat. Ik zoek oefeningen op internet, apps voor de Ipad… Inmiddels is duidelijk dat we het nu toch echt ook de taal-kant moeten gaan ondersteunen. Zucht. We gaan weer van vooraf aan beginnen…

Soms vraag ik me af of ik er goed aan doe om hem nog zoveel extra’s te laten doen. Maar dan denk ik aan zijn verdriet en dan wil ik alleen maar dat hij bij blijft. Help ik hem namelijk niet, dan redt hij het sowieso niet dit jaar en is hij het hele jaar ‘het domste jongetje van de klas’. Mocht hij het jaar over moeten doen, dan is dat maar zo. Maar tot die tijd wil ik geen hoopje ellende naar school brengen.

Lees ook: Met Slimleren spelenderwijs de studievaardigheden oefenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven