Je kind online weerbaar maken: tips voor de online veiligheid van je kids

Ouders zijn net leeuwen. Als iemand de veiligheid van je kind bedreigt, sta je niet voor jezelf in. Toch? Je zou alles doen om ze te beschermen. Tenminste, in de “echte” wereld. Want hoe gaan we eigenlijk om met de online veiligheid van onze kinderen? Steeds jonger kennen kids de weg online. Dat levert mogelijkheden, maar ook gevaren op. Je kind online weerbaar maken is net zo belangrijk geworden als die weerbaarheid in de echte wereld op straat. Maar hoe leer je ze dat ze online ‘niet met vreemde mannen mee moeten gaan’?

In dit blog lees je tips om de online weerbaarheid van je kind te versterken. De gesprekken zijn soms niet gemakkelijk. Maar je wilt toch koste wat kost voorkomen dat er iets met ze gebeurt? Of dat nou in real life, of op het internet is. Want de gevaren van online misbruik zijn net zo echt als het echte leven.

je kind online weerbaar maken

Je kind online weerbaar maken; een hele klus

In de echte wereld proberen we onze kids overal op voor te bereiden. Schoentjes strikken, want dan val je niet. Uitkijken met oversteken. En niet met vreemde mensen praten. Maar hoeveel waarschuwingen geef jij je kind als de tablet aan gaat?

Vergis je niet: vaak weet een 6-jarige al beter online de weg dan papa en mama. De vraag is alleen in hoeverre ze ‘online uitkijken met oversteken’. Links, rechts, en dan nog eens links… Doen ze dat op het internet ook? Heb jij met je kinderen gepraat over de gevaren van het internet? Je kind online weerbaar maken is echt belangrijk. Toch schiet het er nogal eens bij in. Op scholen wordt er steeds meer aandacht aan besteed… maar is dat al voldoende? En als ouder kunnen we deze taak toch moeilijk helemaal aan de school uitbesteden?

Onze dochter zit op een verdedigingssport – puur uit zelfbescherming

Online weerbaarheidslessen op scholen

Volgens onderzoek heeft 55% van de kinderen van 9-12 jaar op school niet geleerd dat je beelden van bloot of seks kunt tegenkomen op het internet. Daarom wordt jaarlijks de Week van de Lentekriebels georganiseerd. We blogden er al eerder over: kinderen die op school leren over seksualiteit. En dan met name hoe het internet daar een gevaar in kan zijn. Een pittig onderwerp… En misschien wel eentje dat je liever aan de school over laat. Maar ook als ouder heb je natuurlijk een belangrijke rol. Misschien niet de leukste van het ouderschap, maar wel een cruciale. Je kind online weerbaar maken doe je vooral door open te communiceren. En hoe je dat aanpakt, lees je hieronder.

Je kind online weerbaar maken: jouw rol als ouder

In hoeverre heb jij er als ouder al aandacht aan besteed? Je kind online weerbaar maken? Het is eigenlijk een soort van seksuele voorlichting, maar dan over de online wereld. Veel ouders vinden het daarom geen makkelijk onderwerp. Toch is het belangrijk om je kind de gevaren uit te leggen.

De controle bewaren

Anno tegenwoordig kan je als ouder ook proberen de online controle te bewaren. Bijvoorbeeld door het internetgebruik van je kinderen te handhaven. Daarmee voorkom je al veel problemen… Maar het is nog niet genoeg. Er komt een dag dat jouw kind met zijn of haar eigen smartphone rondloopt. Of met die van een vriendje of vriendinnetje. En dan kan je er toch maar beter voor zorgen dat ze daar verantwoord mee om kunnen gaan? Ook als jij er niet bent om de boel te controleren en in de gaten te houden?

Bloot en seks op internet

Tips voor het online weerbaar maken van je kinderen

Je kind online weerbaar maken; hoe doe je dat dan? Hieronder lees je tips die je als ouder kan gebruiken om de online weerbaarheid van je kinderen te vergroten.

1. Praten, praten en nog eens praten

De allerbelangrijkste tip: ga praten. En blijf praten! Hoe langer je onderwerpen bespreekt, hoe minder vreemd het voor jou én je kind aanvoelt om ze te bespreken. Bovendien laat je door te praten aan je kinderen weten dat jij het internet en de gevaren er omheen begrijpt. Mocht er ooit wat gebeuren, dan weten ze dat jij ze kan helpen in die situatie. Leg je kids uit wat er online allemaal kan gebeuren. Dat kan met seks te maken hebben, maar ook met bijvoorbeeld geld of privacy-gevoelige informatie die niet met iedereen gedeeld hoeft te worden.

2. Kijk samen naar social media

Waarschijnlijk zit je kind er niet op te wachten om direct zijn of haar profiel aan je te laten zien. Toch hoort dat ook bij je kind online weerbaar maken. In het echte leven word je toch ook aan hun vriendjes voorgesteld? Word hierbij in ieder geval nooit boos. Maar wijs je kinderen wel op wat ze op internet allemaal tegen kunnen komen. En hierbij geldt ook de vorige tip: bespreek gewoon openlijk wat je tegenkomt. Des te groter is de kans dat ze zelf naar jou toe komen als ze ooit ongevraagd een naaktfoto op hun telefoon ontvangen. I know ouders, je moet er niet aan denken… Maar dat gebeurt dus vaker dan je zou verwachten. En dan is het toch alleen maar goed als je kinderen jou in vertrouwen durven te nemen?

3. Respecteer de privacy van je kinderen

Samen naar de Facebook pagina van je kind kijken kan nog als ze klein zijn… maar jongeren zullen er niet aan moeten denken. Net zo min als dat ze hun wachtwoord met je willen delen. Heb daar als ouder begrip voor. Op een gegeven moment moet je ze een beetje loslaten. Net als in de echte wereld, toch? Zoek niet meteen iets achter de geslotenheid van je kind. In deze fase zijn ze dat toch sowieso? 😉

4. Maak duidelijke afspraken

Wil je je kind online weerbaar maken, maak dan samen duidelijke afspraken. En leg vooral ook uit waarom je ze maakt. Het niet doorsturen van naaktfoto’s, bijvoorbeeld. Je zou je verbazen hoeveel tieners het doen. Leg uit dat er in een relatie op zich niks mis mee is, maar dat de risico’s ontzéttend groot zijn dat er ooit iets met die foto’s gebeurd. En dat ze alsnog verspreid worden. Nog belangrijker: het online opslaan van zulke beelden is gewoon niet veilig. Dus zelfs als dat vriendje er respectvol mee omgaat, weet je uiteindelijk niet waar zulke foto’s terechtkomen.

Maak de afspraken in ieder geval samen. Als jij je kind, eenzijdig, iets probeert op te leggen, is de kans klein dat de afspraak echt zal worden nageleefd. En blijft vertellen waarom je bepaalde dingen wilt afspreken. Blijven praten is dus de sleutel. Heb jij nog tips voor andere ouders als het gaat om je kind online weerbaar maken, of hebben jullie iets meegemaakt wat je graag wilt delen? Deel die dan in een reactie hieronder, samen kunnen we de leefomgeving van onze kinderen misschien een tikkie veiliger maken.

Shutterstock foto meisje op bed door Syda Productions

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven