Je kind het huis uitzetten omdat hij ’t nest niet wil verlaten

Je kind het huis uitzetten: er wordt nog op gegoogled ook! Voor mij is dat niet echt herkenbaar. Ik kon eigenlijk niet wachten om het nest uit te vliegen. Als ik tot mijn dertigste thuis had moeten wonen was mijn eerste eigen kamer er waarschijnlijk een in een inrichting geworden.

je kind het huis uitzetten

Nee, ik had geen duwtje nodig. Ik vloog niet uit, ik was meer een straaljager 😉 . Terwijl ik dol ben op mijn ouders hoor! Maar blijkbaar zijn sommige kinderen zó dol op hun moeders nest, dat ze het weigeren te verlaten. En dát was nou ook weer niet de bedoeling.

Je kind het huis uitzetten met een rechtzaak

Je zet ze op de wereld. Voedt ze, kleedt ze en beschermt ze. Je probeert ze wat wijzer te maken. En uiteindelijk is het zover: ze verlaten het nest. Of niet dus. In de natuur vliegen kuikens alleen te vroeg uit. Nooit te laat. Maar bij mensen loopt het dus een tikkeltje anders. Bij sommige gezinnen komt het echt zover: je kind het huis uitzetten omdat het 30 is en weigert te vertrekken.

Misschien heb je er al wat over gelezen. In New York klagen ouders hun zoon aan, omdat hij weigert het ouderlijk huis te verlaten. Zoonlief is inmiddels 30 maar heeft het in het ouderlijk nest nog prima naar zijn zin. Natuurlijk is het aanspannen van een rechtszaak dan weer lekker Amerikaans en over the top… Maar het zet je wel aan het denken. Hoe gaat dat in Nederland eigenlijk?

Lees ook: De eerste vakantie zonder ouders? Een mijlpaal voor je puber – en voor jou

Wanneer vliegen de Nederlandse kids uit?

In Italië doen ze echt niet raar over een man van 30 die nog bij zijn ouders woont. Maar hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Uit onderzoek blijkt dat ook kids in ons landje langer thuis blijven wonen dan voorheen. Niet omdat ze niet uit wíllen vliegen. Maar simpelweg omdat het voor jongeren steeds moeilijker te betalen wordt. Huren stijgen, net als studiekosten. Studiebeurzen zijn leningen geworden. En ook ouders hebben gemiddeld minder te besteden. Daardoor wonen ze langer thuis.

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten is tussen 2006 en 2016 gestegen van 23,6 jaar naar 24,6 jaar. En de kosten van levensonderhoud zijn sindsdien alleen nog maar gestegen. Het valt dus ook niet mee voor ze, om hun eigen ‘nest’ te beginnen.

Wat vind jij: kan je je kind het huis uitzetten?

Dat kinderen langer thuis blijven wonen blijkt wel uit de cijfers. Maar wat als je kind de 25 gepasseerd is? En is afgestudeerd? Vind jij dat je kind het huis uitzetten dan een optie is? Wij zijn reuze benieuwd naar jouw mama-mening. Zoals altijd.

Een rechtzaak aanspannen gaat natuurlijk wel erg ver. Maar mijn schoonmoeder is, toen mijn vriend 24 werd, op zoek gegaan naar een appartement voor mijn vriend. En ze vond het. Zoals moeders altijd alles kunnen vinden 😉 . Hoe sta jij daarin? Mogen ze zo lang mogelijk thuis blijven hangen? Of moeten ze, wat jou betreft, écht een keer de deur uit? En zou je in het uiterste geval je kind het huis uitzetten? Met getroffen maatregelen, uiteraard.

Wat vind jij? Wanneer wordt een kind echt te ‘groot’ om nog thuis te wonen? En zou jij je kind het huis uitzetten?

Foto volwassen man op bank van LDprod via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven