Jezelf opladen als het op je werk én thuis weer eens spitsuur is

Wie kent het niet: de momenten van to-ta-le chaos. Spitsuur op je werk. Een ziek kind. Ruzie met je partner over wie vervolgens welk brandje moet gaan blussen. Waarna je gegarandeerd dat virus van je kind overkrijgt. Onze levens zijn zó vol dat ze af en toe overlopen. En op die momenten geldt dat ook voor ons. Jezelf opladen is een stuk belangrijker dan het opladen van je telefoon. Maar doen we dat eigenlijk wel genoeg?

Lees ook: Vrije tijd – vrouwen ervaren het heel anders dan mannen

Druk, druk druk

Iedere ouder kampt met een overvolle gezinsagenda en is druk. Voordat je het weet zit je ‘gevangen’ in de routine van elke dag. Doe je datgene wat van je verwacht wordt en ontbreekt het je aan tijd of energie om de dingen die je juist hoog op de agenda wil zetten, in de praktijk te realiseren. Soms word je door een goede film of etentje even boven je drukke leven uitgetild. Momenten waarop je filosofeert over hoe je je tijd anders zou willen invullen. Wie heeft niet van die goede voornemens? En toch komen we die beloftes niet na en vallen we in de valkuil van excuses en verklaringen, waarom het niet lukt of het juiste moment nog niet daar is. Omdat ‘jezelf opladen’ zelden een van de prioriteiten lijkt te zijn. Wel op de korte termijn (even dat dutje doen). Maar níet op de lange termijn.

We zitten in feite ‘op de achterbank’ en worden meegezogen door onze drukke levens. Ondertussen rijden we zo snel, dat we de auto niet kunnen laten stoppen om de situatie onder de loep te nemen en alternatieve routes te bedenken of doelen te stellen en van richting te veranderen. Wat zijn dan de knelpunten, waardoor je niet aan je eigen invulling van je leven toekomt? Wat wil je echt, wat is de drijfveer van je leven?

All work and no play

Ondanks een goed georganiseerde familie agenda kom je jezelf in de hectiek van ouderschap, huishouden, werk en sociale verplichtingen regelmatig tegen. Niet voor niets is chronische vermoeidheid de meest genoemde klacht van jonge ouders! Jezelf opladen zit er niet in. Althans, dat denk je. Het lijkt of (vrijwillig) werk, kinderen en anderen altijd voor gaan.

Hoe vaak zeg je niet een vrije tijd afspraak af gewoon omdat het niet meer op te brengen is na een drukke week? Moet de weekplanning plotseling aangepast worden, dan schiet de stress er in. Een kapotte wasmachine zet je al in de ‘achteruit’, maar een ziek kind, een nieuwe oppas of een verbouwing zetten het gezin tijdelijk onder druk en kunnen de draaglast soms dermate zwaar maken, dat het je veerkracht ondermijnt.

Jezelf opladen als je batterij weer eens dreigt leeg te raken

Jezelf opladen, dat klinkt goed. Maar waar zit die stekker? We hebben het natuurlijk over je energieniveau. En een volle beker energie behouden lukt niet altijd, maar bedenken wat jouw beker vult wel. Waar geniet jij van als moeder en (carrière)vrouw? Wat zijn jouw ‘opladers’? Oftewel: jezelf opladen, hoe doe jij dat het liefst? Met het gezin op zondag een warme chocomel drinken in het dorp, de kerstboom optuigen, op tijd bij de crèche, een dag gezelligheid en géén ruzie meer je puber?

Bekijk ook de keerzijde: waar tank je op leeg? Is het de stapel kerstkaarten die op je ligt te wachten, de opgebroken nachten van je kind, de zorg om je eigen ouders die hulpbehoevend zijn of de strijd met je peuter over ieder wissewasje? Wanneer je weet waar je geniet- en knelpunten zitten, kan je ook veel gerichter je beker energie bewaken en vullen.

Opvoedvraag?

Heb je een opvoedvraag over bijvoorbeeld slaapproblemen, strijd rondom het eten, niet luisteren, eindeloze discussies met je puber? Bel 035 6957020 de Opvoeddesk Opvoedtelefoon. Iedere woensdag is de Opvoeddesk Opvoedtelefoon tussen 09.30 -11.30 uur gratis bereikbaar. Op overige dagen op afspraak (€0,80 p/m). Meer informatie vind je op www.opvoeddesk.nl of www.workingparentsprogram.nl.

Lees ook: Energieke kids… en een futloze mama

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven