Je kunt geen verschil maken zonder je lichaam

Veel vrouwen verlangen ernaar om een verschil te maken met hun leven en werk. Voor iedereen betekent dit “verschil” weer iets anders en vaak is het erg moeilijk om er woorden voor te vinden. Wat belangrijk voor jou is – de inhoud van jouw “verschil” – geeft zich namelijk in eerste instantie te kennen als fysiekemotionele ervaring. En die is altijd fris en nieuw, voorbij alle concepten. Let eens op de details waarvan je blij wordt. Wat raakt je? Waarvan gaat je lichaam en je hart zingen? Een schitterende zonnestraal door regennatte bladeren heen misschien. De open blik van je kind als je een verhaal vertelt. Het geluid van het verkeer buiten terwijl jij in volledige rust aan een tekst of een schilderij werkt… In deze kleine en kleinste momenten laat je diepste verlangen zich zien. Als je deze momenten herkent en ze volgt, blijf je op het spoor van wat je écht wilt. Dat maakt het verschil. En dan zullen ook vanzelf woorden voor je verlangen in je opkomen.

Afsplitsing van je lichaam dwarsboomt je verlangen

Het spoor van je diepste verlangen volgen is dus helemaal niet ingewikkeld: de route ontvouwt zich van moment tot moment. Alsnog blijkt deze weg voor veel vrouwen moeilijk te zijn. Hoe komt dat? In onze maatschappij ervaren ontzettend veel vrouwen een vervreemding van hun eigen lichaam. Je keurt je lijf op de een of andere manier af – het is te dik of te dun, te oud of te lelijk, je borsten zijn te klein of te groot… Als je jezelf als censor afsplitst van je lichamelijke basis, is het onmogelijk om je diepste verlangens aan te voelen. Je bent in je hoofd bezig en niet in je gehele lijf. Je waarden worden tot een mentale constructie waar je ook nog aan moet voldoen (erg vermoeiend…) in plaats van een plezierige lichamelijke ervaring die je draagt. Ik ben er overtuigd van dat de afsplitsing van het lichaam de voornaamste oorzaak is waarom niet meer vrouwen hun volle potentieel kunnen benutten. Waarom ze het niet voor elkaar krijgen om vanuit hun eigen schittering invloed te nemen en een verschil te maken in de maatschappij.

Het ingeplande lichaam houdt je voor de gek

Als je je er bewust van wordt hoe weinig liefdevol je met je eigen lichaam omgaat, kun je daar erg van schrikken. Wellicht maak je plannen om beter voor jezelf te zorgen. Je wilt gezonder eten, plant om vroeger naar bed te gaan of neemt een abonnement voor de sportschool. Hier is niets mis mee. Het is een begin. Maar het is een halve oplossing die je nog niet brengt waar je naar verlangt. Want je dwingt je lichaam weer om in jouw schema te passen – alleen is is het nu een “gezond” schema. Weer is je lijf een object: het moet van jezelf zo en zo lang sporten of slapen. Het ingeplande lichaam is een keurslijf en mist de gevoeligheid om je de weg te kunnen wijzen. In tegendeel: je lichaam zit juist in de weerstand tegen de slavendrijver in jou en benut iedere kans om je te ontsnappen en je voor de gek te houden.

Je lichaam werkt mee als je in relatie bent

Echte verbinding en samenwerking met je lijf begint op ieder moment dat je je lichaam niet meer als object bekijkt waarmee je iets moet. Op ieder moment dat je in relatie bent met je lijf en vraagt: wat heb je nu, op dit moment, nodig? Wat zou je blij maken? Wellicht, bijvoorbeeld, niet 2 uur sporten, maar gewoon een ommetje van 20 minuten maken in de avondzon. En morgen kan het weer iets anders zijn.

Op ieder moment dat je naar je lichaam luistert, begint het zich te ontspannen. Je lijf hoeft zich dan niet meer omhoog te houden in de permanente eisen van je dwingende geest. Je verzacht van binnen en krijgt meer vertrouwen, omdat je ervaart dat je jezelf niet in de steek laat. Eerst zijn dit korte momenten – een paar seconden waarin je jezelf niet “te dik” vindt maar je lichaam gewoon bewoont en van binnen aanvoelt wat het nodig heeft. Misschien ben je even later weer geblokkeerd door het idee van je “te dikke” lijf. Maar op het moment dat je in relatie bent ervaar je een andere kwaliteit van zijn. En vanuit deze kwaliteit ben je gevoelig voor wat je écht wilt. Je lichaam begint informatie aan je te geven over wat werkelijk goed en belangrijk voor je is. Het werkt mee. Op ieder zulk moment verbind je je aan je diepste verlangens.

De basis voor daadkracht, creativiteit en commitment

Als je aanvoelt wat je echt wilt, is de basis gelegd voor actie: je bent in contact met je daadkracht, je creativiteit, je commitment. Zo lang je afgesplitst bent van je lichaam, kun je domweg niet succesvol zijn vanuit je eigen schittering – je mist niet alleen de richting, maar ook de volharding, de trouw aan jezelf. En zelfs als je succesvol bent, is wat je bereikt nét niet wat je echt wilde en geeft je succes je geen voldoening. Als je verbonden bent met je lijf, ziet je succes er misschien heel anders uit dan je eerst dacht. Je bent iets aan het creëren wat uniek is – en dat is het “verschil” waar je altijd naar zocht. Het leven wordt opwindend en je geniet van je werk. Door ieder succesje voel je je voldaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top