Je kwaliteiten laten zien op je werk met deze 6 tips

Je bent bevlogen en wilt graag groeien in je werk. Je weet wat je waard bent en wat je wilt bereiken. Maar ziet je leidinggevende dat ook? Je kwaliteiten laten zien op je werk: dat klinkt makkelijker dan het soms is. Toch kan je jouw meerwaarde laten zien aan je leidinggevenden. Maak zichtbaar wat jouw kwaliteiten zijn en wat je kunt bijdragen aan de organisatie. Hieronder lees je tips om je toegevoegde waarde meer te laten zien in je werk.

Lees ook: Zelfstandige worden na je ontslag; wat zijn de mogelijkheden?

Je kwaliteiten laten zien op je werk

Je gaat naar je werk, doet wat je moet doen, en gaat weer naar huis als je klaar bent. Simpel toch? Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die er zo in staan. Hoe zit dat bij jou? Wil jij alles uit je werk halen? Dan kan je meer je kwaliteiten laten zien op het werk. Hieronder lees je hoe je dat doet.

1. Zeg vaker “ja” als er een voor jou mooie kans voorbij komt

Hoe vaak hoor jij dat je meer “nee” moet zeggen? Je grenzen bewaken is belangrijk. Maar door te vaak “nee” te zeggen loop je kansen mis. Als er een mooie kans voorbij komt voor jouw carrière, zeg er dan eens volmondig “ja!” op. Onzeker of je het wel aankunt? Logisch! Niets zo spannend als een nieuwe stap zetten. Begin er dus niet onbezonnen aan.

Bekijk goed of de stap realistisch is. Zoek zo nodig een mentor, spar met vakgenoten en verdiep je in nieuwe materie. Leer van de meeste mannen: wanneer zij een mooie kans krijgen, grijpen ze die met beide handen aan. Vol zelfvertrouwen en met hun carrièredoel helder voor ogen beginnen ze er met veel gedrevenheid aan. Ze zien wel hoe ze het er uiteindelijk vanaf brengen. Dat is geen bluffen, dat is vertrouwen op je kunnen en niet bang zijn om hulp van anderen te vragen als dat nodig is.

2. Trek de aandacht met kwaliteit

Je kwaliteiten laten zien op je werk, is dat een kwestie van zo perfect mogelijk werken? Dat zou je misschien denken. En de beste manier om te laten zien wat je waard bent, is natuurlijk ook je werk af te leveren van onberispelijke kwaliteit. Maar met ongezond perfectionisme op alle vlakken werk je jezelf waarschijnlijk over de kop. Daarom is het belangrijk dat je binnen je functie zoekt naar die taken waar je het meeste plezier aan beleeft en waar je goed in bent. Zorg dat je die taken meer tijd en aandacht geeft, waardoor je resultaten uitblinken en opvallen. Zo kun je zelf bepalen voor welke werkzaamheden je leidinggevende jou als expert gaat zien, je loopbaan beter sturen en vragen om ontwikkelmogelijkheden in die richting.

3. Wees niet té bescheiden

Hoe vaak hoor jij jezelf “Dank je!” zeggen als iemand je ergens mee complimenteert? Een compliment dankbaar in ontvangst nemen getuigt ervan dat je je eigen talenten kent en erkent. Dat je je eigen bijdrage niet van tafel veegt of kleiner maakt dan hij is. Met “Ach, het stelde niets voor”, “het team heeft inderdaad hard gewerkt” of meer van dit soort antwoorden, doe je jezelf te kort. Je kwaliteiten laten zien op je werk is óók complimenten in ontvangst nemen. Erken wat je zelf goed hebt gedaan.

Je weet dat het wel degelijk wat voorstelde en dat je het goed gedaan hebt. En je team heeft hard gewerkt, maar jouw aandeel telt ook mee. Als een ander je die erkenning geeft, wees er oprecht dankbaar voor. Zeg de volgende keer dat iemand je een compliment geeft dus: “Dank je wel”. Je kunt zelfs als je wilt je dankbaarheid persoonlijker uiten door te zeggen “Ik vind het leuk dat je dat zegt. Dank je wel.” Zo geef je ook degene die jou complimenteert weer iets terug.

4. Toon initiatief

Als je een bepaalde kwaliteit meer wilt gebruiken, zoek dan actief naar manieren om dit te kunnen doen. Als er in een vergadering gesproken wordt over een nieuw project, biedt dan aan hier een bijdrage aan te leveren. Maak duidelijk wat jouw inbreng kan zijn en ben niet te bescheiden. Laat je niet ontmoedigen door de veronderstelling dat er vast al voldoende anderen betrokken zijn bij dit project. Als dat zo is, kan je hulp vriendelijk worden afgeslagen. Maar er is ook een kans dat je bijdrage erg gewaardeerd wordt. Zo kun je je kwaliteiten laten zien en gaan doen wat jij leuk vindt. Kijk ook eens of je je kwaliteit kunt inzetten binnen de personeelsvereniging, de OR of een andere afdeling.

5. Laat je bijdrage letterlijk zien

De bescheidenheid van veel vrouwen siert ons maar helpt ons niet in onze carrière. We zijn geneigd successen te delen met anderen die eraan hebben bijgedragen. Daarmee leggen we te weinig nadruk op onze eigen inbreng. Je voelt je misschien een klein schakeltje in een groot geheel. Als je daar ook naar handelt, wordt je bijdrage en toegevoegde waarde onvoldoende zichtbaar.

Wil je je kwaliteiten laten zien op je werk? Zorg dan dat de lagen boven jou letterlijk zien wat je hebt opgeleverd. Zet je naam op documenten, rapporten en voorstellen van jouw hand. Kopieer waar nodig en mogelijk relevante mensen in e-mails in. Zorg dat bij alles wat je creëert te herleiden is dat jij hiervoor verantwoordelijk bent. Dat is geen opscheppen of opdringen. Als je het zorgvuldig doet en niet klakkeloos de directie met cc-emails bestookt, getuigt het van erkenning van je eigen prestaties.

6. Zorg dat je klaar bent en zoek zelf naar kansen

Zorg dat je er klaar voor bent als zich een mooie kans voordoet. Beter nog: ga actief op zoek naar die kans. Zorg dat je de wegen kent. Dat je weet wie waarmee bezig is, wie verantwoordelijk is voor bepaalde beslissingen of projecten. Je hoeft geen dingen te doen die niet bij je passen, je in te likken of enorm te verkopen. Maar laten zien wat je waard bent en wat je kunt bijdragen is wel nodig om die kans te vinden en te krijgen. Zorg dat relevante spelers weten dat je klaar bent voor een nieuwe stap. Geef je leidinggevende aan in welke richting je je de komende tijd wilt ontwikkelen. Vraag hem met welke mensen hij denkt dat je kunt gaan praten en welke mogelijkheden hij ziet. Je initiatief en zelfsturend vermogen zullen gewaardeerd worden.

Loopbaanadvies

Wil je je kwaliteiten laten zien op je werk, maar ben je onzeker? Of ben je nog op zoek naar die fijne baan waar jouw kwaliteiten tot uiting kunnen komen? Dan kan je ook gaan voor loopbaanadvies. Daar kan je onder begeleiding je kwaliteiten ontdekken en er werk van maken.

Welke mogelijkheden gebruik jij als het gaat om je kwaliteiten laten zien op je werk? Welke tip(s) heb jij hiervoor?

Lees ook: Weer aan de slag als de kids groot zijn; tips voor herintredende mama’s

2 gedachten over “Je kwaliteiten laten zien op je werk met deze 6 tips”

 1. Wat een leuk verhaal! Vooral het ja zeggen! Ik adviseer mbt Me-time idd ook vaak aan cliënten om nee te zeggen! Maar dan vooral tegen de dingen die je niet leuk vindt! Het gaat mij dan om nee te kunnen zeggen zonder je schuldig te voelen en ja tegen alle mooie dingen van het leven!
  Een mooie opdracht is toch geweldig!
  Mijn ultieme tip hierbij is : kijk naar taken die je wel kunt en wilt afstoten, schakel hulp van derden in zodat jij tijd hebt voor waar je blij van wordt!

  Organisato(rische) groet,
  Olga Heinen
  Personal Organizer “Organisato”:
  voor méér tijd in je leven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven