Jo Frost, de ‘Nanny on tour’: je bent het eens of je bent het oneens

Het nieuwe RTL4 tv-programma ‘Nanny on tour’ heeft dinsdagavond maar liefst 1,3 miljoen kijkers getrokken. Een groot aantal daarvan was zo bezorgd over de opvoedmethode die Jo Frost toepast, dat zij een tegengeluid wil laten horen. Op twitter was de hashtag #stopJoFrost al snel veelgebruikt. In een, vooralsnog besloten, facebookgroep bedenkt een grote groep ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen hoe zij een alternatief kunnen bieden voor de opvoedmethode van Jo Frost.

jo frost

Aangesloten bij de groep zijn bijvoorbeeld schrijfster Elsbeth Teeling (o.a. van Relax mama!),  opvoeddeskundige Eva Bronsveld, auteur van diverse boeken, Marielle Beckers van Bureau Bloei en columniste en De Wereld Draait Door tafeldame Roos Schlikker. En dan is er nog Gabriëlle Jurriaans, moeder, opvoeddeskundige en schrijver.

 “Wij denken dat de methode van Jo Frost te eenzijdig is en zelfs schadelijk kan zijn voor kinderen en ouders. Dit met name door het gebrek aan aandacht voor de gevoelens van de kinderen en waar hun gedrag vandaan komt. Ook biedt Frosts opvoedmethode geen lange termijn oplossing. Het baart ons grote zorgen dat de opvoedmethode van Jo Frost door onzekere ouders in Nederland als de norm zal worden gezien. Tijdens uitzendingen twitteren wij met hashtag #stopjofrost.”

“Hoewel wij onderling ook verschillen in opvoedstijl, zoals alle ouders vooral moeten doen wat bij hen en hun kinderen past, zijn we het over 1 ding eens: het is essentieel om te kijken waar gedrag vandaan komt, te luisteren naar je kinderen en te werken aan een sterke band. Dat geeft de grootste kans op structureel goed gedrag, maar vooral – en nog belangrijker- op een gelukkig kind.”

Jo Frost en haar methode

 “We vrezen dat Nederland (voor zover dat al niet gebeurd is na de Amerikaanse versie van het programma van Jo Frost) nu massaal de stout-trap en stout-kruk overneemt zonder aandacht voor de achterliggende oorzaak van het gedrag van hun kind. Ook toont onderzoek aan dat als ouders denken dat hun kind hen expres tergt, dit een risicofactor is voor kindermishandeling. In de laatste (en eerste) aflevering van Nanny On Tour werd duidelijk gesuggereerd dat het kind zijn moeder expres tergt.”

Wat vind jij? Heeft deze groep een punt, of ben je juist fan van ’the nanny’?

Lees ook: kleine baas in huis.

7 gedachten over “Jo Frost, de ‘Nanny on tour’: je bent het eens of je bent het oneens”

 1. Vergeet niet dat ze zo’n beetje in een oorlogsgebied binnenkomt. Die ouders zijn vaak wanhopig. Dus in het begin moet je streng zijn om rust en regelmaat te creeëren, daarna kunnen de teugels weer een beetje gevierd worden.
  Ik heb de Nederlandse afleveringen niet gezien, maar in de andere gaf ze ook vaak aan waarom van bepaald gedrag.
  Je kunt haar de schuld niet ervan geven dat ouders haar methodes over nemen, blijkbaar hebben ze geen idee hoe het moet of wat er bij het gezin past. Maar soms moet je wel streng zijn, voor een kind zijn eigen bestwil. Want die overziet het allemaal niet!!

 2. Mensen, laat mekaar lekker in hun waarde!!! Waarom zoveel haat zaaien? En al dat gebaseerd op een paar dingen war je niet mee eens bent gecombineerd met nog wat meer negatieve feiten die je in de media hebt gevonden. Ieder kind is anders en in die uitzendingen zie je uiteraard de probleem gevallen die dat soort aanpak blijkbaar nodig hebben!
  Schadelijk voor het kind??? Worden er nu zogenaamd wetenschappelijke redenen bedacht om dit soort Geert-Wilders-haatzaaierij praktijken te verantwoorden?? Hou op met aanstellen mensen! #StopHaters

 3. Maar één vraag:
  waarom hebben al die beter-weters geen eigen programma?

  het is nu toch duidelijk dat al die lieve aanpak niet altijd werkt… en is die extreme gevallen is een andere aanpak nodig. Die biedt Jo Frost.

 4. Kijkend naar de namen dan zit er iemand van de EO bij en iemand die “steeds weer hetzelfde” is bij DWDD.

  Ervaringen met die zender en dat programma zeggen voor mij nu al “wegwezen!”.

  Heb Jo vaak gezien en ze doet het perfect.

 5. je maakt een kind ongelukkig door het geen grenzen te geven! Kinderen hebben grenzen nodig. En vooral consistentie daarin. Dan weet het kind waar hij/zij aan toe is. Dat brengt Jo Frost juist duidelijk over vind ik. En dan kun je ook meer oprechte aandacht geven aan je kind. Jo zei dinsdag ook: je kind wil graag jouw aandacht. Dus dat #stopjofrost vind ik zo een onzin. En respectloos.

 6. Beter de opvoedmanier van Jo Frost dan al dat gemep dat we zagen in de eerste aflevering. En bij zulke ouders moet je ergens mee beginnen. Van gemep naar praten over gevoelens (ook best last als je 1 en 3 bent), lijkt mij een te grote stap om ineens te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven