10x wat je anders doet bij je tweede kind

Je tweede kind krijgen is toch een andere beleveing dan je eerste kind. Bij je eerste kind voelt het als een enorme mijlpaal in je leven. Je wordt ineens moeder van een klein hulpeloos hoopje mens. En bij de eerste weet je helemaal niks. Instant schuldgevoel, hallo. Je neemt je voor om alles te leren en je van je allerbeste kant te laten zien. En dat gaat van het steriliseren van -nu ja zo ongeveer alles- tot aan het zelf maken van hapjes of het aanvragen van een zwangerschapsbox. Bij je tweede kind gaat dit een tikkie anders!

Je tweede kind is onderweg…

En dan komt dus die tweede. Nog steeds een enorme mijlpaal, maar je hebt de basisvaardigheden al geleerd. Ondanks dat een tweede kind heel anders kan zijn. En ineens heb je er dus niet één, maar twee van die kinderen die compleet afhankelijk van je zijn. Ik kreeg mijn twee jongens vlak achter elkaar, ze schelen maar 14 maanden van elkaar.

En met die tweede doe je het tóch een beetje anders….

eerste kind versus tweede kind

10x wat je anders doet bij je tweede kind

1. Schoonmaken en steriliseren

Eerste kind: Als de fopspeen valt, ren ik meteen naar het aanrecht om het ding te steriliseren of in ieder geval af te spoelen met loeiheet water. Of ik koop een nieuwe. Gatverdamme. Spuugdoekje? Twee vlekjes en hij gaat in de kookwas.

Tweede kind: Ik raap de fopspeen op en kijk of er geen haren aan zitten. Lik ‘m zelf even af en stop hem terug in zijn mond. Goed voor zijn weerstand. Spuugdoekje? Volgens mij ligt deze al een paar dagen op de bank maar kan nog best een keer hoor.

2. Flesjes maken voor je tweede kind

Eerste kind: Dat moet dus met gesteriliseerd water. Dus eerst koken, af laten koelen en flesje maken. Je wilt toch niet dat je kind iets oploopt!

Tweede: Warm water uit de kraan is prima. Ons drinkwater is schoon genoeg. Relax hoor.

3. Voorzichtig!

Eerste kind: Je bent overbezorgd en hypervoorzichtig. “Pas op met zijn nekje! Je moet hem zus-en-zo vasthouden. Voorzichtig!”

Tweede kind: “Houd hem maar op zijn kop. Vindt ie mooi.”

4. Eet-stappen volgen

Eerste kind: Elke mijlpaal vink ik af. 4 maanden: fruithapje (of groente, want daar moet hij aan wennen en beter eerst hartig dan zoet, toch?) 6 maanden: broodkorstjes. Ik weet bij mijn eerste kind precies wat hij wanneer mag hebben.

Tweede kind: Bij het 7,5 maand consult op het consultatiebureau kom je er achter dat hij al anderhalve maand had mogen wennen aan brood. Oeps, vergeten…

5. Gezond eten

Eerste kind: Ik ga alle hapjes zelf maken en zo verantwoord mogelijk. Liefst ook nog biologische groenten want hij krijgt het beste van het beste. Misschien ook eens de Rapley methode overwegen.

Tweede kind: Ah, de Olvarit-potjes zijn in de aanbieding. Meteen maar groot inslaan.

6. Foto’s maken van je eerste en tweede kind

Eerste kind: Alles wordt uitvoerig gedocumenteerd. Ieder fotoboek staat keurig geordend in de rij, diverse foto’s worden afgedrukt en opgehangen.

Tweede kind: Eerste keer staan? Eerste keer lopen? Eerste keer op het potje? Oeps, foto’s vergeten te maken…

7. Eerste keren

Eerste kind: “Weet je wat jij vroeger zei tegen Chocomel? Kakua! Grappig he?” Alles schreef ik op en documenteerde ik in drievoud. Zijn Baby’s Eerste Jaar boek zit tjokvol momenten. Wanneer hij ging lopen? Weet ik nog. Wanneer mijn eerste kind voor het eerst op het potje pieste? Kan ik zo oplepelen.

Tweede: “Wat jij zei tegen appelsap? Geen flauw idee, kan het me niet herinneren…” Sorry jongen. Ik dacht het wel te onthouden…. Dat Baby’s Eerste Jaar boek ben ik wel aan begonnen, maar halverwege ben ik afgehaakt. Dus wanneer hij ging lopen? Ehhh… geen idee.

8. Kleding van je tweede kind

Eerste kind: Ok, het hoeft niet heel duur, maar het moet wel leuk. En stoer. Niet met van die schreeuwerige prints en ook geen dertien in een dozijn kleding. Hij moet er wel een beetje speciaal uitzien. Tweedehands je baby aankleden is prima, maar het moet er wel goed uit zien.

Tweede kind: Ok, het hoeft niks te kosten. Hij krijgt gewoon alles van zijn broer. Tweedehands met vlek erin? Geen probleem. Had ie er zelf anders ook echt wel in gemaakt. En als ik eens iets nodig heb, gewoon gemakkelijk en goedkoop van de C&A baby afdeling met zo’n schreeuwerige Cars print want dat vindt-ie leuk, dat Cars.

9. Vallen

Eerste: Aah, hij is net zo erg gevallen! Ik vlieg erop af, pluis hem helemaal na  en check of er geen blijvende schade is. Kan hij alles nog bewegen zonder te brullen? Gelukkig niks gebroken. Aggut, een tand door zijn lip. Ik vlieg naar de keuken voor een doekje met wat ijs. Meteen maar even koelen. En zijn kapotte knieën maak ik zorgvuldig schoon en ik plak mooie grote pleisters.

Tweede: Aah, valt ie zo op de grond. Ff laten liggen om te kijken of hij op staat. Oh, dat doet ie. Dan is het vast niet zo erg. “Kom maar hier, dan raap ik je op,” roep ik hem toe. Aggut, een tand door zijn lip. Ik slof naar de keuken, pak een schone handdoek en doe er wat koud water op. Even blijven zitten vent, het is zo weer over. Oh, geschaafde knieën? Gewoon laten ademen. Het bloedt amper. Als de tand door de lip niet meer bloedt, maak ik met de schone delen van de handdoek de schaafplek schoon. Klaar!

Lees ook: de checkpad dagplanner voor kinderen

10. Eerste schooldag

Eerste kind: Tra-nen met tuiten. Op de eerste dag van het kinderdagverblijf was het erg want hoe ontaard ben je als moeder als je je kind achterlaat?! De eerste schooldag, poeh. Ik stond al te grienen in de klas en moest getroost worden op het schoolplein. Waarom wordt mijn kind al zo groohoohoot, boehoehoe. Ik ben hier nog helemaal niet aan toe!

Tweede kind: Als je je kind op zijn stoel neer zet en een kus geeft, loop je nog net niet juichend het lokaal uit. Je gooit je armen buiten in een Halleluja-moment ter hemel: VRIJHEID!!! Misschien pink je nog een traantje weg, maar dat is er een van puur geluk. God, wat was je hier aan toe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven