Je ouders in huis nemen: zo zijn je gezin én je huis er klaar voor

Wanneer een van de partners wegvalt worden ouderen vaak eenzaam. Ook voor zichzelf zorgen wordt dan misschien lastiger, en zelfs iets waar ze soms niet zo’n zin meer in hebben. Als je 50 jaar met zijn tweeën aan de eettafel hebt gezeten, is de lol er voor veel mensen wel vanaf als je opeens alleen achter je bordje eten zit. Dat was de reden dat mijn ouders besloten mijn oma in huis te nemen. Het heeft de laatste jaren van haar leven enorm verrijkt, en dat van ons trouwens ook.

Maar je ouders in huis nemen, dat is niet niks. Al heb je nog zo’n goede band met opa en oma, dit is wel even wat anders dan samen een bakkie doen. En afgezien van de relationele sfeer, moet ook je huis ‘senioren-proof’ zijn. In dit blog lees je daar meer over.

Zorgen voor elkaar

Je ouders hebben altijd voor jou gezorgd, als je ze nodig had. Wat is er mooier dan hetzelfde voor hen terug te kunnen doen? Ooit zorgden zij voor jou, en nu krijg jij de kans om voor je vader of moeder te zorgen.

Maar vergis je niet: je moet wel een echt goede klik hebben met je (schoon)ouders om allemaal samen in een huis te wonen! De overheid wil niets liever dan dat we allemaal massaal onze ouders in huis nemen, maar in veel gevallen zou dat toch snel in een horrorscenario veranderen. Toch is het in heel veel landen niet meer dan normaal.

Heb je wel een hele goede, sterke band met je (schoon)ouders én de ruimte, dan is het een hele mooie manier om voor ze te kunnen zorgen. Ook kinderen vinden het vaak heel gezellig dat opa of oma zo dicht in de buurt zijn. Overweeg jij je ouders in huis te nemen? Dan vind je in dit blog een aantal tips om dat proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Je ouders in huis nemen: maak goede afspraken!

Ga jij je ouders in huis nemen? Dan zijn er eigenlijk 2 factoren belangrijk. Ten eerste: hoe gaan jullie het onderling doen? Komt opa of oma iedere dag mee-eten, of willen ze meer zelfstandigheid behouden? Het is van groot belang dat je daar duidelijke afspraken over maakt. Aan de ene kant wil je ze graag overal bij betrekken, aan de andere kant ook weer niet teveel betuttelen. En het blijven je ouders, dus zelf heb je ook geen zin in betutteling! Wat vind je er bijvoorbeeld van als de grootouders zich gaan bemoeien met de opvoeding van de kinderen? Houd samen een goed gesprek over jullie verwachtingen.

Betrek hier ook de kinderen bij. Vindt opa of oma het gezellig als de kinderen ten alle tijden binnenlopen? Of willen ze bijvoorbeeld tijdens een middagdutje niet gestoord worden? Zorg dat alle neuzen één kant op staan en dat iedereen op de hoogte is van jullie afspraken. Maar dan zijn we er nog niet… Er moeten namelijk ook nog wat praktische zaken geregeld worden.

Aanpassingen aan de woning als je je ouders in huis gaat nemen

Als je je ouders in huis gaat nemen is het ook heel belangrijk dat je huis senioren-proof is. Misschien zijn je (schoon)ouders nu nog goed ter been, maar houd er rekening mee dat dat niet altijd zo blijft. Zorg voor een gelijkvloerse woning, waarin ze eventueel met rollator goed uit de voeten kunnen. Is er geen andere mogelijkheid, dan kan ook een traplift uitkomst bieden.

Waarschijnlijk is je sanitair nog niet helemaal geschikt voor opa of oma. Zorg voor een hoog toilet, waarvan je gemakkelijker omhoog kan komen. Ook handgrepen bij de douche of het bad zijn een aanrader. Wanneer douchen lastiger wordt, kan je een douchestoel aanschaffen. Het zijn eigenlijk veelal zaken waar je zelf nog geen erg in hebt, maar zo’n handgreep om omhoog te komen is eigenlijk onmisbaar.

Zit opa of oma in een scootmobiel? Zorg dan voor brede doorgangen, zodat ze zich makkelijk kunnen bewegen in huis. Ook de keuken kan hierop aangepast worden.

Verder zijn jullie afspraken vooral bepalend voor eventuele aanpassingen aan de woning. Vindt opa of oma het bijvoorbeeld prettig om nog een eigen keukentje te hebben? Om bijvoorbeeld zelf koffie te kunnen zetten in het eigen woongedeelte, wanneer ze een kaartavondje houden? En in hoeverre zorg je eigenlijk voor een apart woongedeelte? Dat is uiteraard aan jullie- en de ruimte in jullie huis is hierin waarschijnlijk de beperkende factor.

Van elkaar genieten (maar ook zonder elkaar)

Het allerbelangrijkste wanneer je je ouders in huis gaat nemen: geniet van elkaar. Verschillende generaties in één huis is niet alleen leerzaam maar, als het goed is, vooral ook heel gezellig! Zorg er wel voor dat zowel opa of oma als de rest van de gezinsleden zich ook af kunnen zonderen. Want ook dáár zullen jullie af en toe ongetwijfeld behoefte aan hebben!

Belangrijke financiële kwesties als je ouders bij je in huis komen

Als er sprake is van mantelzorg bij het in huis nemen van je ouders, dan is het heel verstandig om vooraf te informeren naar de consequenties hiervan. Niet alleen praktisch dient er misschien het nodige aangepast te worden, maar ook financieel kunnen er gevolgen zijn. Denk daarbij aan:

  • De huurtoeslag kan veranderen
  • AOW veranderd (van de ouder, maar wellicht ook van jezelf)
  • De recht op thuishulp kan veranderen
  • Indien er een indicatie is voor zorg, dan kan de mantelzorg wellicht (deels) vergoed worden uit het PGB

Laat je in ieder geval te allen tijde goed informeren voordat je besluit om als mantelzorger je ouders in huis te nemen. Op Mantelzorg.nl vind je een handig stappenplan.

1 gedachte over “Je ouders in huis nemen: zo zijn je gezin én je huis er klaar voor”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven